Care e protocolul atunci când Regina e indisponibilă? Monarhul poate fi declarat incapabil de a-şi exercita atribuţiile, după ce a fost diagnosticat cu Covid

20 februarie, 2022
1 regina profimedia 0663804703 jpg jpeg

Boala nu-i ocoleşte nici pe regi sau pe regine, lucru care a devenit evident în momentul în care Prinţul Charles a fost diagnosticat cu COVID-19 şi, după câteva zile, mama lui, Regina Elisabeta a II-a, a fost testată pozitiv la coronavirus, după cum ne informează The Independent.

Odată diagnosticată cu COVID-19, regina de 95 de ani poate fi declarată incapabilă de a-şi exercita responsabilităţile, ceea ce însemană că nu-şi mai poate duce până la capăt atribuţiile din cauza unui handicap al corpului, minţii sau a amândurora, relatează Financial Review.

Totuşi boala nu este singurul motiv pentru care un membru al familiei regale poate fi declarat incapabil de a-şi exercita atribuţiile. Conform Actului Parlamentului Regatului Unit din 1937, un membru al monarhiei devine indisponibil în momentul în care e dat dispărut, devine prizonier sau a avut de suferit într-un mod sau altul atât de mult, încât nu mai este capabil să-şi facă treaba. Din fericire, există un protocol stabilit pentru toate aceste situaţii.  

În cazul în care trei sau mai mulţi membrii marcanţi ai monarhiei o consideră pe regină incapabilă de a-şi exercita atribuţiile, regenţii acesteia încep să acţioneze în numele ei. ABC susţine că, conform legislaţiei actuale, poziţia de regent este transmisă persoanei care urmează în linia succesorală la tron.

În circumstante speciale, poziţia respectivă poate fi asumată de doi sau mai mulţi consilieri de stat. La fel de bine, dacă Regina este declarată “indisponibilă”, mare parte din puterea ei şi autoritatea Majestăţii Sale ar fi pasate Prinţului Charles.

The Cambridge Law Journal susţine că declararea reginei incapabilă să-şi îndeplinească atribuţiile este necesară în cazul unui monarh condus de guvern, dacă e vorba despre boală fizică sau mentală, absenţă sau război. Totuşi, regulile în vigoare în acest moment nu prevăd prea multe în cazul în care mai mulţi membri ai familiei regale sunt indisponibili în acelaşi timp.

Regentul sau consilierii ar trebui să preia din îndatoririle reginei într-o măsură limitată, astfel încât puterea lor să nu fie totală, ne informează Royal Central. În timp ce regentulului i se permite să bifeze multe activităţi guvernamentale, nu are voie să intervină în probleme legate de Commonwealth. De asemenea, acesta nu poate numi un nou prim-ministru şi nici nu poate crea titluri onorifice noi fără permisiunea reginei.

foto - ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Regina Rania profimedia 0747116842 jpg
Paul Burrell, fostul majordom al Printesei Diana, profimedia 0743207546 jpg
Regele Carl Gustaf al Suediei   pagina oficiala (2) jpg
infanta cristina a spaniei (2) jpg
William și Harry, Getty (2) jpg
Prințesa Charlotte jpg
Ducii de Sussex, insert Diana jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Familia Regala a Olandei, Regele Willem Alexander, Regina Maxima si Printesa Mostenitoare Amalia in turneu, Bonaire   pagina oficiala (15) jpg
Letizia profimedia 0751684196 jpg
Printul Harry la 60 Minutes 02 jpg
Monaco, Charlene și Albert, Getty (4) jpg
Diana și William (3) jpg
Letizia Marie Chantal profimedia 0749881429 jpg
Prințesa Eugenie, Getty (1) jpg
kate middleton profimedia 0735119691 jpg
Corgi (2) jpg
Kate Middleton sport  sursa   profimedia jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}