Ce regalități vor participa azi la funeraliile Regelui Constantin al II-lea al Greciei?

16 ianuarie, 2023
Regina Letizia și Regele Juan Carlos, Principele Radu, Regina Margrethe a II-a și Prințul Frederik
Regina Letizia și Regele Juan Carlos, Principele Radu, Regina Margrethe a II-a și Prințul Frederik

Înmormântarea fostului suveran al elenilor va avea loc astăzi, în Catedrala Mitropolitană din Atena.

Mai multe familii regale europene și-au confirmat deja prezența în capitala Greciei, pentru a-și lua un ultim rămas bun de la ultimul monarh al elenilor, Constantin al II-lea, care a murit pe 10 ianuarie la vârsta de 82 de ani. Acesta avea multe rude de sânge albastru pe tot cuprinsul Europei, inclusiv în România.

Regele Constantin al II lea al Greciei jpg

Cei mai apropiați sunt membrii Casei Regale spaniole

Pentru Juan Carlos al Spaniei, moartea ultimului rege al elenilor marchează sfârșitul relației lor "intime, foarte bune și apropiate", construită de-a lungul deceniilor, potrivit publicației spaniol „Vanitatis“. Pentru a-i aduce un ultim omagiu, Regele emerit se pregătește să părăsească Abu Dhabi, unde a plecat în exil în august 2020.

La Atena, Juan Carlos o va reîntâlni pe soția sa, Regina Sofia, care este profund afectată de pierderea fratelui său, dar și pe cumnata sa, Prințesa Irene a Greciei. Aceasta va fi prima dată când cuplul regal spaniol se va reuni din septembrie 2022, de la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Pentru a o susține pe Regina Anne-Marie a Greciei și pe cei cinci copii ai săi în aceste momente dificile, Regele Felipe al VI-lea, ca nepot lui Constantin al II-lea, și soția sa, Regina Letizia, se vor alătura și ei regilor emeriți. De asemea, ar putea fi prezente și fiicele lui Juan Carlos și ale Sofiei de Spania, infantele Elena și Cristina. "Aceasta va fi prima reuniune de familie a lui Don Juan Carlos de la înmormântarea infantei Doña Pilar, în ianuarie 2020", a relatat "La Razon".

Și curtea daneză a confirmat că Prințul Moștenitor Frederik îi va însoți pe mama sa, Regina Margrethe a II-a, și pe mătușa sa, Prințesa Benedikte, la funeraliile lui Constantin al II-lea. "Cu mare tristețe, Majestatea Sa Regina și Familia Regală au aflat de decesul Majestății Sale Regele Constantin al II-lea al Greciei, marți seara", a precizat Palatul Amalienborg într-un mesaj de condoleanțe emis pe 11 ianuarie, adăugând că drapelul de la reședința regală a fost arborat la jumătate de catarg. Margrethe a II-a și Benedikte vor fi o mare mângâiere pentru Anne-Marie a Greciei, născută Prințesă a Danemarcei. Familiile regale daneză și greacă au avut legături puternice de la căsătoria ultimei fiice a Regelui Frederik al IX-lea și a Reginei Ingrid cu Constantin al II-lea, în 1964.

Palatul Regal din Stockholm a confirmat că Regele Carl al XVI-lea Gustaf și Regina Silvia a Suediei vor participa la funeraliile ultimului rege grec. Curtea de la Oslo precizează că Prințul Moștenitor Haakon și Prințesa Moștenitoare Mette-Marit vor zbura, de asemenea, la Atena, la fel ca și Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Willem-Alexander, Regina Maxima și Prințesa Beatrix a Olandei. Cel mai tânăr fiu al acestuia din urmă, Prințul Constantin, a fost unul dintre finii lui Constantin al II-lea.

Mai multe pentru tine...

Constantin al II-lea al Greciei a avut, de asemenea, o relație strânsă cu Familia Regală britanică. Bunicul său, Regele Constantin I, care a murit cu un secol înaintea sa, a fost fratele mai mare al Prințului Andrei al Greciei, tatăl Prințului Philip și bunicul Regelui Charles al III-lea. Palatul Buckingham nu a precizat dacă membrii clanului Windsor se vor deplasa la Atena, pe 16 ianuarie. Cu toate acestea, Regele Charles al III-lea și Prințul William ar putea fi așteptați în Grecia. Ei au fost aleși de Pavlos al Greciei pentru a fi nașii celor mai mari doi copii ai săi, Prințesa Maria-Olympia și Prințul Constantin-Alexios. Iar la botezul său din august 1982, Prințul de Wales l-a avut ca naș pe Constantin al II-lea al Greciei.

Și Serbia va avea trimiși speciali la Atena, după ce Constantin al II-lea a fost martor la nunta Prințului Moștenitor Alexandru și a Prințesei Moștenitoare Katherine în 1985, apoi nașul gemenilor Prințului Moștenitor, Filip și Alexandru. Totodată, fiica regretatului rege al Greciei, Prințesa Teodora, este fina Prințului Moștenitor Alexandru.

De la o asemenea reuniune, nu putea lipsi nici Casa Regală română, care a confirmat că Principele Consort Radu o va reprezenta pe Majestatea Sa Margareta. Custodele Coroanei și-a exprimat "durerea" la aflarea veștii morții nașului și cavalerului de onoare. Regele Constantin a fost apropiat de Familia Regală română toată viața, de Regina Mamă Elena, sora tatălui său, dar și de Regele Mihai și Regina Ana. Custodele Coroanei, Margareta, precum și Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, îl cunoșteau pe unchiul lor încă din copilărie.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Samuel Chatto, nepotul Prințesei Margret, s a apucat de olărit   Instagram 7 (4) jpg
Regina Letizia Regele Felipe profimedia 0867585293 jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (1) jpg
Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Prințul Nikolaos al Greciei și Prințesa Tatiana Foto GettyImages (5) jpg
Kate Middleton, Prințesa Charlotte  foto   Getty jpg
Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0867505361 jpg
Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Regele Juan Carlos la regata   profimedia 0857530431 jpg
FotoJet Harry și Louis jpg
Prinţesa Haya de Iordaniei si Sarah Ferguson la evenimentul Fundatiei Maiden Factor   Instagram (7) jpg
Prințesa Beatrice și Edoardo Mapelli Mozzi, GettyImages jpg