A murit Constantin al II-lea al Greciei, fratele Reginei Sofia şi vărul Regelui Charles
Fostul monarh, care se înrudea cu mai toate marile familii regale europene, s-a stins din viaţă la spital, la vârsta de 82 de ani.
Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei, care a domnit înainte de restaurarea Republicii în 1974, a murit ieri, 10 ianuarie, la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen de televiziune ERT, citat de AFP.
Fostul suveran, frate al Reginei Sofia a Spaniei, văr al regelui Charles al III-lea al Marii Britanii şi naş al prinţului William, s-a stins din viaţă la spital, în urma unui atac cerebral. El fusese internat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene.
Descendent al Familiei Regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin al II-lea era născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 2 iunie 1940. El s-a căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margrethe a II-a a Danemarcei, cu care a avut cinci copii: Alexia, Pavlos, Nicola, Teodora şi Philippos. El i-a fost unchi şi actualului Rege Felipe al VI-lea al Spaniei.
Pasionat de navigație, Constantin al II-lea a câștigat aurul într-o probă pe echipe la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma. De asemenea, a făcut parte din Comitetul Olimpic Internațional.
Nevoit să trăiască în exil
Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani în 1964, în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani de guvernare a juntei militare condusă de Georgios Papadopoulos, pe care CIA ar fi susţinut-o.
Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit în exil la Londra timp de 40 de ani, întorcându-se în Grecia doar pentru câteva ore, în 1981, pentru a lua parte la înmormântarea mamei sale, Regina Frederica. Ulterior, a revenit în patria natală în 2013.
Monarhia din Grecia a fost abolită prin referendum în 1974, punând astfel capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I.
Legăturile dintre Casa Regală română şi cea greacă
Şi Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena, unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.
Mai multe pentru tine...Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca Principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.
FOTO: Instagram