A murit Constantin al II-lea al Greciei, fratele Reginei Sofia şi vărul Regelui Charles

11 ianuarie, 2023
regele Constantin al II lea al Greciei a murit jpg

Fostul monarh, care se înrudea cu mai toate marile familii regale europene, s-a stins din viaţă la spital, la vârsta de 82 de ani.

Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei, care a domnit înainte de restaurarea Republicii în 1974, a murit ieri, 10 ianuarie, la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen de televiziune ERT, citat de AFP.

Fostul suveran, frate al Reginei Sofia a Spaniei, văr al regelui Charles al III-lea al Marii Britanii şi naş al prinţului William, s-a stins din viaţă la spital, în urma unui atac cerebral. El fusese internat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Descendent al Familiei Regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin al II-lea era născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 2 iunie 1940. El s-a căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margrethe a II-a a Danemarcei, cu care a avut cinci copii: Alexia, Pavlos, Nicola, Teodora şi Philippos. El i-a fost unchi şi actualului Rege Felipe al VI-lea al Spaniei.

Pasionat de navigație, Constantin al II-lea a câștigat aurul într-o probă pe echipe la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma. De asemenea, a făcut parte din Comitetul Olimpic Internațional.

Nevoit să trăiască în exil

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani în 1964, în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani de guvernare a juntei militare condusă de Georgios Papadopoulos, pe care CIA ar fi susţinut-o.

Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit în exil la Londra timp de 40 de ani, întorcându-se în Grecia doar pentru câteva ore, în 1981, pentru a lua parte la înmormântarea mamei sale, Regina Frederica. Ulterior, a revenit în patria natală în 2013. 

Monarhia din Grecia a fost abolită prin referendum în 1974, punând astfel capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I. 

Legăturile dintre Casa Regală română şi cea greacă

Şi Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena, unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Mai multe pentru tine...

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca Principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

FOTO: Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul William în vizită la o fermă urbană, GettyImages (4) jpg
Majestatea Sa Margareta la Turnu Severin FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
FotoJet Meghan și gemul jpg
Kate și Carole Middleton  jpg
FotoJet Maxima jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis profimedia 0867105943 jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Charlene și Albert de Monaco împreună cu copiii în Germania, la Hamburg, Foto GettyImages (9) jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Meghan Markle Regele Charles jpg
Prințul William Foto Getty images jpg
Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg