Povestea ultimei regine a elenilor, frumoasa Anne-Marie a Greciei

1 iulie, 2021
1 gettyimages 3141766 jpg jpeg

Este fiica unui rege şi sora unei regine. Aristocrata cu origini daneze a fost ultima suverană care a purtat corona sub soarele Greciei, pentru scurt timp, înainte de a lua calea exilului şi de-a îngroşa rândurile regalilor fără ţară.

Doamna elegantă cu trăsături nordice, ajunsă azi la vârsta de 74 de ani, este unul dintre multele capete încoronate onorifice care trăiesc de pe urma faimei de altădată, de pe vremea în care aveau un regat şi un tron. Cea care îi este parteneră de viaţă de nu mai puţin de 57 de ani fostului Rege Constantin al II-lea al Greciei a trăit mărirea şi decăderea unui destin de regină din 1964 până în 1973, când a fost abolită monarhia în statul elen.

Prinţesa Anne-Marie Dagmar Ingrid a Danemarcei s-a născut la 30 august 1946 în Palatul Amalienborg din Copenhaga ca a treia şi cea mai mică fiică a Prinţului moştenitor Frederick (viitorul Rege Frederick al IX-lea) şi a Prinţesei moştenitoare Ingrid (mai târziu Regina Ingrid). Surorile ei mai mari sunt actuala Regină Margrethe a Danemarcei şi Prinţesa Benedikte a Danemarcei, care s-a măritat cu un aristocrat german. Anne-Marie şi cel două surori ale ei au fost extrem de populare în regatul nordic, iar popularitatea lor a fost o ocazie pentru ca această casă regală să schimbe legile succesorale, astfel încât să le permită şi femeilor să urce pe tronul Danemarcei.

Mezina regelui danez l-a cunoscut pe viitorul ei soţ şi totodată verişorul de-al treilea, Prinţul Constantin al Greciei, în 1959, când ea avea doar 13 ani şi el avea 19 ani. La acea vreme, el era prinţ moştenitor al Greciei şi îi însoţea pe părinţii săi, Regele Paul şi Regina Frederica, într-o vizită de stat în Danemarca. Câţiva ani mai târziu, în 1961, tinerii s-au întâlnit din nou în Danemarca, iar Constantin le-a spus părinţilor că vrea să se căsătorească cu frumoasa daneză şi că aceea este o cerinţă, nu o rugăminte. În luna mai a anului următor, Anne-Marie şi Constantin s-au întâlnit pentru a treia oară la Atena, când sora prinţului grec, Prinţesa Sophia, s-a căsătorit cu Prinţul Juan Carlos al Spaniei. Cei doi au devenit, mai târziu, Regele şi Regina Spaniei.

La acea ceremonie, Anne-Marie i-a servit ca domnişoară de onoare Sophiei, cea care, în urma căsătoriei, şi-a schimbat ortografia numelui cu forma spaniolă Sofia. Mama lui Constantin, Frederica, a observat că la petrecerea de nuntă fiul său a avut ochi doar pentru adolescenta daneză, aceasta fiind singura fată cu care a dansat. Când Regele Paul al Greciei a murit în martie 1964 şi noul rege Constantin al II-lea, de doar 24 de ani, i-a urmat la tron, acesta avea nevoie de-o parteneră oficială, iar aleasa inimii sale era încă minora Prinţesa Anne-Marie a Danemarcei. Zis şi făcut. Chipeşul suveran grec şi-a anunţat logodna cu Anne-Marie în luna iulie a acelui an, cerându-i acesteia mâna cu şase luni mai devreme, în timp ce se afla în Norvegia, într-o vacanţă de navigaţie.

2 gettyimages 515492426 jpg jpeg

S-au căsătorit pe 18 septembrie 1964, la Atena, la doar două săptămâni după ce frumoasa daneză a împlinit 18 ani, iar evenimentul a fost descris ca fiind cea mai strălucitoare dintre nunţile regale ateniene. Odată cu mariajul său, Anne-Marie s-a convertit la ortodoxie, religia de stat a Greciei, şi a renunţat la orice pretenţie la tronul danez, atât pentru ea, cât şi pentru descendenţii ei. Regina Anne-Marie şi-a dedicat o mare parte din timpul petrecut ca regină a Greciei „Fondului Majestăţii Sale”, o fundaţie caritabilă începută de soacra ei, Regina Frederica, care ajuta oamenii din zonele rurale ale Greciei şi sprijinea meşteşugurile precum broderia şi ţesutul. Mireasă tânără, regina elenilor i-a dăruit regelui său nu mai puţin de cinci copii, doar doi dintre ei născându-se, însă, pe tărâm grecesc, Prinţesa Alexia şi Prinţul moştenitor Pavlos.

Ceilalţi trei urmaşi, Nikolaos, Theodora şi Phillipos au venit pe lume în exil, după ce familia regală greacă a trebuit să părăsească ţara, în 1967, ca urmare a unei lovituri de stat. Pentru început, Constantin şi Anne-Marie s-au stabilit la Roma, acolo unde au locuit pentru o perioadă de cinci ani, apoi s-au mutat la Londra în 1973, cu reşedinţa în suburbia Hampstead. În acest timp, noul guvern republican de la Atena abolea monarhia şi deposeda familia regală de palatele, titlurile, proprietăţile şi chiar şi paşapoartele sale. Prima vizită a reginei înapoi în Grecia adoptivă a fost pentru câteva ore, la înmormântarea mamei Regelui Constantin, Frederica, în anul 1981. Dorinţa soacrei acesteia fusese să fie îngropată alături de soţul ei, Regele Paul, la moşia familiei de la Tatoi, din apropiere de Atena.

Familia regală a primit permisiunea noului guvern republican de a participa la funeralii, dar nu a putut petrece o noapte în ţară. Anne-Marie şi Constantin au aterizat pe un mic aerodrom de lângă Tatoi şi au fost întâmpinaţi cu urale de numeroşi greci, un eveniment deopotrivă emoţionant şi trist pentru cei doi. „Nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Oriunde mergeam, oamenii ieşeau să ne întâmpine. A fost extraordinar şi foarte emoţionant", îşi aminteşte regina despre această scurtă întoarcere pe pământ grecesc.

Astăzi, după mai mult de cinci decenii de exil, Anne-Marie şi toţi ceilalţi membri ai familiei vizitează frecvent Grecia, iar fost prinţesă daneză intenţionează să cumpere o locuinţă permanentă în această ţară, un loc în care să se reunească cu toţi copiii şi nepoţii, ca orice bunică elenă cu familie numeroasă.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton și familia regală de Crăciun, Profimedia (2) jpg
Kate Middleton și William la schi, 2016, Getty (6) jpg
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
Regina Elisabeta cu tatăl ei, Regele George VI
FotoJet Bowles jpg
avionul de lux Airbus cu care călătoresc Regele Felipe și Regina Letizia   profimedia 0945116935 jpg
Prințesa Marie și Regina Mary au devenit aliate   Casa Regală daneză jpg
Regina Rania a Iordaniei profimedia 0943325850 jpg
Prințul Harry, Prințul William  foto   GettyImages jpg
prințesa estelle a suediei colaj jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Regina Camilla la Clarence House, Profimedia (8) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
Prințesa Sofia, Ducesa de Värmland,  GettyImages (1) jpg
Harry serios, Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Kate Middleton, Regina Elisabeta  foto   Profimedia jpg