Cine a fost soacra Reginei Elisabeta? Prinţesa convertită în călugăriţă şi-a trăit ultimii ani la Palatul Buckingham

25 decembrie, 2020
1 regina elisabeta si printul philip jpg jpeg

Membră a familiei regale greceşti, Alice a fost mama Prinţului Philip şi o femeie care a renunţat la rochiile de bal pentru straiele bisericeşti.

Cine-a mai văzut o călugăriţă care să fumeze şi să joace canasta? Chiar dacă pare greu de crezut, o astfel de maică excentrică a existat, cândva, în Grecia, una căreia Prinţul Philip al Angliei îi spunea „mamă“. Destinul soacrei Reginei Elisabeta este deopotrivă tragic şi eroic, căci vorbim despre o prinţesă născută surdă, care a supravieţuit celor două războaie mondiale, s-a luptat cu o boală psihică şi a înfiinţat un ordin monahal într-o Grecie care abolise monarhia.

Strănepoată a legendarei Regine Victoria, mama Ducelui de Edinburgh (99), Prinţesa Alice de Battenberg, s-a născut în anul 1885 la Castelul Windsor, copila venind pe lume surdă. Originea acesteia şi legătura ei de rudenie cu Regina Victoria îi fac pe soţii de mai târziu, Regina Elisabeta şi Prinţul Philip, verişori de gradul trei. Părinţii acesteia erau Prinţesa Victoria de Hesse şi a Rinului şi Prinţul Louis de Battenberg.

În ciuda handicapului ei auditiv, Alice a învăţat să citească pe buze şi a reuşit să facă asta în mai multe limbi străine. Până la urmă, prinţesa a devenit fluentă în limba germană, în ciuda greutăţii cu care a învăţat să vorbească. Acest neajuns n-a împiedicat-o pe Alice să fie fermecătoare şi să îi atragă atenţia viitorului ei soţ, Prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei, în 1902, la încoronarea Regelui Edward al VII-lea. Un an mai târziu, Alice şi Andrew se căsătoreau, pentru ca, peste ani, să aducă pe lume cinci copii, patru fete şi un băiat, ultimul fiind nimeni altul decât Prinţul Philip.

4 mama printului philip jpg jpeg

Familia regală grecească a dus o existenţă relativ serenă în ţara cu ieşire la Marea Egee, până în anul 1917, când Regele Constantin I şi restul familiei lui au fost forţaţi să părăsească Grecia. Alice şi familia sa s-au stabilit pentru o scurtă perioadă în Franţa, iar mezinul Philip a fost trimis să locuiască în Anglia în care-şi avea, până la urmă, şi rădăcinile. Mai târziu, avea să vină lovitura care a dezechilibrat şi mai tare familia ducelui: Prinţesa Alice a fost diagnosticată cu schizofrenie şi internată forţat într-un sanatoriu elveţian în anul 1930. Alice a fost tratată chiar de către faimosul medic Sigmund Freud, care a crezut că boala i-a fost provocată de o aşazisă frustrare sexuală şi a recomandat un tratament cu raze X asupra ovarelor acesteia, pentru a i se domoli libidoul. Acest tratament i-a provocat prinţesei o menopauză timpurie.

Alice n-a fost deloc de acord cu diagnosticul şi şi-a strigat mult timp sănătatea mintală, însă a fost nevoită să rămână în sanatoriu timp de doi ani. După acest eveniment, Prinţesa Alice a rupt legăturile cu familia ei şi a absentat de la nunţile tuturor celor patru fiice ale sale, reluând contactul cu copiii ei în anul 1937, ca urmare a unei tragedii. Fiica sa, Cecile, murea într-un accident aviatic alături de soţul ei şi copiii lor, iar Alice a fost nevoită să participe la înmormântare. Ea şi soţul ei, Prinţul Andrew, se revedeau pentru prima data după şase ani la această ocazie tristă. Însă mariajul lor era, în orice caz, istorie. Apoi, Alice s-a înstrăinat din nou de familia sa şi s-a întors singură la Atena, unde a locuit într-un apartament cu două camere. După ce soţul ei a murit în 1944, departe de ea, în Franţa, Alice s-a concentrat pe munca ei umanitară şi s-a îngropat în religie, înfiinţând un ordin ortodox de călugăriţe.

Pentru întreţinerea financiară a acestuia, Alice şi-a vândut multe obiecte preţioase şi bijuterii aparţinând familiei regale. Fosta prinţesă a Greciei a participat atât la nunta din 1947 a fiului său, Philip, cu Regina Elisabeta, cât şi la încoronarea acesteia din urmă din 1953, îmbrăcată în veşmânt monahal. Mai târziu, a avut loc şi mult aşteptata reconciliere cu fiul său, Prinţul Philip, pe care Alice l-a văzut foarte rar, după plecare acestuia în Anglia. După lovitura de stat din Grecia, din anul 1967, Alice a fost invitată de către fiul său să locuiască la Palatul Buckingham, acolo unde şi-a găsit sfârşitul în anul 1969, la venerabila vârstă de 84 de ani.



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Sofia, Ducesa de Värmland,  GettyImages (1) jpg
Harry serios, Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Kate Middleton, Regina Elisabeta  foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia, GettyImages jpg
Meghan Markle, Ducesa de Sussex, GettyImages (2) jpg
Kate Middleton Printesa Charlotte și Prințul Louis foto profimedia jpg
Împărăteasa Masako a Japoniei GettyImages 78633950 (4) jpg
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (1) jpg
Regina Mathilde și Regele Philippe al Belgiei, cu Prințul Gabriel, Prințesa Elisabeta, Prințesa Eleonore și Prințul Emmanuel în felicitarea de Sărbători   Casa Regală belgiană jpg
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta la seara Corpului Diplomatic   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpeg
William la  Bulford, Wiltshire, GettyImages (4) jpg
Regina Mary a Danemarcei cu noua tiara   profimedia 0943842969 jpg
Familia regală suedeză la Premiile Nobel profimedia 0945173162 jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg