Imagini fabuloase cu Regina Mathilde și Prințesa Elisabeta în Egipt, pe urmele fostei Regine Elisabeta
Ar putea fi asemuită unei vacanțe mamă-fiică, căci această vizită oficială a celor două regalități din Belgia reconstituie drumul făcut de străbunica Regelui Philippe în țara faraonilor.
În urmă cu mai mult de un secol, Regina Elisabeta a Belgiei, căreia noua moștenitoare a tronului îi poartă azi numele, a fost botezată, în 1876 la Castelul Possenhofen, după Împărăteasa Sisi (Elisabeth), mătușa ei paternă. Ca fiică a Ducelui de Bavaria, care era și medic oftalmolog, și a fiicei fostului rege Miguel I al Portugaliei, care lucra cu tatăl ei ca asistentă, Regina Elisabeta a învățat să facă mici intervenții și, cel mai important, a devenit atentă la suferința celor din jurul ei. Iar după căsătoria ei cu Albert I al Belgiei, s-a implicat în multe organizații caritabile, mai ales în domeniul artelor și al asistenței sociale. Ba chiar, în timpul Primului Război Mondial, Regina Elisabeta a Belgiei a lucrat cot la cot cu asistentele în spitalele care tratau răniții de pe front și a ajutat la înființarea Orchestrei Simfonice a armatei. Chiar și după moartea prematură a soțului său, într-un accident de alpinism, ori a nurorii sale, devenită noua regină, într-un accident de mașină, Elisabeta a Belgiei nu a dat înapoi de la actele caritabile și era cunoscută pentru prietenia ei cu Albert Einstein. Iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-a folosit influența pentru a ajuta la salvarea a sute de copii evrei de la deportare.
Omagiu adus fostei Regine Elisabeta a Belgiei
Pentru toate acestea și pentru destinul său fabulos, astăzi este celebrată în cadrul unei călătorii cumva inițiatice, în care actuala suverană, Regina Mathilde, și fiica sa, care e stră-strănepoata Reginei Elisabeta, refac drumul său în Egipt.
După un prim popas la Cairo, Regina și fiica sa au ajuns la Luxor, unde nu doar că s-au cazat în același hotel pe Nil unde a stat, cu o sută de ani în urmă, și Regina Elisabeta, ci au refăcut și un instantaneu pe balcon, cu fluviul Nil pe fundal.
Apoi, cele două au vizitat siturile arheologice ale El Kab și Shaykh Abd-al-Qurna, unde numeroși arheologi belgieni au făcut echipă cu cei egipteni pentru scoaterea la iveală a comorilor trecutului. Zona vizitată odată, în 1930, de fosta Regină Elisabeta a fost văzută azi și de mai tânăra Prințesă Elisabeta.
Îmbrăcate în ținute în culorile deșertului, regina într-o rochie încheiată în nasturi, iar prințesa într-o salopetă kaki, au văzut și mormântul lui Tutankamon din Valea Regilor, la deschiderea căruia, în 1923, au fost martori Regina Elisabeta și fiul său, Prințul Leopold.
Mai departe, mamă și fiică și-au continuat călătoria în Dayr al-Barsha, unde a fost descoperit, în 2007, un mormânt intact, vechi de 4.000 de ani.
FOTO: Casa Regală belgiană