"Juan Carlos, căderea unui rege", serialul-șoc despre scandalurile fostului suveran spaniol
Regele emerit a fost implicat în scandaluri încă din 2012, când a fost surprins în Botswana într-un safari în care a vânat elefanți.
Pe 17 aprilie 2023, în cadrul Festivalului Internațional de Seri din Cannes, a fost prezentat un nou documentar despre fostul rege al Spaniei, "Juan Carlos: Downfall of the King". Bazat pe doi ani de investigații, acesta analizează căderea suveranului prin ochii experților și actorilor din viața monarhică spaniolă. Printre aceștia se numără și Corinna Larsen. Suficient pentru a face să tremure Zarzuela.
Rebeca Quintáns López, Javier Ayuso, Jaime Peñafiel, Selina Scott, José María Aznar, Mario Conde, Philip Adkins, Javier Ayuso, José Manuel Villarejo, Esteban Mercer, Ana Romero și, bineînțeles, Corinna Larsen, fosta prințesă Sayn-Wittgenstein-Sayn. Sunt cu toții acolo: jurnaliști, experți de la Casa Regală spaniolp, un fost director de comunicare de la Zarzuela, un inspector de poliție maestru în arta șantajului și a șantajului... Aceste personalități apar în primul episod al documentarului "Juan Carlos: Downfall of a King"/"Juan Carlos, căderea unui rege", prezentat la ediția specială a festivalului de la Cannes, în marja Pieței Internaționale a Programelor de Televiziune (MIPTV).
Produsă de compania britanică Sky Original, această serie de investigații în patru părți a fost realizată de regizorul elvețian Christian Beetz, între 2020 și 2023. Distribuția nesfârșită oferă o multitudine de mărturii, fiecare mai surprinzătoare decât cealaltă, care au devenit piese ale unui puzzle mult mai mare decât celelalte.
Ce a dus la decăderea Regelui Juan Carlos al Spaniei?
Așa-numitul annus horribilis al monarhiei spaniole a început în aprilie 2012 în Botswana, la 7.200 de kilometri de Palatul Zarzuela, reședința regală a Spaniei. Dar a durat mult mai mult de 365 de zile. Căci, în ciuda faptului că regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, a anunțat că va părăsi Spania pentru a se asigura că reputația sa nu va continua să îi dăuneze fiului său, Regele Felipe al VI-lea, care a devenit șef al statului în 2014, ecourile scandalurilor s-au propagat.
Călătoria lui Juan Carlos în Botswana nu a fost primul său safari și nici femeia cu care a fost fotografiat, Corinna Larsen, nu a fost prima sa amantă. Dar Casa Regală avea să descopere în curând că această călătorie avea să marcheze un "înainte și un după" pentru monarhie.
La momentul călătoriei, Spania era pe punctul de a accepta un plan de salvare pentru băncile sale aflate în dificultate, iar șomajul era în creștere. Cu câteva zile înainte de safari, Juan Carlos a declarat că gândul că tinerii din Spania nu-și pot găsi un loc de muncă îl ținea treaz noaptea. Un accident - Regele a căzut și și-a rupt șoldul - a făcut ca tocmai acel safari din Botswana să nu scape vigilenței presei și atenției publicului. Palatul Zarzuela a luat în considerare toate opțiunile, inclusiv ascunderea a ceea ce s-a întâmplat, dar la 14 aprilie 2012, la ora 9.30, la cea de-a 81-a aniversare a celei de-a doua Republici spaniole, Casa Regală a anunțat că Juan Carlos a fost operat de urgență la șold după ce s-a accidentat în timpul unui safari. Vânătoarea de elefanți, cu un cost de peste 40.000 de euro, fusese plătită de Mohammed Eyad Kayali, un consilier al Familiei Regale saudite, care a fost numit în 2016 în "Panama Papers" ca fiind șeful a 15 companii offshore.
Cum spuneam, Regele Juan Carlos nu a fost singur în călătoria sa: a fost însoțit de o femeie cu un nume exotic, care avea să fie învățat în curând de spanioli: Corinna zu Sayn-Wittgenstein - a purtat numele fostului ei soț, pentru a se prezenta ca o prințesă - sau Corinna Larsen, numele ei de fată, despre care știm acum că a fost amanta sa timp de mai mulți ani și că a încheiat urât relația cu fostul suveran spaniol.
Soția lui Juan Carlos, Regina Sofia, a așteptat trei zile înainte de a-și vizita soțul în spital. În plină criză, țara era furioasă pe rege, care în 2007 a fost lăudat pentru că i-a spus președintelui venezuelean de atunci, Hugo Chávez: "De ce nu taci din gură?" la summitul ibero-american din Chile. Fraza a fost transformată în tonuri de apel și imprimată pe tricouri - Juan Carlos chiar i-a dăruit unul lui Chávez la același summit din anul următor.
Aflat într-o situație ridicolă, Juan Carlos a discutat situația cu persoane de încredere. Era îngrijorat. El și echipa sa au petrecut ore întregi pregătind un discurs de două fraze: "Îmi pare foarte rău. Am făcut o greșeală și nu se va mai întâmpla". Foștii membri ai personalului Palatului Zarzuela au fost consternați - "Regii nu își cer scuze!". - dar, potrivit unor surse din cadrul Casei Regale, gestul trebuia să fie pe măsura nivelului de furie al publicului. "L-a umanizat", a declarat ministrul de externe de atunci, José Manuel García-Margallo. Acest ministru a fost cel căruia monarhul i-ar fi cerut să o primească pe Corinna Larsen, care ulterior a fost anchetată în Elveția pentru spălare de bani.
Secrete peste secrete
Sondajele de opinie publică pe care Palatul Zarzuela le comandă periodic, strict pentru uz intern, arătau o scădere bruscă a sprijinului pentru Juan Carlos în acel moment. "Toți membrii Casei de Bourbon au vânat și au avut amante, dar Spania trecea printr-o criză foarte gravă, iar noua generație de spanioli nu mai tolera ceea ce fusese tolerat înainte", explică istoricul francez Laurence Debray, autorul unei biografii a fostului rege al Spaniei.
Casa Regală a lansat o campanie publică pentru a încerca să restabilească reputația regelui, dar uneori aceasta s-a întors împotriva sa, scoțând la iveală alte probleme și greșeli vechi. De exemplu, conturile Casei Regale au fost publicate pentru prima dată în istorie, dar acest lucru le-a reamintit tuturor faptul că averea personală a monarhului nu este încă cunoscută.
Apoi, Juan Carlos a renunțat la Fortuna, un iaht în valoare de 18 milioane de euro care a costat 20.000 de euro doar pentru a porni la drum, dar acest lucru a scos la iveală istoria vasului și faptul că a fost un cadou cumpărat de 25 de oameni de afaceri și de guvernul regional din Baleare.
Au ieșit la iveală și unele dintre cele mai periculoase prietenii ale monarhului: bancherul spaniol căzut în dizgrație Mario Conde, omul de afaceri Javier de La Rosa și diplomatul Manuel Prado y Colón de Carvajal, care au petrecut cu toții ceva timp în închisoare. Au apărut și alte scandaluri, cum ar fi cele 48 000 de euro pe care Casa Regală le-a plătit pentru a evita publicarea scrisorilor de dragoste pe care un foarte tânăr Juan Carlos i le scrisese contesei Olghnia de Robilant și relația sa ulterioară cu mondena Marta Gayá.
Într-un final, în încercarea de a salva imaginea instituției, Juan Carlos, care spusese cândva că "regii mor, nu abdică", a cedat tronul fiului său. Și, după o perioadă de autoexil în Abu Dhabi, Juan Carlos a revenit în Spania - tocmai când "Juan Carlos: Downfall of a King" le reamintește tuturor de ce a trebuit să plece...
FOTO: Profimedia, Getty Images