Povestea frumoasei Marie Jos├ę de Piemont, ultima regin─â a Italiei

19 martie, 2021
1 gettyimages 3302736 jpg jpeg

Frumoas─â ┼či ne├«nfricat─â. A┼ča a fost aceast─â suveran─â a italienilor, una care a apucat s─â domneasc─â doar 35 de zile ┼či care s-a r─âfuit cu cei mai cruzi dictatori ai lumii.

Italienii au iubit-o de┼či ultima lor suveran─â era o str─âin─â. N─âscut─â pe 4 august 1906 ├«n Belgia, Prin┼úesa Marie Jos├ę Charlotte Sophie Am├ęlie Henriette Gabrielle a fost a treia n─âscut─â ┼či singura fiic─â a Regelui Albert I al Belgiei ┼či a so┼úiei sale, Ducesa Elisabeta a Bavariei. Foarte frumoas─â ┼či inteligent─â, nu ni┼čte ochi alba┼čtri superbi, prin┼úesei ├«i era ursit un destin m─âre┼ú, lucru care a devenit realitate, p├ón─â la un punct. ├Än timpul Primului R─âzboi Mondial, aceasta a fost trimis─â de p─ârin┼úi la studii ├«n Marea Britanie, doar pentru a se muta, apoi, ├«n ├«nsorita Floren┼úa, la un colegiu de fete cu denumirea de Santissima Annunziata.

├Än timpul acelei perioade, l-a ├«nt├ólnit pe viitorul ei so┼ú, Prin┼úul mo┼čtenitor Umberto al Italiei, o ├«nt├ólnire care n-a fost deloc surprinz─âtoare. T├ón─âra belgianc─â ├«i fusese promis─â acestui chipe┼č prin┼ú ├«nc─â de c├ónd era o copil─â, mariajul lor fiind aranjat de p─ârin┼úii celor doi. Ei bine, ├«n 1930, ├«ntr-o perioad─â ├«n care multe dintre monarhiile europene fuseser─â deja abolite, se ├«nt├ómpla aceast─â nunt─â de basm ├«ntre o prin┼úes─â frumoas─â ┼či un mo┼čtenitor fermec─âtor, eveniment care a avut loc la Roma. Cu toate acestea, ziua nun┼úii nu a ├«nceput cum trebuie. ├Än ciuda supersti┼úiilor, Prin┼úul Umberto a insistat s─â-┼či vad─â mireasa ├«nainte de ceremonie, pentru a-i verifica ┼úinuta pe care o voia perfect─â. De altfel, acesta chiar a ajutat la crearea rochiei de mireas─â a logodnicei sale. Cu adev─ârate veleit─â┼úi de designer, italianul a observat c─â m├ónecile rochiei au fost cusute gre┼čit ┼či a cerut schimbarea lor, lucru care a ├«nt├órziat desf─â┼čurarea nun┼úii.

3 profimedia 0150859108 jpg jpeg
stanga
dreapta
3 profimedia 0150859108 jpg jpeg
5 profimedia 0353934994 jpg jpeg
1 gettyimages 3302736 jpg jpeg

Din fericire, s-a g─âsit o solu┼úie mai rapid─â: croitorii au renun┼úat de tot la m├óneci, iar mireasa a purtat m├ónu┼či lungi, albe, ├«n locul lor. Odat─â cu intrarea ei ├«n familia regal─â italian─â, prin┼úesa avea s─â aib─â de-a face ├«ntr-un mod direct cu prim-ministrul de atunci ┼či viitorul dictator Benito Mussolini, pe care aceasta l-a ├«nfruntat mai mult dec├ót au f─âcut-o rudele ei italiene. Cu toate acestea, p─ârerile sunt ├«mp─âr┼úite despre rela┼úia prin┼úesei adoptate de Italia ┼či temutul Mussolini. Claretta Petacci, amanta dictatorului, a scris ├«n jurnalul ei c─â, ├«n 1937, pe atunci Prin┼úesa de Piemont a ├«ncercat f─âr─â succes s─â ├«l seduc─â pe acesta, la un resort din apropierea Romei. Fiul dictatorului, Romano, merge ┼či mai departe ┼či spune c─â tat─âl lui ┼či prin┼úesa chiar au avut o leg─âtur─â de natur─â sexual─â. ├Äntr-un interviu pe care acesta l-a acordat mai t├órziu, ├«n 1993, Marie Jos├ę i-a recunoscut puterea dictatorului: "El era Leu. Eu sunt Leu. Ne temeam am├óndoi unul de altul".

Tem├óndu-se de el, so┼úia prin┼úului mo┼čtenitor ├«l voia distrus, complot├ónd ├«mpotriva acestuia cu oponen┼úi ai regimului fascist, ├«n timpul celui De-al Doilea R─âzboi Mondial. Se spune c─â prin┼úesa l-a cunoscut chiar ┼či pe aliatul celebru al lui Mussolini, Adolf Hitler, cer├óndu-i acestuia s─â-i trateze omene┼čte familia, atunci c├ónd nem┼úii au invadat Belgia. Prin┼úesa nu a ob┼úinut ce a dorit, ├«ns─â se spune c─â dictatorul fascist a fost ├«nc├óntat de frumuse┼úea ei, spun├ónd c─â aceasta are ochi de culoarea cerului Germaniei. Dup─â terminarea r─âzboiului ┼či abdicarea socrului ei, fostul Rege Victor Emanuel al III-lea, pe 9 mai 1946, Prin┼úul ┼či Prin┼úesa de Piemont deveneau suveranii Italiei. Momentul nu era deloc cel potrivit, c─âci ┼úara se afla ├«n plin─â criz─â constitu┼úional─â, iar Casa de Savoia nu mai era deloc popular─â precum ├«n trecut. Chiar dac─â noul rege ┼či noua regin─â au l─âsat o impresie favorabil─â printre supu┼či, zarurile fuseser─â de mult aruncate ┼či, ├«n urma unui referendum organizat pe 2 iunie, monarhia a fost abolit─â prin vot. Regele Umberto ┼či Regina Marie Jos├ę au stabilit, a┼čadar, un record negativ, domnind pentru doar 35 de zile.

5 profimedia 0353934994 jpg jpeg

Dup─â abolierea monarhiei ├«n Italia, cuplul regal a fost exilat ┼či i-a fost intrezis s─â se mai ├«ntoarc─â vreodat─â ├«n Cizm─â. De acela┼či tratament au avut parte ┼či copiii lor, un b─âiat ┼či trei fete. Fo┼čtii monarhi s-au stabilit mai ├«nt├ói ├«n Portugalia, dar s-au separat cur├ónd, dup─â ce Marie-Jos├ę a ales s─â se retrag─â ├«mpreun─â cu copiii ├«n Elve┼úia. Catolici devota┼úi, niciunul nu credea ├«n divor┼ú, a┼ča c─â nu au f─âcut niciodat─â acest pas, de┼či au tr─âit desp─âr┼úi┼úi p├ón─â la moartea lui Umberto, ├«n 1983. Pentru o perioad─â, fosta regin─â a Italiei a tr─âit ┼či ├«n Mexic, al─âturi de una dintre fiicele ei, Prin┼úesa Marie-Beatrice, ┼či copiii acesteia, dar s-a ├«ntors ├«n Elve┼úia ├«n ultima parte a vie┼úii, murind ├«n 2001, la v├órsta de 94 de ani, de cancer la pl─âm├óni.

Un an mai t├órziu, o schimbare ├«n atitudinea opiniei publice italiene, sensibilizate de dispari┼úia fostei regine, i-a permis nepotului ei, Emanuele Filiberto de Savoia, singurul urma┼č de gen masculin al ultimilor regi, s─â se ├«ntoarc─â ├«n ┼úara familiei sale.

Foto: Getty Images, ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Letizia Teatro Real jpg
diana profimedia 0646169092 jpg
Meghan Markle la Invictus (3) jpg
Mircea Grigore Carol Lambrino fiul lui Carol al II lea si al Ioanei Zizi Lambrino (3) jpg
charles21 jpg
Leti (7) jpg
Prin┼úesa mo┼čtenitoare Victoria a Suediei Lisbon (3) jpg
printul charles jpg
andrew4 jpg
Principele Nicolae și Alina 23 jpg
regina profimedia 0703482714 jpg
Regina Elisabeta jubileu jpg
beatrice profimedia 0700806593 jpg
Prin┼úul mo┼čtenitor Frederik al Danemarcei ┼či prin┼úesa Mary OK Mag jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Printul Paul nu a fost recunoscut niciodata de Regele Mihai jpg
Prin╚Ťesa Beatrice de York ╚Öi so╚Ťul Edoardo Mapelli Mozzi jpg
Kate Ziua Armatei (2) jpg