De 1 iunie, Principesa Sofia și-a reamintit despre copilăria ei în exil
Sora mai mică a Custodelui Coroanei a fost gazdă pentru cei mai mici vizitatori, care au vrut să cunoască istoria Palatului Elisabeta și a Familiei Regale române.rincipesa
În numele Majestății Sale Margareta, Principesa Sofia a primit, pe 1 Iunie, la Palatul Elisabeta, copii implicați în programele Fundației Regale Margareta a României.
Principesa Sofia le-a povestit celor mici despre copilăria sa în exil, despre jocurile copilăriei și despre amintirile sale legate de părinți, Regele Mihai și Regina Ana.
Ca a patra lor fiică din cele cinci, Principesa Sofia s-a născut pe 29 octombrie 1957, la Palatul Tatoi din Grecia, pe când la conducerea tronului se afla regele Paul I al Greciei, fratele bunicii sale, regina-mamă Elena. Principesa Sofia poartă numele Reginei Spaniei, verișoara primară a regelui Mihai, care a și botezat-o în credința ortodoxă.
Copilăria și-a petrecut-o când în Elveția, în noua casă a Regelui Mihai, când în Italia, în vila bunicii sale, când în Marea Britanie, unde mergea în vacanța de vară la verișorii săi, copiii Reginei Elisabeta a II-a.
Pasiunea sa pentru fotografie s-a dezvoltat încă de copil, atunci când îl vedea pe Rege tot timpul cu o cameră în mână, și chiar înainte de achiziționarea primului televizor al familiei, când familia obișnuia să vizualizeze cadre fotografice realizate chiar de regele Mihai; peste câțiva ani Sofia putea fi văzută mereu cu o cameră de fotografiat, pentru a surprinde cadre "la fel de frumoase" ca ale regelui.
Colateral, Principesei Sofia îi plăcea să picteze și să scrie povești.
Despre aceste pasiuni, dar și despre întâmplările prin care a trecut Familia Regală în exil, Principesa Sofia le-a povestit copiilor implicați în programele Fundației Regale Margareta a României, care au trecut pragul Palatului Elisabeta.
De-a lungul celor 32 de ani de existență, Fundația Regală Margareta a României a derulat programe menite să asigure copiilor drepturile fundamentale – la o viață alături de familia biologică, la îngrijire medicală sau la educație și dezvoltare. Fundația a înființat dispensare pediatrice în comunități defavorizate, programe de asistență și terapie psiho-socială pentru copii afectați de boli grave, programe de educație pentru sănătate și nutriție, centre pentru copii și adolescenți în dificultate, programe de educație parentală și integrare socială pentru familii, precum și Fondul Special pentru Copii pentru a preveni abandonul școlar.
FOTO: Casa Regală