Regele Simeon al bulgarilor a împlinit 85 de ani. Care este legătura sa cu Familia Regală română?

17 iunie, 2022

Fostul suveran din țara vecină este descendent al Casei de Saxa-Coburg şi Gotha, din care provenea și Regina Maria.

Regele Simeon al Bulgariei legatura cu Casa Regala romana (1) jpg

Numele lui Simeon al II-lea al Bulgariei le este cunoscut românilor în urma unor vizite făcute de acesta în România, inclusiv la înmormântarea Regelui Mihai I, dar și a unor vizite întreprinse de Majestatea Sa Margareta la sud de Dunăre.

Ieri, fostul suveran al bulgarilor a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani, iar Familia Regală i-a transmis felicitări publice. Dar cine este Simeon al II-lea al Bulgariei și care este legătura sa cu Familia Regală română?

Regele Simeon al Bulgariei legatura cu Casa Regala romana (3) jpg

Simeon al II-lea al Bulgariei descinde din Casa de Saxa-Coburg şi Gotha, la fel ca și mult iubita Regina Maria. S-a născut în 1937 şi a domnit în Bulgaria din 1943, după moartea prematură a tatălui său, ţarul Boris al III-lea (1918-1943), până la abolirea monarhiei şi proclamarea Republicii Populare Bulgaria (septembrie 1946).

În urma loviturii de stat comuniste din 9 septembrie 1944, Simeon al II-lea a rămas pe tron, dar regenții, inclusiv unchiul său, prințul Kyril, împreună cu elita intelectualilor țării, au fost executați.

Împreună cu mama sa, Ţarina Ioana (Giovanna de Savoia) şi cu sora sa, Maria-Luisa, au plecat în exil în Egipt, la Alexandria, la curtea Regelui Faruk al II-lea, apoi în Spania. Alegerea nu a fost întâmplătoare. Regele italian Victor Emmanuel al III-lea, tatăl Reginei Mamă Giovanna, se afla acolo, de asemenea în exil. În iulie 1951, guvernul spaniol a acordat azil familiei regale exilate din Bulgaria. În Madrid, Simeon al II-lea a absolvit Dreptul și Științele politice.

De-a lungul anilor de exil, a urmărit îndeaproape evoluțiile din țara sa. A colaborat intens cu emigranții bulgari și a ajutat mulți concetățeni. În 1996, Simeon al II-lea a efectuat o vizită în Bulgaria după aproape 50 de ani de exil. Doi ani mai târziu, Curtea Constituțională a Bulgariei a hotărât retrocedarea proprietăților regale, naționalizate de comuniști.

Numit și Ţarul Simeon al II-lea, fostul rege a câştigat alegerile parlamentare din Bulgaria din 2001, în fruntea unei formaţiuni politice intitulate Mişcarea Naţională Simeon al II-lea şi a deţinut funcţia de prim-ministru între 2001 şi 2005. În această demnitate, Ţarul a pregătit procesele de aderare ale Bulgariei la NATO (2004) şi Uniunea Europeană (2007).

Familiile Regale ale României și Bulgariei au păstrat, la fiecare generație, legături foarte apropiate. Regele Ferdinand al bulgarilor a vizitat Castelul Peleș în numeroase rânduri, invitat de Regele Carol I și de Regina Elisabeta, între anii 1888 și 1914. Regele Boris al III-lea, și Regina Ioana, părinții Regelui Simeon, au vizitat Bucureștiul și Sinaia în anul 1934. În anii Războiului Rece, Regele Mihai I și Regina Ana s-au întâlnit în numeroase ocazii cu Regele Simeon și cu Regina Margarita, în ocazii publice, atât în Elveția și Spania, cât și în alte țări ale Europei.

După anul 2000, Regele Simeon a vizitat România de mai multe ori, ultimele vizite fiind cele din anii 2011, 2012 și 2016 (când a călătorit cu Trenul Regal pe urmele părinților săi). Regele Mihai și Regina Ana au vizitat Bulgaria în anul 2002. Principesa Moștenitoare și Principele Radu au efectuat vizite cu caracter public în Bulgaria, împreună sau individual, în anii 2002, 2003, 2005, 2009 și 2013.

La împlinirea vârstei de 75 de ani, Regele Simeon al II-lea a fost sărbătorit în România. Majestatea Sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității București, a fost distins cu Medalia de Onoare a Ministerului Apărării Naționale și a luat parte la un dineu oficial oferit de Custodele Coroanei Române în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta.

Regele Simeon al Bulgariei legatura cu Casa Regala romana (2) jpg

Interesant este că Simeon al II-lea al Bulgariei a beneficiat și de serviciile designerului de costume bărbăteși Alexandru Ciucu, în 2013, furnizor oficial al Casei Regale române încă din 2010.

„A fost o mare onoare sa il intalnesc, cu atat mai mult cu cat am fost invitat la un pranz privat care m-a emotionat foarte mult pentru ca, din punctul meu de vedere, am avut intalnire cu istoria”, spunea Alexandru Ciucu în 2013, după un prânz privat cu fostul monarh la Sofia.

FOTO: Casa Regală



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
Regina Rania și Melania Trump în 2018, Profimedia (2) jpg
FotoJet Kate Elisabeta jpg
Prințul George la Trooping the Colour Foto Profimedia (2) jpg
Sawai Padmanabh Singh cu Ava Philippe, fiica lui Reese Witherspoon   Instagram jpg
Transformare radicală Prințesa Stephanie de Monaco   Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte  foto   GettyImages jpg
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
Regina Letizia rochie roșie Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William și Kate Middleton nuntă, Getty (7) jpg
regele charles cadou printesa lilibet jpg
Tinerii influenceri regali   Instagram jpg
Principesa Sofia, foarte elegantă în pantalon palazzo la Ziua Culturii Naționale   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
Meghan Markle foto profimedia instagram jpg
Prințul William cu suporterii  Aston Villa, Profimedia jpg
Kate Middleton Foto Instagram jpg
Regina Letizia Foto Profimedia (4) jpg