Regina Noor a Iordaniei e Grace Kelly a Orientului. Ea ┼či-a schimbat destinul

20 februarie, 2021
4 regina noor a iordaniei 1 jpg jpeg

La fel ca celebra div─â a Hollywood-ului de alt─âdat─â, ┼či aceast─â americanc─â ┼či-a schimbat destinul, renun┼ú├ónd, din iubire, la libertatea oferit─â de Unchiul Sam ├«n favoarea cutumelor regale.

Anul acesta, superba v─âduv─â a r─âposatului Rege Hussein ├«mpline┼čte 70 de ani. Povestea ei este fascinant─â ┼či aduce, cumva, cu a altor regine ┼či prin┼úese n─âscute pe p─âm├ónt american, care le-au sucit min┼úile unor nobili importan┼úi din lumea asta, precum Grace Kelly, Lee Radziwill sau Rita Hayworth. N─âscut─â Elizabeth Halaby ├«n localitatea american─â Princeton, din New Jersey, viitoarea Regin─â Noor avea s─â devin─â, ├«n 1978, a patra so┼úie a suveranului Iordaniei, r─âm├ón├óndu-i al─âturi acestuia p├ón─â la decesul lui din anul 1999. N-avea s─â fie ┼či singura str─âin─â pe care Hussein o duce la altar: ├«ntre 1961 ┼či 1971, acesta a fost ├«nsurat cu britanica Antoinette Gardiner, viitoarea Prin┼úes─â Muna ┼či mama actualului rege iordanian, Abdullah. Lisa Halaby este fiica unei femei cu orgini suedeze ┼či a unui b─ârbat cu descenden┼ú─â sirian─â. Ultimul, pe numele lui Najeeb Halaby, fost oficial guvernamental ┼či CEO al companiei Pan American, era urma┼čul unuia dintre primii imigran┼úi sirieni din SUA. Cu a┼ča origini exotice, Lisa nu avea cum s─â nu se transforme ├«ntr-o frumuse┼úe, lucru dublat, din fericire, ┼či de inteligen┼úa ei. Absolvent─â a Academiei Concord ┼či a Universit─â┼úii Princeton, Lisa a ob┼úinut un master ├«n Arhitectur─â ┼či Urbanism, s-a specializat la Sydney ┼či la Teheran ┼či, ├«n cele din urm─â, a ob┼úinut, prin intermediul tat─âlui ei, un job la compania aerian─â regal─â din Iordania, Alia Airlines, botezat─â a┼ča ├«n memoria celei de-a treia so┼úii a Regelui Hussein bin Talal al Iordaniei. Regina Alia murise ├«n anul 1977 ├«ntr-un accident de elicopter, iar regele era ├«nc─â ├«n doliu dup─â aceasta, ├«nfiin┼ú├ónd ┼či Aeroportul Interna┼úional din Iordania ├«n memoria ei.

La inaugurarea acestuia, destinul i-a prilejuit ├«nt├ólnirea cu cea de-a patra lui so┼úie, Lisa. Mai ├«nt├ói, au ├«nceput cu o prietenie profesional─â, dar totul s-a transformat ├«ntr-o frumoas─â poveste de dragoste ├«n decurs de un an. Pe 13 mai 1978, dup─â ce i-a f─âcut curte timp de ┼čase s─âpt─âm├óni, regele ├«n v├órst─â de 43 de ani (un playboy notoriu ├«n tinere┼úea lui) o cerea ├«n c─âs─âtorie pe aceast─â american─â frumoas─â ┼či istea┼ú─â, pe atunci ├«n v├órst─â de 27 de ani. S-au c─âs─âtorit pe 15 iunie la Amman, dup─â ce Lisa s-a convertit la Islam ┼či ┼či-a schimbat numele ├«n Noor-Al-Hussein (Lumina lui Hussein).

stanga
dreapta
6 regina noor a iordaniei 3 jpg jpeg
2 regina noor a iordaniei 2 jpg jpeg
4 regina noor a iordaniei 1 jpg jpeg

Temerile c─â supu┼čii iordanieni o vor privi cu rezerve, ca pe-o occidental─â at├ót de dep─ârtat─â de credin┼úa ┼či tradi┼úiile lor, au disp─ârut atunci c├ónd ace┼čtia au preferat s-o considere, gra┼úie bunicului sirian, o sor─â arab─â care s-a ├«ntors acas─â. Ceremonia de nunt─â a avut loc ├«n gr─âdina palatului Zaharan ┼či a fost o ├«nt├ólnire a ambelor lumi: mireasa a purtat o superb─â rochie de mireas─â semnat─â Christian Dior, simpl─â, dar modern─â, iar coafura n-a avut nimic complicat, dimpotriv─â.

Noua regin─â a Iordaniei p─ârea preg─âtit─â mai degrab─â pentru o nunt─â pe plaj─â, ├«n Hawaii. Opulen┼úa oriental─â a compensat ├«n ceea ce prive┼čte tortul de nunt─â, unul mai ├«nalt dec├ót mirii, pe care cei doi l-au t─âiat cu o sabie, ├«n pur─â tradi┼úie islamic─â. Aceast─â regin─â nou─â crescut─â ┼či educat─â ├«ntr- o lume a libert─â┼úilor civile de tot felul avea s─â-┼či ├«nve┼úe, ├«ntr-un fel, locul la palatul regal, c─âci, oric├ót de mult ┼či-a dorit ea s─â emancipeze lumea care o adoptase, aceste lucruri trebuiau f─âcute cu pa┼či foarte mici. ├Än schimb, Noor ┼či-a f─âcut foarte bine datoria de so┼úie ┼či mam─â, at├ót pentru cei trei copii mici ai regelui din mariajul cu Regina Alia, c├ót ┼či pentru cei patru mo┼čtenitori ai lor: Prin┼úul Hamzah, Prin┼úul Hashim ┼či Prin┼úesele Iman ┼či Raiyah. Preocup─ârile principale ale reginei au fost actele de caritate ┼či drepturile femeilor, ├«ns─â lumea era mai interesat─â de ┼úinutele adoptate de ea la diferitele gale la care participa, de coafura ┼či felul ├«n care se machia aceast─â ar─âboaic─â-americanc─â. Iar regele o p─âzea ca pe ochii din cap, trimi┼ú├ónd o armat─â de bodyguarzi pe urmele ei, dup─â ce ┼či el, la r├óndul lui, fusese ┼úinta at├ótor tentative de asasinat.

Hussein a sc─âpat, a┼čadar, de o moarte violent─â, dar n-a putut s─â lupte cu o boal─â necru┼ú─âtoare, cancerul limfatic, care i-a pus cap─ât vie┼úii, ├«n ciuda transplantului de m─âduv─â la care apelase suveranul ha┼čemit. ├Än 1999, la 63 de ani, acesta se stinge din via┼ú─â, iar locul lui pe tronul Iordaniei este luat de fiul s─âu cel mare, Abdullah al II-lea, so┼úul frumoasei Rania. Regina Noor avea doar 48 de ani pe atunci ┼či se vedea pus─â ├«n pozi┼úia de a consola o na┼úiune care n-o asimilase ├«ntru totul. Peste ani, cea care a primit supranumele de Regin─â-Mam─â ┼či-a ocupat timpul cu activitatea de la funda┼úia ├«nfiin┼úat─â ├«n memoria so┼úului ei ┼či a c─âl─âtorit frecvent ├«ntre Iordania, America ┼či Anglia, ├«n ultima ┼úar─â cump─âr├ónd o re┼čedin┼ú─â rural─â ├«n comitatul Berkshire. S-a vorbit ┼či despre pove┼čti de iubire survenite dup─â moartea so┼úului ei, cum ar fi cea din 2009, cu mexicanul Carlos Slim (80), al ┼časelea cel mai bogat om din lume ┼či v─âduv, la r├óndul lui. Nu ┼čtim dac─â aceast─â poveste mai este actual─â, dar chiar dac-ar fi, cine-i poate blama? ┼×i reginele au dreptul s─â-┼či refac─â via┼úaÔÇŽRecente pe Ok! Magazine

Letizia Teatro Real jpg
diana profimedia 0646169092 jpg
Meghan Markle la Invictus (3) jpg
Mircea Grigore Carol Lambrino fiul lui Carol al II lea si al Ioanei Zizi Lambrino (3) jpg
charles21 jpg
Leti (7) jpg
Prin┼úesa mo┼čtenitoare Victoria a Suediei Lisbon (3) jpg
printul charles jpg
andrew4 jpg
Principele Nicolae și Alina 23 jpg
regina profimedia 0703482714 jpg
Regina Elisabeta jubileu jpg
beatrice profimedia 0700806593 jpg
Prin┼úul mo┼čtenitor Frederik al Danemarcei ┼či prin┼úesa Mary OK Mag jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Printul Paul nu a fost recunoscut niciodata de Regele Mihai jpg
Prin╚Ťesa Beatrice de York ╚Öi so╚Ťul Edoardo Mapelli Mozzi jpg
Kate Ziua Armatei (2) jpg