Reguli și cutume regale: Care este codul vestimentar pentru invitații la Încoronare?

5 mai, 2023

Noul suveran Charles vrea să simplifice monarhia şi că a cerut ca şi ceremonialul din 6 mai să fie mai puţin opulent.

charles jfif

Pentru mulți, încoronarea Regelui Charles al III-lea este prima la care sunt martori în timpul vieții lor. Regina Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani, a fost încoronată în 1953, în fața a peste 8.000 de invitați (palatul a trebuit să construiască locuri suplimentare pentru a-i putea găzdui pe toți) şi având o procesiune cu 16.000 de participanți.

Acum, fiul cel mare al regretatei suverane, Charles, onorează tradiția regală urcând oficial pe tron, dar cultivând și o abordare mai modernă. Evident că, la nivelul anului 2023, evenimentul a fost gândit să fie mai restrâns (cu doar 2.200 de invitaţi, capacitatea maximă a Westminster Abbey), însă, având la dispoziţie tehnica de difuzare mai avansată, beneficiază şi de mai mulţi privitori decât încoronarea Elisabetei, primul eveniment de acest fel transmis în direct.

Încoronarea e o formalitate simbolică și are loc, de obicei, la câteva luni după moartea monarhului precedent, fiind considerată o ocazie de bucurie care ar fi nepotrivită cât timp continuă doliul. Ceremonia e oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, capul Bisericii Anglicane, secondat de alți clerici și membri ai nobilimii britanice.

Codul vestimentar pentru invitaţii Regelui

Membrii Camerei Lorzilor au fost instruiți să nu mai poarte hainele tradiţionale din catifea şi hermină și să adopte o ţinută de afaceri sau îmbrăcămintea standard purtată la deschiderea Parlamentului.

În ceea ce-i priveşte pe oaspeții obișnuiți, femeile şi-au pregătit o „rochie de zi“, iar bărbaţii aşa-numitul „morning coat“, un costum sau chiar uniforma militară. În ambele cazuri, se permite și „îmbrăcămintea națională de sărbătoare“, precum și „decorațiile“ (cele de tip militar/statal). Chiar și pălăriile au fost trecute ca opționale, deşi doamnele se întrec, ca de-obicei, în a purta acele fascinators impresionante.

Potrivit setului de reguli și cutume regale, este în tradiţia Familiei Regale ca membrii săi să poarte coroane şi tiare, după cum le este rangul. Şi, deşi Charles s-a exprimat destul de explicit pentru o mai mare discreţie, doamnele sunt ataşate ideii de a-şi etala într-un mod strălucit podoabele. Iar Prinţesa de Wales, ca următoare regină consoartă, adoră această tradiţie regală.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
Prințesa Marina Doria de Savoia   arhiva de familie a lui Emanele Filiberto jpg
Charlene și Albert de Monaco cu David Popovici foto FB jpg
Grace Kelly, Prințul Rainier de Menaco  foto   Profimedia jpg
Regina rania si Regelen Abdullah al II lea al Iordaniei nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif   profimedia 0780804182 jpg
Principesa Sofia la Universitatea Națională de Arte din București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (2) jpg
Prințesa regală Anne, Profimedia (3) jpg
Kate și William, Profimedia (3) jpg
Regina Letizia 20 februarie foto Profimedia (5) jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințesa Madeleine, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte cu Prințul William și Prințesa Kate, Profimedia jpg
Șeica Mahra din Dubai foto Instagram3 jpg
Prințesa Leonor   GettyImages 2161787154 jpg
Maria Teresa a Spaniei în 1653  foto   Profimedia jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (1) jpg
Regele Charles în vizită regală, Profimedia (1) jpg
Charles Spencer și Lady Karen Spencer, GettyImages (1) jpg