Reguli și cutume regale: Care este codul vestimentar pentru invitații la Încoronare?

5 mai, 2023

Noul suveran Charles vrea să simplifice monarhia şi că a cerut ca şi ceremonialul din 6 mai să fie mai puţin opulent.

charles jfif

Pentru mulți, încoronarea Regelui Charles al III-lea este prima la care sunt martori în timpul vieții lor. Regina Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani, a fost încoronată în 1953, în fața a peste 8.000 de invitați (palatul a trebuit să construiască locuri suplimentare pentru a-i putea găzdui pe toți) şi având o procesiune cu 16.000 de participanți.

Acum, fiul cel mare al regretatei suverane, Charles, onorează tradiția regală urcând oficial pe tron, dar cultivând și o abordare mai modernă. Evident că, la nivelul anului 2023, evenimentul a fost gândit să fie mai restrâns (cu doar 2.200 de invitaţi, capacitatea maximă a Westminster Abbey), însă, având la dispoziţie tehnica de difuzare mai avansată, beneficiază şi de mai mulţi privitori decât încoronarea Elisabetei, primul eveniment de acest fel transmis în direct.

Încoronarea e o formalitate simbolică și are loc, de obicei, la câteva luni după moartea monarhului precedent, fiind considerată o ocazie de bucurie care ar fi nepotrivită cât timp continuă doliul. Ceremonia e oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, capul Bisericii Anglicane, secondat de alți clerici și membri ai nobilimii britanice.

Codul vestimentar pentru invitaţii Regelui

Membrii Camerei Lorzilor au fost instruiți să nu mai poarte hainele tradiţionale din catifea şi hermină și să adopte o ţinută de afaceri sau îmbrăcămintea standard purtată la deschiderea Parlamentului.

În ceea ce-i priveşte pe oaspeții obișnuiți, femeile şi-au pregătit o „rochie de zi“, iar bărbaţii aşa-numitul „morning coat“, un costum sau chiar uniforma militară. În ambele cazuri, se permite și „îmbrăcămintea națională de sărbătoare“, precum și „decorațiile“ (cele de tip militar/statal). Chiar și pălăriile au fost trecute ca opționale, deşi doamnele se întrec, ca de-obicei, în a purta acele fascinators impresionante.

Potrivit setului de reguli și cutume regale, este în tradiţia Familiei Regale ca membrii săi să poarte coroane şi tiare, după cum le este rangul. Şi, deşi Charles s-a exprimat destul de explicit pentru o mai mare discreţie, doamnele sunt ataşate ideii de a-şi etala într-un mod strălucit podoabele. Iar Prinţesa de Wales, ca următoare regină consoartă, adoră această tradiţie regală.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul William în vizită la o fermă urbană, GettyImages (4) jpg
Majestatea Sa Margareta la Turnu Severin FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
FotoJet Meghan și gemul jpg
Kate și Carole Middleton  jpg
FotoJet Maxima jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis profimedia 0867105943 jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Charlene și Albert de Monaco împreună cu copiii în Germania, la Hamburg, Foto GettyImages (9) jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Meghan Markle Regele Charles jpg
Prințul William Foto Getty images jpg
Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg