Secrete la Buckingham. De ce englezii refuză să înapoieze rămășițele unui prinț etiopian?
De mai bine de un deceniu, militanții au cerut Marii Britanii să repatrieze trupul Prințului Alemayehu, care a fost înmormântat în capela St. George's Chapel când a murit la 18 ani, în 1879.
Timp de secole, catacombele Capelei St. George din Windsor au fost ultimul loc de odihnă pentru monarhi și consorți, printre care regina Elisabeta a II-a, Prințul Philip și părinții regretatei regine Elisabeta a II-a, Regele George al VI-lea și Regina mamă. Dar alături de Windsor sunt îngropați și câțiva alți apropiați regali, asociați și eroi militari. În 2007, unul dintre locuitorii săi a devenit subiect de controversă internațională, când președintele de atunci al Etiopiei, Girma Wolde-Giorgis, i-a cerut Reginei să returneze rămășițele Prințului Alemayehu, un prinț etiopian care a murit în Anglia la vârsta de 18 ani. La vremea respectivă, Palatul Buckingham a refuzat să comenteze corespondența, dar acum, refuză noi cereri de returnare a acestuia.
Într-o declarație, ca răspuns la un reportaj BBC despre Prințul Alemayehu, Palatul Buckingham a împărtășit motivele pentru care a refuzat cererile de repatriere a trupului prințului. "Decanul și canonicii din Windsor sunt foarte sensibili la necesitatea de a onora memoria Prințului Alemayehu. Cu toate acestea, ei au fost sfătuiți că este foarte puțin probabil să fie posibilă exhumarea rămășițelor fără a deranja locul de odihnă al unui număr substanțial de alte persoane din apropiere", se arată în declarație, potrivit "People". "Conștienți de responsabilitatea de a păstra demnitatea celor plecați, nu este, prin urmare, cu regret, posibil să fim de acord cu cererea, dar în ultimii ani am acceptat cererile delegațiilor etiopiene de a vizita St. George's și vom continua să facem acest lucru."
La cererea Reginei Victoria, a fost înmormântat în capela St. George's după moartea sa în 1879, din cauza unei suspiciuni de pleurezie. El este onorat cu o placă în capelă pe care scrie "Eram un străin și m-ați primit", dar se pare că mormântul a rămas nemarcat. Potrivit Colegiului St. George, Prințul Alemayehu a fost înmormântat în catacombele din partea de vest a capelei. În 2019, "Mail on Sunday" a relatat că 40 de cadavre au fost îngropate în catacombe între 1845 și 1887, surse de la Palat adăugând că ar fi imposibil de identificat și de exhumat corpul fără a fi deranjat.
Prințul Alemayehu a fost fiul Împăratului Tewodros al II-lea, conducătorul care a unit Etiopia de astăzi. După ce tatăl său s-a sinucis în urma unei înfrângeri militare din 1868 în fața forțelor britanice, Prințul Alemayehu a fost dus în Anglia împreună cu mama sa, Împărăteasa Tiruwork Wube, care a murit pe drum. El a intrat sub tutela Victoriei, care a scris în jurnalul său despre tristețea provocată de moartea sa, și a fost crescut de un căpitan al armatei britanice, însă militanții din secolul XXI au susținut că a fost un prizonier de război, care a fost privat de contactul cu țara sa natală și cu familia extinsă.
Anul trecut, fostul reporter Reuters, Andrew Heavens, a publicat "The Prince and the Plunder" ("Prințul și jafurile"), care spune povestea vieții Prințului Alemayehu și explorează obiectele, inclusiv manuscrisele religioase, crucile și țesăturile regale, pe care britanicii le-au luat cu ei când au părăsit Etiopia. "Aceasta este o problemă atât de emoționantă, deoarece amintește tuturor de situația dificilă a lui Alemayehu - un copil blocat într-o țară străină, căruia nu i s-a permis niciodată să se întoarcă acasă", a declarat Heavens pentru NBC News. "Din punct de vedere emoțional, majoritatea oamenilor care ajung să cunoască povestea lui Alemayehu simt că rămășițele sale ar trebui să fie returnate. El a spus foarte clar înainte de a muri că vrea să se întoarcă."
FOTO: Profimedia