Regele Willem-Alexander se confruntă cu dezvăluiri stânjenitoare despre bunicul său
Guvernul olandez a confirmat autenticitatea unui carnet de partid nazist deținut de Prințul Bernhard, soțul Reginei Juliana și bunicul actualului suveran. O informație negată multă vreme...
În urmă cu 26 de ani, Gerard Aalders, un cercetător specializat în cel de-al Doilea Război Mondial, a găsit o copie a unui card de membru al partidului nazist în arhivele unei universități americane. Numele proprietarului era Bernhard von Lippe-Biesterfeld. O descoperire nefericită, a cărei autenticitate a făcut până acum obiectul unor dezbateri... Pentru că prințul Bernhard nu a fost doar Prinț consort al Țărilor de Jos - din 1948 până în 1980 -, ci și pilot în cadrul Forțelor Aeriene Regale, decorat pentru angajamentul său în favoarea Aliaților, și chiar responsabil al forțelor unificate de rezistență olandeze în 1944. Dar pentru Gerard Aalders, în ciuda acestor realizări, adevărul a ieșit la iveală: „Prințul Bernhard a mințit până la capăt în legătură cu trecutul său nazist. Mai mult, potrivit istoricului, chiar serviciile secrete britanice îl urmăreau îndeaproape... „Pot să jur cu mâna pe Biblie că nu am fost niciodată nazist", declara el pentru „De Volkstrant” într-un interviu acordat în 2004, cu câteva luni înainte de moartea sa la vârsta de 93 de ani.
Un iz de scandal sau o nevoie de adevăr?
De ce a apărut acum această informație, în așa măsură încât a ajuns pe prima pagină a presei olandeze? Potrivit mai multor surse Palatul însuși a vrut să afle adevărul. Se mai află harta autentică în arhivele regale? Regele Willem-Alexander nu a întârziat să facă o declarație foarte personală: „Îmi pot imagina că știrea a avut un impact major și a provocat multe reacții, în special în cadrul comunității evreiești. Dar sunt convins că trebuie să ne confruntăm cu trecutul și, mai ales, cu partea sa întunecată". Nu este pentru prima dată când regele Țărilor de Jos își invită concetățenii - și propria familie - să privească istoria în ochi.
Pe 1 iulie 2023, Willem-Alexander și-a cerut oficial scuze pentru implicarea țării sale în sclavie. În ianuarie 2022, a renunțat la prestigioasa trăsură de aur - Gouden Koets în limba olandeză - un cadou oferit de orașul Amsterdam străbunicii sale, Regina Wilhelmina și folosit în fiecare an pentru deschiderea Parlamentului. Problema: mai multe panouri decorate care elogiază trecutul colonial al Olandei.
Dar istoria recentă a avut un impact și mai deranjant asupra Regelui Willem-Alexander. Pentru că, dincolo de bunicul său, trecutul propriului său tată, Prințul Claus, soțul Reginei Beatrix și, de asemenea, german prin naștere, a fost adesea pus sub semnul întrebării... Înrolat în Tineretul hitlerist și în Wehrmacht în timpul războiului, Claus von Amsberg a fost primit cu multă răceală de olandezi în momentul logodnei sale, chiar dacă comisia de epurare înființată de aliați în 1945 i-a reabilitat de mult numele. După ce a devenit Prinț consort când Beatrix a urcat pe tron în 1980, s-a luptat să-și găsească locul, suferind de repetate crize de depresie. A murit în 2002.
FOTO: Profimedia