Ce este chimioterapia preventivă și cât de eficientă este? Tratamentul Prințesei de Wales explicat
Explicațiile Prințesei de Wales de vineri, când a anunțat că are cancer, au ridicat și câteva semne de întrebare. Cât de avansată este boala de care suferă, dacă a fost nevoie să fie să înceapă ”chimioterapia preventivă”?
Lumea întreagă a privit-o vineri cu sufletul la gură, când Prințesa a rupt tăcerea, pentru prima dată după operația serioasă din 16 ianuarie 2024.
„Analizele post-operatorii au depistat prezența cancerului. Echipa mea de medici m-a sfătuit să încep chimioterapie preventivă și sunt, acum, în primele etape ale acestui tratament”, a spus prințesa. Diagnosticul prințesei de Wales vine la puțin timp de la diagnosticul anunțat al regelui Charles, care a anunțat, de asemenea, că suferă de cancer.
Kate a spus că recuperarea după operație a luat timp și că prioritatea sa în acest moment este familia. „Eu și William am făcut tot ce se poate să procesăm și să gestionăm totul în privat, de dragul copiilor noștri. Ne-a luat timp să le explicăm lui George, Charlotte și lui Louis într-un fel potrivit pentru ei și să-i asigurăm că voi fi în regulă”.
Prințesa de Wales a mai spus că familia are nevoie de „timp, spațiu și intimitate”. Kate și William nu vor mai fi prezenți alături de familia regală în duminica de Paște, iar prințesa nu va mai reveni la îndatoririle regale foarte curând. Conform reprezentanților familiei regale, absența neașteptată a Prințului William de la un servici memorial de la sfârșitul lui februarie a fost din cauza diagnosticului de cancer al lui Kate.
Multă lume se întreabă totuși ce este această chimioterapie preventivă
Chimioterapia nu este preventivă. Nu se administrează niciodată cu titlu de prevenție a cancerului. În cazul de față, este vorba despre prevenirea extinderii.
Pe înțelesul tuturor, lui Kate Middleton i s-a înlăturat la operație o formațiune ce fusese considerată non-canceroasă. Biopsia ulterioară a indicat totuși prezența cancerului, a celulelor canceroase. Drept pentru care, a început chimioterapia, pentru a stopa extinderea. Cancerul este însă o boală foarte perfidă, care poate rezerva o mulțime de întorsături de situație, indiferent de tratament sau localizare. Până acum, cele mai eficiente terapii s-au dovedit cele începute în stadiile incipiente ale bolii. Ar fi reconfortant să știm că și Prințesa a primit un diagnostic incipient, însă nu există deocamdată niciun indiciu cu privire la ce cancer are sau faza lui.
Ce este chimioterapia preventivă?
Tratamentul, cunoscut oficial ca chimioterapie adjuvantă, este un cocteil de medicamente anticanceroase administrat pentru a elimina celulele canceroase care ar putea rămâne în organism după tratamentul inițial al cancerului, care este de obicei îndepărtarea chirurgicală a unei tumori.
Ce face?
Terapia își propune să reducă riscul revenirii și răspândirii cancerului inițial. Acest lucru se poate întâmpla atunci când celulele canceroase, care sunt prea mici pentru a fi detectate prin scanări și analize spitalicești, rămân în corp după operație. Riscul de revenire a cancerului tinde să fie mai mic dacă cancerul este detectat într-un stadiu foarte incipient, înainte de a fi avut șansa de a se răspândi, dar mai mare dacă boala este descoperită într-un stadiu avansat sau s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere!
Cum funcționează terapia?
Majoritatea medicamentelor pentru chimioterapie împotriva cancerului vizează celulele cu diviziune rapidă. Un set complet tipic de chimioterapie preventivă durează de la trei până la șase luni, în funcție de tipul și stadiul cancerului, care este determinat biopsic, prin examinarea celulelor canceroase excizateîn timpul intervenției chirurgicale. Ocazional, se fac sesiuni de chimioterapie adjuvantă pe parcursul mai multor ani, spun specialiștii.
Foto: captură video & Getty Images & Profimedia & Shutterstock