Cealaltă Prințesă Charlotte. Povestea bunicii Prințului Albert, un copil din flori născut în Algeria, cu o mamă croitoreasă

13 februarie, 2025

Elegantă, misterioasă și venită pe lume ca fruct al unei aventuri. Bunica paternă a Prințului Albert de Monaco a avut cu adevărat o viață de film.

Albert de Monaco și bunica lui profimedia jpg

Prințesa Charlotte de Monaco, bunica paternă a Prințului Albert al II-lea, s-a născut la 30 septembrie 1898 în orașul Constantine din Algeria, țară care se afla pe atunci sub dominație franceză. Născută din povestea de dragoste nelegitimă a Prințului Louis de Monaco - viitorul Ludovic al II-lea, staționat în Algeria la acea vreme, cu o franțuzoaică de rând, pe numele ei Marie-Juliette Louvet, ea a fost recunoscută prin adopție, în 1919.

Acest lucru s-a întâmplat întrucât Ludovic nu a avut alți copii, iar coroana monegască a riscat să ajungă, după el, la un văr german, pe care Franța vecină nu îl putea accepta la acea vreme. Ei bine, această fiică născută dintr-o relație de neacceptat pentru Principat a ajuns, în cele din urmă, salvatoarea coroanei monegasce. Și asta în ciuda faptului că mama sa a lucrat ca spălătoreasă și croitoreasă.

Nu se știe exact unde s-au întâlnit părinții lui Charlotte: posibil să se fi întâmplat la Paris, perioadă în care Marie Juliette a lucrat într-un cabaret din Montmartre, iar mai târziu, cei doi au mers împreună în Algeria.

Odată întors din Algeria, Prințul Louis a vrut să se căsătorească cu Marie Juliette, mama fiicei sale, dar tatăl său, Prințul Albert I, s-a opus total. Marie Juliette Louvet era cu trei ani mai mare decât prințul, divorțată de fotograful Achille Delmaet și mama altor doi copii din acel mariaj. E clar că ea nu corespundea portretului de soție perfectă pentru viitorul suveran.

Prințul Louis II, cu fiica Charlotte și nepotul Rainier/foto Profimedia
Prințul Louis II, cu fiica Charlotte și nepotul Rainier/foto Profimedia

Într-un final, cum Louis nu mai avea moștenitori și viitorul principatului era în pericol, Prințul Albert I a semnat un decret prin care o recunoștea pe Charlotte ca membru al dinastiei Grimaldi. Acesta a devenit Mademoiselle de Valentinois, însă doar descendenții ei au primit dreptul deplin de a moșteni tronul din Monaco.

Într-adevăr, deși a deținut titlul de prințesă moștenitoare din 1922 până în 1944, Charlotte - care s-a căsătorit cu contele Pierre de Polignac în martie 1920 și i-a dăruit doi copii, pe Prințesa Antoinette și pe Prințul Rainier - nu a domnit niciodată. În 1944, ea a renunțat la coroană în favoarea fiului ei, tatăl Prințului Albert.

Mariajul ei nu a fost destinat să fie unul fericit, iar, în 1930, cuplul princiar s-a despărțit. La 18 februarie 1933, printr-un decret al Prințului Ludovic al II-lea, a fost anunțat divorțul lor oficial. Misiunea lor a fost îndeplinită, totuși, deoarece cuplul a produs doi moștenitori - pe Prințul Rainier, viitorul suveran al Principatului, și pe sora acestuia.

Apropiată de un hoț de bijuterii

O femeie cu voință puternică, reticentă să se angajeze în politică și să trăiască în Monaco, bunica lui Albert și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în compania numeroșilor ei câini.

După căsătoria ei, Prințesa Charlotte a studiat la universitate și și-a obținut diploma de asistent social. Ea a devenit faimoasă prin vizitele pe care obișnuia să le facă la închisoare, căutând să restabilească dreptatea acolo unde considera că nu s-a făcut și să ajute foștii deținuți să se reintegreze în societate. Mai mult, aceasta a șocat opinia publică atunci când a ajuns să locuiască împreună cu renumitul hoț de bijuterii René Girieux, cunoscut și sub numele de „René la Canne”, care a însoțit-o chiar și la nunta lui Rainier cu Grace Kelly.

Bunica actualului suveran a murit la Paris, pe 16 noiembrie 1977, atunci când Albert avea 19 ani, iar fiul acesteia, Rainier, avea să declare mai târziu că aceasta i-a fost mai mult ca o prietenă decât ca o mamă.

Foto: Getty Images, Profimedia, Hello Monaco



Recente pe Ok! Magazine

Regele Charles, prima apariție publică după vestea că a ajuns la spital, Profimedia (1) jpg
Meghan, Harry, Kate, William și Charles la Sandringham în 2018, Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta la ziua ei 2025   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale 2 jpg
Încoronare Charles, GettyImages (1) jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (1) jpg
Alina Maria și Nicolae al României cu copiii foto FB jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia Foto Profimedia (1) jpg
Prințesa Anne foto Profimedia jpg
Harry și Meghan în perioada regală, GettyImages (5) jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton si Printul William 26 februarie foto profimedia (4) jpg
FotoJet Kate (3) jpg
Alina Maria a României foto Balul Boierimii3 JPG
Regele Frederik și Regina Mary   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Madeleine a Suediei   Instagram (1) jpg
Prințul George 2 profimedia 0791036010 jpg
Majestatea Sa Margareta cu Principele Radu și Principesa Sofia la Casa Arhitectului de la Castelul Peleș, Sinaia   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (7) jpeg
Prințul William, Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg