Cum se pregăteşte Familia Regală de Crăciun, la Săvârşin

21 decembrie, 2015
 N2A8195 jpeg

Fineţe, atenţie la detalii, elemente tradiţionale şi multă implicare sufletească. Toate acestea recompun atmosfera de Sărbători de la Castelul Săvârşin, domeniul unde Familia Regală a României petrece în fiecare an Crăciunul.

image

Evenimentele de la Castelul Săvârşin din zilele premergătoare Crăciunului au devenit un model de sărbătoare de familie, un pelerinaj în care oamenii sunt fericiţi să aducă, împărtăşind cu fiecare, ceva din tradiţiile lor, din credinţe, din arta lor populară, din cântecele şi dansurile lor.

image image

În ultimii ani, în zilele de 22-24 decembrie, Satul Regal (partea de la intrarea pe Domeniul Săvârşin) a găzduit până la şase mii de musafiri. Ei au venit din toate colţurile ţării, unii de mai aproape, de la Arad, Timişoara, Deva, Beiuş, Chişineu-Criş, Oradea, Caransebeş. Lugoj, Reşiţa, alţii de mai departe, de la Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Cluj, Craiova, Satu Mare, Iaşi, Constanţa sau Chişinău. Fideli musafiri vin uneori chiar din Germania.

image

Oamenii vin cu copii, cu părinţii, cu prietenii lor şi petrec 10-15 minute în compania Familiei Regale, aducând ceea ce ei consideră mai simbolic şi mai caracteristic familiei sau comunităţii lor. Unii vin cu flori, alţii cu steaguri, alţii cu cărţi, pâine sau covrigi. Mulţi dintre ei vin cu instrumente muzicale sau cântă în cor. Toţi poartă costume populare colorate, autentice, păstrate de la bunici sau de la străbunici.

image

Familia Regală împartă cadouri tuturor musafirilor.

În ziua de Ajun, atenţia se îndreaptă către bradul de Crăciun de la castel şi către masa de Ajun din Sufrageria mare, gătite de Principesa Moştenitoare.

image image

Alteţa Sa Regală, cu ajutorul fetelor din castel, împodobeşte pomul şi masa, de fiecare dată în alte culori.

image image image

Pentru o zi, maestrul bucătar al domeniului, Viorica Luciana Călin, devine vedeta ştirilor tv, cărora le dezvăluie secrete culinare ale zilei şi ale anului. Unele dintre feluri se schimbă, altele rămân la fel cum au fost, în ultimii 70 de ani.

image image image

Principesa Moştenitoare, însoţită anul acesta de Principesa Maria, va merge la mijlocul zilei de 23 decembrie la casele săvârşinenilor care nu se pot deplasa, din motive de vârstă sau de boală.

image

Principesa Moştenitoare Margareta şi Principesa Maria.

Pentru cei nevoiaşi sunt pregătite în fiecare an 250 de pachete mari, cu alimentele de bază. Alte 250 de pachete sunt pregătite pentru copiii din localitate sau din împrejurimi. În fine, un ultim lot de 250 de pachete sunt oferite celor care vin să colinde, să cânte, să danseze sau să-şi prezinte portul popular.

image image

Un mare număr de cărţi regale sau cărţi ale copilăriei sunt oferite, an de an, de Curtea Veche Publishing.

Toţi musafirii sunt primiţi cu ceai fierbinte sau vin fiert cu scoţişoară, alături de felii de cozonac. Viorica, Elena, Ramona şi Lăcrămioara, angajatele castelului, sunt foarte ocupate în acele zile.

image

Piaţeta din Satul Regal, unde domină în mijloc fântâna Reginei Elena, o frumoasă construcţie din piatră albă şi fier forjat, se găteşte de sărbătoare, cu crengi de brad, podoabe şi şiraguri de lumini multicolore.

image

Ziua de 23 decembrie începe cu colinde de la ora 9 dimineaţa şi se sfârşeşte la ora 17, cu un concert în Muzeul Regal al Automobilului. Acolo pot fi găzduite 300 de persoane pe scaune, iar cei prezenţi ascultă recitaluri ale Corului Episcopiei din Deva, precum şi concertul muzicienilor clujene.

Dubaşii, la Castelul Săvârşin.

image

În ziua de 24 decembrie, singura întâlnire publică de la Domeniul Regal este primirea Dubaşilor. Această tradiţie dăinuieşte la Săvârşin din moşi-strămoşi.

image
image


Recente pe Ok! Magazine

Dineul de la Monaco, Prinții de Monaco, Charlene și Albert, Facebook jpg
Zara și Mike Tindall, Getty (1) jpg
Sussex și copiii la Montecito, Profimedia (2) jpg
Cele mai frumoase rochii de mireasă  Grace Kelly jpeg
Kate Middleton GettyImages 1493150601 jpg
Jazmin Grimaldi   profimedia 0780030888 jpg
regin camilla (5) jpg
Regina Mathilde a Belgiei la maratonul de la Bruxelles   pagina oficiala (1) jpg
confidenta regina camilla (1) jpg
Printul Andrew   profimedia 0662819474 jpg
Printul George, Getty (1) jpg
louis si regele charles (4) jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
William și Harry, Getty (1) jpg
Sofia și Letizia GettyImages 1493182926 jpg
Charlene și Albert, Marele Premiu F1 Monaco, 2023, Getty (4) jpg
regele charles (12) jpg
kate  william profi6 jpg