Margareta a României: „Să tratăm alegerile de anul acesta ca pe un semnal de alarmă”

11 decembrie, 2024

Ieri seară, Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit la Sala Tronului de la Palatul Regal seara anuală dedicată Corpului Diplomatic acreditat la București.

Majestatea Sa Margareta la seara Corpului Diplomatic   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpeg

Ca în fiecare an, Margareta a României a invitat șefii ambasadelor de la București să ia parte la serata dedicată lor de Casa Regală. Secondată de soțul său, Principele Radu, și de sora sa mai mică, Principesa Sofia, Custodele Coroanei a dat startul recepției, care a debutat cu cu intonarea Imnului Regal de către Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. A urmat discursul Custodelui Coroanei Române și discursul Excelenței Sale Arhiepiscopul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic, Decan al Corpului Diplomatic.

Discursul Majestății Sale

După dificilele săptămâni ale alegerilor prezidențiale și parlamentare, Majestatea Sa Margareta a ținut să vorbească despre atmosfera din țară și despre percepția asupra evenimentelor ce tocmai au avut loc și au stârnit reacții în întreaga lume.

Ne-am întâlnit în această seară pentru a reflecta asupra sfârșitului lui 2024, un an plin de tragedii. Pe continentul european, invazia Rusiei în Ucraina a continuat neabătută, cu atacuri de rachete, bombe și alte arme barbare, care s-au abătut asupra vecinilor noștri”, a amintit aceasta. „Sunt mândră de faptul că țara mea a rămas fermă în sprijinul pentru Ucraina și și-a sporit asistența militară și umanitară. România rămâne hotărâtă să contribuie încă mai mult la securitatea colectivă. De asemenea, sunt încurajată de ultimii pași făcuți de Uniunea Europeană pentru întărirea coordonării politicii noastre externe și militare.”

Majestatea Sa a atras atenția că „Rolul Coroanei Române nu este acela de a se pronunța asupra chestiunilor politice. Însă, misiunea Coroanei a fost întotdeauna de a proteja și de a promova interesele noastre naționale.”

Aceasta a mai spus că „fenomenul căruia i-am fost martori în timpul recentului proces electoral din România nu este singular. În ultimii ani, alegerile din multe țări au fost dominate de dispute aprinse privind respectarea procedurilor, îndoieli cu privire la veridicitatea rezultatelor și schimbări semnificative de opinie în rândul electoratului, care s-a îndepărtat de partidele politice consacrate, precum și de un val global de voturi împotriva administrațiilor în exercițiu. Din acest punct de vedere, România nu reprezintă o excepție, chiar dimpotrivă”.

Fiica Regelui Mihai consideră că „există trei aspecte îngrijorătoare”, anume „tendința unora dintre personalitățile publice din țara noastră de a pune la îndoială beneficiile României care decurg din calitatea de membru al UE și NATO; „dovezile tot mai clare care atestă interferența străină în procesul nostru electoral; și, respectiv, că „alegerile din prezent sunt un strigăt plin de pasiune, izvorât din inima alegătorilor care se simt ignorați și neglijați de sistemul nostru politic actual”.

Custodele Coroanei a dorit să puncteze clar și faptul că Niciodată în istoria sa modernă, România nu s-a bucurat de un nivel mai ridicat de securitate și de condiții mai bune pentru prosperitate economică decât cel din prezent, în calitate de membru cu drepturi depline în UE și NATO. Oricine susține că ne-am putea descurca cumva mai bine devenind așa-numitul „copil dificil” al NATO sau UE pur și simplu nu înțelege cum funcționează aceste organizații. Iar orice politician care sugerează că România ar putea prospera cumva în afara acestor instituții nu face decât să ne condamne națiunea la sărăcie și servitute. Începând din anii 1990 și după aceea, am petrecut mulți ani însoțindu-l pe tatăl meu dintr-o capitală vestică în alta, în încercarea de a convinge opinia publică și guvernele că România aparține familiei de națiuni occidentale și merită să fie tratată ca un partener egal. Am izbutit, chiar dacă, pentru o lungă perioadă de timp, nu părea să existe vreo șansă de succes. Nu ar trebui să permitem ca uriașa realizare a integrării României să fie subminată sau pusă în pericol. Sper ca întreaga națiune să rămână unită și să își mențină poziția din acest punct de vedere.”

Să tratăm alegerile de anul acesta ca pe un semnal de alarmă. Toate țările ale căror economii cresc rapid generează inegalități. Responsabilitatea noastră este să reducem aceste inegalități prin investiții mai mari în servicii sociale și prin dezvoltarea de politici specifice de incluziune socială și economică. Aceasta presupune ca noi toți să petrecem mai puțin timp în birourile din București, izolați de viața de zi cu zi a populației țării. Și, totodată, să abordăm relația cu diaspora românească într-un mod diferit, mai eficient și mai constant. Nu mai este de ajuns doar să le oferim servicii consulare gratuite și să uităm de cetățenii români din străinătate până cu o săptămână înainte de alegeri, când le solicităm să iasă la vot”, a mai transmis Majestatea Sa Margareta prin discursul său.

La seara regală au luat parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Guvernului, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Apărării Naționale, Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, șefi ai misiunilor diplomatice bilaterale și multilaterale acreditate în România și membri ai Casei Majestății Sale.

La finalul discursurilor, Custodele Coroanei, Principele Consort și Principesa Sofia au salutat pe ambasadorii și pe înalții demnitari prezenți la recepția oferită în Sufrageria de Stat, atmosfera fiind asigurată de Orchestra Reprezentantivă a Ministerului Apărării Naționale și militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. Recent, ambele instituții, cu o vechime de un secol și jumătate, au fost distinse cu Crucea Casei Regale a României.

Despre seara Corpului Diplomatic

Prima recepție de acest fel a avut loc acum 158 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol I, în primul său an de domnie. După aceea, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I au păstrat tradiția onorării legăturilor diplomatice dintre România și țările lumii. După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiția Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la București. Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit aceste evenimente începând din anul 2009. Serile au avut loc la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleș și, din anul 2016 încoace, la Sala Tronului din Palatul Regal.

FOTO: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

William la  Bulford, Wiltshire, GettyImages (4) jpg
Regina Mary a Danemarcei cu noua tiara   profimedia 0943842969 jpg
Familia regală suedeză la Premiile Nobel profimedia 0945173162 jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia și tatăl său, Regele olandez, GettyImages jpg
Regina Letizia și Regele Felipe profimedia 0945368178 jpg
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
kate middleton pippa middleton jpg
Regina Mathilde și Regele Philippe al Belgiei, GettyImages jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
Mary Donaldson, azi Regina Mary, cu coroana plătită de Napoleon   GettyImages 50833271 jpg
Prințesa Beatrice însărcinată GettyImages 2187919635 jpg
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu la Săvârșin cu Alma, 2024   Baptiste Giroudon, Paris Match jpg
Prinții Jacques și Gabriella foto Facebook jpg
FotoJet Kate Will schi jpg
Camilla și Charles, Profimedia jpg