De ce a renunțat Regele Mohammed al VI-lea al Marocului la palatele sale somptuoase?
Actualul suveran al Marocului și-a marcat domnia cu o serie de reforme îndrăznețe și decizii neașteptate. Printre acestea se numără și renunțarea la palatele luxoase, care au fost mult timp simbolul regalității marocane.
Un rege care și-a dorit să aibă o domnie a schimbării. În 1999, Mohammed al VI-lea i-a succedat lui Hassan al II-lea pe tronul Marocului. În decurs de câteva luni, fostul soț al Prințesei Lalla Salma și-a manifestat dorința de a-și pune amprenta personală asupra guvernării țării. Unul dintre primii pași a fost demiterea lui Driss Barri, ministrul de interne al tatălui său. O măsură care a transmis un semnal puternic al dorinței suveranului de a scutura vechea administrație și de a pune capăt stagnării percepute. Obiectivul era clar: trebuia să se pună capăt fastului excesiv care caracterizase domniile anterioare.
Conștient de așteptările poporului său în materie de transparență și moderație, Regele Mohammed al VI-lea s-a angajat să reducă protocolul regal și să elimine haremul de la Palat, un simbol al unei epoci apuse. Această măsură a fost salutată de mulți ca un semn de modernitate și de adaptare la valorile în schimbare ale societății marocane. Un pas important în această transformare a fost reducerea drastică a bugetului de funcționare a palatelor și reședințelor regale - ajungând ca, pentru 2022, bugetul să fie redus la... „doar” 50 de milioane de euro pe an.
Regele Marocului este un suveran modern. Supranumit „Regele răcelii" de către revista „Time” în 2000, Mohammed al VI-lea are o abordare pragmatică a poziției sale regale. Pentru el, palatele nu sunt simple simboluri ale puterii, ci și birouri în care își desfășoară afacerile oficiale. Această viziune l-a determinat pe Regele Marocului să prefere reședințe mai modeste, care se potrivesc mai bine cu stilul său de viață și care îi permit, de asemenea, să își păstreze viața privată și mult mai ușor de securizat.
Cu toate acestea, viața Familiei Regale marocane continuă să se desfășoare într-un lux greu de atins, cu avioane private, iahturi de cinci stele și interioare opulente, plus o armată de oameni în personalul fiecărui membru.
FOTO: Casa Regală marocană