De ce un președinte și nu un rege? „Cred că României i se potrivește monarhia”, spune Nicolae al României

22 noiembrie, 2024

Nepotul Regelui Mihai a vorbit la Prima News despre importanţa monarhiei în România şi cum s-a schimbat ţara de la 1866 până în 1948.

Nicolae al României interviu la Prima News în emisiunea lui Ciprian Aron   captură (3) png

Invitat în emisiunea lui Ciprian Aron de la Prima News, Nicolae al României a vorbit franc despre cât de relevantă mai este Casa Regală în era contemporană. Auzim vorbindu-se despre Casa Regală, Coroana și Familia Regală în societate din ce în ce mai des. Se pare că oamenii sunt mult mai deschiși, mai receptivi și înțeleg mult mai mult ce înseamnă să existe în societate. Aseară mă uitam la o emisiune care era în direct din gara din Sinaia, emisiune care a durat o oră, o oră și jumătate, numai despre Casa Regală. A fost o discuție destul de profundă, începând cu Carol I până la Regele Mihai și cum este în ziua de azi. Iar faptul că oamenii vorbesc între ei despre cum s-au întâlnit cu Principesa, cu Principele, faptul că vorbesc în general despre Coroană, despre ce au făcut în societate Regele Mihai, Regina Maria este un semn că mai căutăm și altceva. Avem o comparație, avem un reper și oamenii vor acest lucru. E ceva care contează pentru ei, vor ceva diferit, cred.

Întrebat dacă s-a schimbat percepția vizavi de monarhie față de momentul anilor 1990, nepotul Regelui Mihai a spus că „s-a schimbat, cu siguranță, și prin faptul că oamenii au din ce în ce mai mult acces la informație, indiferent dacă e din cărți sau din arhivele naționale. Apoi, oamenii fac din ce în ce mai multe proiecte. Proiectul meu, „Istoria regalității”, este primit și solicitat din ce în ce mai mult. Anul acesta cred că am fost cel mai ocupat din ultimii 9 ani și acest proiect merge din ce în ce mai bine. De ce? Pentru că oamenii vor să deschidă acest capitol din istoria noastră. Am văzut o țară așa de frumoasă, de bogată, oamenii au luptat pentru această țară, au lucrat pentru o viață mai bună, o societate mai prosperă. Și societatea se uită din ce în ce mai mult spre direcții, spre trecut. Și e foarte important să învățăm din trecut, pentru un viitor mai prosper.”

În 1992, Nicolae ajungea pentru prima dată în România și era prezentat public de însuși Regele Mihai în celebra scenă a balconului. Iar reîntoarcerea Familiei Regale pe pământ românesc a lăsat o amprentă importantă în dezvoltarea țării, în ultimii ani. Faptul că Regele Mihai a fost destul de prezent, mai ales în anii 2000, a fost foarte important, la fel și ce a continuat și Principesa Margareta. Eu m-am mutat aici și am făcut mai multe proiecte. Deci faptul că Familia Regală este prezentă în societate, printre oameni, înseamnă foarte mult pentru cetățeni. Și faptul că noi venim, plecăm, locuim aici - în anii 1990 nu am putut face asta, acum e o altă epocă, e o altă perioadă, foarte pozitivă.”

Având în vedere contextul electoral, Ciprian Aron a ridicat o temă destul de discutată astăzi: ar putea reveni monarhia în locul republicii? „În primul rând, monarhia funcționează pentru România? Eu cred că da, avem o dovadă, de la 1866 până la 1948 s-a schimbat enorm, dar a avut continuitate, nu a fost peste noapte. Până în 1948, România a fost o monarhie, în diferite forme. (...) Funcționează acum? Nu cred că trebuie să răspund exact la această întrebare, dar faptul că din ce în ce mai mulți oameni încep să facă o comparație, încep să discute în mod oficial, în mod serios despre rolul Coroanei în societate, cred că este drumul spre o schimbare. Dar pentru această schimbare avem nevoie de Coroană să fie din ce în ce mai prezentă în societate, printre oameni, poate fără protocol, momente cu protocol. Și prin acest mod vom avea o comunitate din ce în ce mai mare care va susține o schimbare în acest sens. Dar trebuie să lucrăm cu toții, nu doar Familia Regală.”

Întrebat direct dacă României i se potriveşte monarhia, Nicolae al României a spus că „după părerea mea, da, dar eu sunt subiectiv, poate. Dar da, este un beneficiu pentru țara noastră, avem dovada.”

Evident, și Majestatea Sa Regele Mihai s-a gândit la acest aspect: „Sigur s-a gândit la acest lucru foarte mult. Speranța moare ultima. Dar după atâția ani în exil, cred că pentru oricine din Familie a fost greu să ne imaginăm că ne vom întoarce, că vom avea un rol, că vom colabora cu Guvernul, că vom reprezenta România în misiuni diplomatice, economice ș.a.m.d., dar exact asta facem. Am intrat în N.A.T.O., iar ăsta a fost meritul Regelui Mihai, în Uniunea Europeană - Regele Mihai a ajutat cu această campanie, făcând lobby. Deci după ce a primit cetățenia înapoi, a realizat că misiunea nu s-a încheiat, dar trebuie să începem de jos să lucrăm. Apoi, Regele Mihai a depus un jurământ și el a considerat că asta a fost pe viață. Eu cred că s-a dovedit că a luat-o în serios și l-a transmis mai departe, Principesa Margareta, mătușa mea, la fel lucrează tot pentru un viitor mai bun, pentru Coroană, să aibă o prezență în societate și să fie cât se poate de relevantă pentru cetățeni și pentru societatea noastră. Și eu voi continua în același sens. Eu consider că e de responsabilitatea mea, ca următoarea generație, să continuu această misiune, exact cum au făcut strămoșii noștri.”

„Mă bucur că am avut un bunic așa de curajos”

Vorbind tot despre Regele Mihai, ultimul monarh al României, nepotul Majestății Sale Margareta a spus că „mă bucur că am avut un bunic așa de curajos și care a fost și va fi întotdeauna un reper pentru această țară, un exemplu de urmat pentru tot ce a reușit, indiferent de situația lui personală.”

Ce poate face Familia Regală ca să rămână relevantă în societate? Ce înseamnă să fii regal? Nu înseamnă doar să porți coroana și să fii grandios în anumite haine, ci înseamnă și modestie, este și smerenie și această bucurie de a sta printre oameni. Dacă ne uităm la materialele cu Regina Maria, o vedem dansând o horă într-un sat, fără protocol. Deci trebuie să știi cum să porți pălăria respectivă, dacă este un moment de protocol oficial sau dacă este momentul să fii printre oameni, vorbind fără o barieră, poate îi iei în brațe sau mergi prin piață, ca Regina Maria la Bran. Înseamnă să reprezinți o țară, un popor cu mândrie, cu demnitate, dar în același timp să ai această modestie față de popor, să nu ai această distanță - distanța nu ajută cu nimic. Și vedem și în Marea Britanie pe Principele William, care e destul de deschis, de prietenos, cum limbajul corpului e foarte important, dar și cum te îmbraci: mai relaxat cu studenții sau cu tineretul, dar mai formal când sunt decorații sau o cină oficială, un dineu. (...) Orice casă regală ar trebui să aibă acest comportament față de țară și de popor.”

Iată ce a mai spus Nicolae al României la Prima News (de la minutul 01:30:00)



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Gabriella de Monaco colaj  jpg
Kate Middleton la Royal Variety colaj getty jpg
Sussex triști jpg
Prințul Harry Foto Profimedia jpg
Regina Mary Regele Frederik Foto Casa Reaglă a Danemarcei jpg
Meghan, Harry, Archie, Sussex, Profimedia (1) jpg
Charlotte Casiraghi cu Balthazar Rassam și Raphael Elmaleh   GettyImages 2185583308 jpg
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
Regele Felipe și Regina Letizia au fost fotografiați de Annie Leibovitz   Instagram jpg
Alina și Nicolae ai României Facebook2 jpg
Kate Middleton timidă  sursa foto   GettyImages jpg
Majestatea Sa Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia si Principesa Maria la 10 mai 2024   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (18) jpeg
Prințul Haakon și Prințesa Mette Marit ai Norvegiei Foto Instagram Casa Regală a Norvegiei
Regina Camilla premiată de Prințesa Anne, GettyImages (1) jpg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (3) jpg
Regina Rania a Iordaniei Foto Profimedia (11) jpg
meghan victoria jpeg