De la Prințul Edward la Letizia și Felipe, toate casele regale vor avea trimiși la înscăunarea Papei Leon
Slujba inaugurală a Papei Leon al XIV-lea va avea loc pe 18 mai în prezența a numeroși lideri mondiali și religioși, inclusiv a mai multor șefi de stat încoronați.

Peste 5.000 de forțe de ordine vor fi desfășurate la Roma pentru slujba solemnă de început a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, duminică, 18 mai, la ora locală 10:00 dimineața. La evenimentul solemn sunt așteptați să participe numeroși lideri mondiali, inclusiv mai mulți membri ai familiilor regale, și cel puțin 250.000 de credincioși. Inaugurarea Papei Francisc în 2013 a atras deja o mulțime estimată la 200.000 de persoane.
Reprezentanți ai monarhiilor catolice
Primul suveran pontif american, Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, originar din Chicago, va fi înscăunat în Piața Sfântul Petru de la Vatican. La eveniment sunt așteptați să participe Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia, care au fost prezenți și la funeraliile pontifului argentinian, Regina Sofia, care se va afla la Roma într-o vizită oficială, ar putea fi de asemenea prezentă.
Sunt așteptați să participe și alți șefi de stat și reprezentanți ai caselor regale, deși lista completă a invitaților la inaugurarea lui Leon al XIV-lea nu a fost încă făcută publică. Dar se știe, de pildă, că Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, reprezentând Biserica Ortodoxă, va participa la slujbă.







Unii membri ai regalității catolice europene, precum cele din Belgia și Monaco, precum și ai monarhiilor protestante, cum ar fi cea britanică, vor participa cu siguranță la evenimentul solemn. Când Papa Francisc a preluat mandatul în 2013, Felipe și Letizia au fost cei mai importanți oaspeți regali.
La acea ceremonie, Maxima și Willem-Alexander ai Țărilor de Jos au luat loc alături de spanioli, la Vatican. Regina actuală a Țărilor de Jos nu a putut participa la funeraliile compatriotului său, deoarece acestea au coincis cu celebrarea Zilei Regelui în Țările de Jos, astfel încât prezența sa la această înscăunare ar fi un mod de a compensa această absență.
În schimb, în timp ce Regele Carl Gustaf și Regina Silvia ai Suediei, precum și Regina Mary a Danemarcei, au fost prezenți la funeraliile Papei Francisc, niciun membru al familiilor regale suedeze și daneze nu a fost prezent la inaugurarea lui Bergoglio. În cazul Familiei Regale britanice, Prințul William a participat la funeraliile pontifului argentinian în numele tatălui său, Regele Charles. În 2013, Ducele și Ducesa de Gloucester au reprezentat-o pe Regina Elisabeta la înscăunarea Papei Francisc.
Palatul Buckingham a fost printre cele mai sârguincioase în a confirma ce membru al familiei Windsor va fi prezent la Vatican duminica aceaste. Nici Regele Charles, nici Prințul William nu vor participa la slujba inaugurare a Papei Leon al XIV-lea. În schimb, va fi prezent Prințul Edward.
Ducele de Edinburgh, în vârstă de 61 de ani, îl va reprezenta pe monarhul britanic la ceremonie, după ce Charles al III-lea i-a transmis cele mai bune urări noului papă ales ca cel de-al 267-lea suveran al Bisericii Catolice. Trebuie amintit că Regele și Regina Marii Britanii l-au vizitat pe Papa Francisc cu doar câteva zile înainte ca acesta să moară, în timpul unei vizite de stat în Italia.
Având în vedere că atât Regele Charles, cât și Prințul William au călătorit recent la Vatican, este logic ca Prințul Edward să își asume acum responsabilitatea importantă de a fi prezent la inaugurarea Papei Leon al XIV-lea. Nu se știe dacă acesta va fi însoțit sau nu de soția sa, Ducesa Sophie de Edinburgh.
FOTO: Profimedia, Getty Images, Casa Regală spaniolă