Deși mutați în SUA, „Harry și Meghan” ai Danemarcei sunt valoroși pentru Familia Regală

12 iunie, 2024

Autoexilații prinți Joachim și Mary, plecați la Washington în urma controversatei decizii a Reginei Margrethe de a-i lăsa pe copiii lor fără titlurile princiare, își dovedesc relevanța în ecuația Familiei Regale daneze.

Prințul Joachim și a Prințesa Marie au depășit cu bine momentul delicat. FOTO: Profimedia
Prințul Joachim și a Prințesa Marie au depășit cu bine momentul delicat. FOTO: Profimedia

Plecarea Prințului Joachim și a Prințesei Marie din Danemarca în Statele Unite a făcut la fel de mult zgomot ca și mutarea Prințului Harry și a Meghan Markle din Familia Regală britanică, însă Familia Regală daneză nu provoacă atâta vâlvă ca afacerile familiei Windsor. În ambele cazuri, problemele lor cu instituția monarhică au început înainte de schimbarea la tron, iar consecințele lor s-au prelungit până acum, cu noii suverani în fruntea casei. Charles al III-lea în Marea Britanie și Frederik al X-lea în Danemarca, au avut însă parte de povești foarte diferite legate de ascensiunea lor. Având un loc similar în linia de succesiune, pregătire militară și o proiecție asemănătoare, prințul danez se bucură azi de o poziție pe care prințul britanic și-a dorit-o, dar nu a obținut-o.

Joachim al Danemarcei, fiul Reginei Margrethe și unicul frate al Regelui Frederick, și-a sărbătorit vineri, 7 iunie, cea de-a 55-a aniversare, cu felicitări oficiale din partea Familiei Regale daneze și împreună cu soția sa, Prințesa Marie, și cei doi copii mici ai lor. El a fost sărbătorit la Washington, unde lucrează ca atașat al industriei de apărare la Ambasada Danemarcei.

Familia a sosit în capitala americană în 2023, după disputa acerbă cu instituția în legătură cu decizia, pe care mama sa a fost nevoită să o apere public, de a retrage titlurile de prinți celor patru copii ai săi, o modalitate de a lăsa să se înțeleagă că pe viitor nu vor mai avea funcții reprezentative în fruntea statului.

Neliniștea lui Joachim a fost evidentă, întrucât atât el, cât și soția și fosta sa soție, Contesa Alexandra, mama celor doi copii mai mari ai săi, și-au exprimat nemulțumirea ață de nedreptatea ce li s-a făcut copiii lor, fiind privați de titlurile cu care se născuseră. Cu toate acestea, cuplul și-a păstrat funcțiile reprezentative, Prințul Joachim și-a păstrat locul în Consiliul de Stat, iar copiii lor, fără a fi prinți, au un loc în Casa Regală, precum și păstrarea, printre altele, a pașapoartelor diplomatice și acordarea titlului de conți. Dovadă este faptul că atunci când, în urmă cu câteva zile, Regele Frederick și Regina Mary au sărbătorit la Copenhaga cea de-a 175-a aniversare a Constituției daneze, Prințul Joachim și Prințesa Marie au făcut același lucru de la ambasada Danemarcei din Statele Unite, eveniment care a fost împărtășit pe canalele oficiale ale Casei Regale.

„In & out” pentru Prințul Joachim

Pe scurt, Prințul Joachim - care în mai multe rânduri a precizat că instituția este cea care decide poziția și locul din care își exercită atribuțiile oficiale și servește Coroana daneză - trăiește atât în afara Familiei, ca un autoexilat, dar și „cu un picior înăuntru”. Lucru pe care, pe de altă parte, nu l-a cerut...

Judecând după declarațiile sale, Prințul Joachim și-ar fi dorit să aibă mai mult spațiu de manevră fără să părăsească țara, dar, între timp, se pare că cele două părți au găsit o cale de înțelegere reciprocă. Prințul Joachim a participat, totuși, la proclamarea fratelui său pentru a-i arăta sprijinul său, dar și pentru a-i reaminti rolul său în cadrul Casei Regale daneze. Și, după schimbarea la tron, a continuat să își mențină patronajul, iar Prințesa Marie chiar și-a asumat unele dintre angajamentele pe care Regele Frederik și Regina Mary le aveau anterior în calitate de prinți - deci sunt în continuare valoroși pentru Coroana daneză. 

Situația pe care a trăit-o Prințul Joachim, aceea de a-și căuta un loc în cadrul unei instituții total ierarhizate, care îl plasează ca secund, a avut multe puncte în comun cu cea prin care a trecut Prințul Harry, însă dintr-un alt punct în colo se diferențiază în mod fericit. Când Ducele și Ducesa de Sussex au aruncat bomba în prima parte a anului 2020, nu au propus o ieșire, ci schimbarea modului de lucru. Au vrut să continue să o reprezinte pe Regina Elisabeta a II-a și Commonwealth-ul, dar au vrut să facă acest lucru în termenii lor și cu o rezidență parțială în străinătate. În mod paradoxal, asta este ceea ce a reușit Prințul Joachim, în timp ce Prințul Harry, din ce în ce mai îndepărtat de Regatul Unit, de Familia Regală și de Coroană, a păstrat singurul lucru care i-a fost luat danezului: titlurile de prinți ale copiilor săi. 

FOTO: Profimedia, Casa Regală danezăRecente pe Ok! Magazine

Regina Maria recolorizare cu AI   Florin Rostariu jpg
Regina Maria a Romaniei, Profimedia (1) jpg
Printesa Rajwa si Printul Hussein al Iordaniei inainte de a deveni parinti   Casa Regala hasemita 2 jpg
Regele Felipe, Letizia, Leonor și Sofia profimedia 0890280483 jpg
Kate Middleton  GettyImages jpg
Kate și William i au avut ca oaspeți în 2019 pe Regele Felipe și Regina Letizia, Foto Getty Images (4) jpg
Alina Maria și Nicolae al României alaturi de cei doi copii foto Facebook jpg
Kate Middleton și Regina Camilla foto GettyImages 1400594602 jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Charlotte și Kate, Profimedia (1) jpg
Charles și Camilla la deschiderea de stat a Parlamentului, 17 iulie 2024, GettyImages (1) jpg
Felipe Juan Froilán FOTO Profimedia jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
Familia Regala din Bhutan in desertul din Mongolia   Casa Regala jpg
Meghan Markle, Regele Charles și Prințul William  foto   Profimedia jpg
Pippa Middleton la Wimbledon profimedia 0889645741 jpg
Regele Charles si Regina Camilla in Guernsey   Casa Regala (1) jpg
Kate Middleton, Prințul William  foto   GettyImages jpg