Destinul trist al mamelor prinților moștenitori ai Marocului. De ce sunt ele invizibile?

19 martie, 2025

Nașterea viitorului rege al Marocului nu le garantează prințeselor o viață ușoară la curte. Soarta pe care o au Lalla Salma și Lalla Latifa a demonstrat acest lucru.

Lalla Hasna a Marocului   GettyImages 1103987 jpg

Multe s-au întâmplat de pe vremea când Regele Mohammed al VI-lea al Marocului și-a îmbunătățit imaginea internațională datorită prezenței unei femei alături de el, soția sa, Lalla Salma. Dar dacă aruncăm o privire în arhivele ziarelor, exact așa s-a întâmplat.

Decizia sa de a trece la monogamie, de a renunța la harem și de a se căsători cu o absolventă cu părul lung și roșcat a Școlii Naționale Superioare de Informatică și Analiză a Sistemelor din Rabat, Salma Bennani, i-a oferit toată popularitatea pe care un monarh și-o putea dori atunci când își alege partenera de viață. Dar, cu timpul, Lalla Salma a devenit invizibilă, așa cum a fost întotdeauna mama anterioară a moștenitorului tronului marocan, soacra sa, Lalla Latifa.

Deși „dispariția” femeii care i-a dat naștere viitorului rege al Marocului a surprins restul lumii, obscuritatea sa nu era, de fapt, o noutate la curtea alawită. Mama lui Mohammed al VI-lea a fost întotdeauna o necunoscută pentru toți cei din afara palatului din Rabat și chiar necunoscută pentru propriul popor, deși a fost o figură-cheie în succesul domniei soțului său și cea care a garantat continuitatea dinastiei Alaouite.

„Mama prinților”, mereu în umbră

Tatăl lui Mohammed al VI-lea, Regele Hassam al II-lea, a urmat aceeași cale ca și propriul său tată în alegerea consoartelor sale: să caute o tânără printre marile triburi berbere, care să îi ofere un sprijin politic și militar sănătos. Soarta a făcut ca, după eșecul primei sale soții de a-i oferi un moștenitor, aleasa să fie Latifa Amahzun, fiica lui Bajaah de Jenifra, Lalla al cărei chip abia a fost fotografiat.

Ceremonia care o va face consoartă regală nu a fost anunțată oficial nicăieri, a avut loc la 9 noiembrie 1961 și a fost o ceremonie dublă; în timp ce ea se căsătorea cu Regele Hassam, fiica președintelui Libanului se căsătorea cu fratele monarhului. Această lipsă de exclusivitate și relevanță avea să o însoțească până când nașterile i-au conferit un rol la curte. De fapt, existența și titlul ei oficial („mama prinților”) nu a fost dezvăluită lumii până la nașterea primei fiice a cuplului regal, Prințesa Lalla Meryem, în 1962. Această naștere a fost urmată de alte patru.

Printesa Lalla Latifa   Instagram jpg

Dar povestea ei la Palat nu a început cu un titlu. Latifa s-a căsătorit cu regele la vârsta de 15 ani și a văzut pe viu soarta multor concubine ale regelui, la fel de anonime în afara palatului ca și ea însăși. Ea a văzut cum acestea erau relegate în palate îndepărtate după un capriciu și, de asemenea, cum gelozia dintre femei putea culmina cu împingerea unei rivale însărcinate pe scări.

Așa cum este descris în cartea lui Jean-Pierre Tuquoi, „Ultimul rege”, nu trebuie să fi fost ușor pentru Lalla Latifa să supraviețuiască, nu în ultimul rând pentru că era dezavantajată. Ea nu era la fel de interesantă ca Lalla Farida, pe care regele însuși o poreclise „singura”, pentru că o adora, și nici la fel de sexy ca actrița Etchika Choureau, amanta preferată a regelui.

Devenind mamă, Lalla Latifa a primit un apartament spațios la primul etaj al palatului, pe care soțul ei îl vizita rar. O cameră alăturată celor aproximativ treizeci de studiouri rezervate concubinelor, tinerelor infirmiere „dăruite” regelui de președintele filipinez Ferdinand Marcos și maseuzelor monarhului, de origine coreeană sau japoneză.

Printesa Lalla Latifa   Instagram 2 jpg

În necrologurile legate de moartea ei recentă, presa marocană a subliniat invizibilitatea sa ca pe o virtute. Au descris în mod pozitiv faptul că nu apărea niciodată în public deoarece „era interesată să păstreze tradițiile și obiceiurile Familiei Regale marocane”. Hassam al II-lea s-a exprimat mai puțin măgulitor într-un interviu acordat radioului francez: „este bine educată, este prezentabilă, dar nu este o regină”.

Lalla Latifa nu era regină, dar a reușit să facă din fiul ei moștenitorul lui Hassam și, în plus, a reușit să îl păcălească pe rege și să își depășească rivalii. Ea a jucat chiar un rol esențial în numirea oamenilor de încredere ai monarhului. Și mai ciudat, după moartea soțului său, în 1999, s-a căsătorit cu Mohamed Mediouri, fostul șef al securității soțului său, pe care ea însăși l-a introdus la curte. După nuntă, ea a fugit de sub zidurile Palatului și a trăit între Franța și Marrakech.

Lalla Salma, prințesa care a devenit și ea invizibilă

Cât o privește pe Lalla Salma, nici în cazul ei nu a fost vorba despre o viață de basm, chiar dacă Regele Mohammed al VI-lea al Marocului s-a dovedit a fi puțin mai deschis atunci când a trecut la monogamie și căsătorindu-se cu o femeie educată. Dar, cu timpul, și Lalla Salma a devenit invizibilă, Mohammed urmând aceeași cale ca și propriul său tată.

Salma Bennani era la acea vreme o tânără cultă, inteligentă, cu un trecut imaculat și, cel mai important, bine conectată. Orfană de mamă, ea a fost crescută de bunica sa în Rabat, unde a absolvit școala cu brio. Dar a păstrat intact cercul intim al familiei sale materne.

Deși Lalla Salma era cu 14 ani mai tânără decât soțul ei, Mohammed al VI-lea a încercat să facă lucrurile altfel pentru ea decât fuseseră pentru mama ei: a închis haremul, a făcut-o singura lui soție, i-a oferit o funcție publică... Dar în cele din urmă, ca o bună „mamă de prinți”, Lalla Salma a dispărut și ea. Iar aceasta pare să fie soarta mamelor prinților moștenitori ai Marocului, să ajungă invizibile chiar și în mileniul în care sexismul e depășit.

FOTO: Getty Images, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Regina Camilla Foto Profimedia (9) jpg
 Jason Knauf Foto Profimedia (1) jpg
Kate Middletom, Prințul William  foto   Profimedia jpg
Prințul Moulay Al Hassan al Marocului și Regele Mohammed al VI lea   GettyImages 173497718 jpg
Henri și Maria Teresa de Luxemburg, Marea Curte Ducală a Luxemburgului (4) (1) jpg
Regele Philippe cu Regina Mathilde și copiii lor pe El Camino de Santiago de Compostela   Casa Regală belgiană (5) jpg
Principesa Sofia a slabit foarte mult jpeg
Regina Sofia vs amanta Regelui Juan Carlos, Corinna Larsen jpg
Regele Charles si Camilla, 20 ani de casnicie, foto Instagram Buckingham Palace jpg
Prințul Louis și Regele Charles, GettyImages (1) jpg
Prințul William, Kate Middleton, Meghan Markle, Prințul Harry  sursa foto   GettyImages jpg
Regina Margrethe, Regele Frederik, Regina Mary, Prințesa Isabella, Prințul Christian Foto Profimedia (2) jpg
Kate Middleton și Prințul William jpg
Kate Middleton foto Profimedia (13) jpg
Prințul William cu Prințul George, Foto GettyImages (2) jpg
Kate Prințesa de Wales în buline, Profimedia jpg
Prințul George, Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
meghan markle foto profimedia jpg