Ea e cea mai longevivă prințesă din lume! Are 101 ani și s-a căsătorit la 18 c-un prinț de sânge
O mătușă a actualului Împărat al Japoniei e centenară, ceea ce nu e neobișnuit într-o țară cu o longevitate atât de mare precum a niponilor.
Palatul din Tokyo este un izvor nesecat de povești extraordinare. De pildă, acum, Casa Imperială deține recordul de-a o avea pe cea mai longevivă prințesă din lume, Prințesa Yuriko a Japoniei. Practic, sub ochii ei, lumea s-a transformat total, iar Japonia a evoluat de la standiul ante-belic la cel de stat supertehnologizat, rupt parcă din filmele SF. Acum, venerabila Prințesă Yuriko a Japoniei, care este o mătușă a actualului Împărat Naruhito, are vârsta de 101 ani.
Cum era de așteptat, starea ei de sănătate nu e tocmai bună și, mai ales după decesul soțului său, s-a deteriorat progresiv. Yuriko, cea mai longevivă prințesă din lume, se află internată la Spitalul Internațional Saint Luke din Tokyo din luna martie, când a suferit un accident vascular cerebral și o pneumonie din care încă se recuperează. Iar, recent, directorul general adjunct al Casei Imperiale a anunțat cu îngrijorare că funcționarea inimii, rinichilor și a altor organe ale acesteia se deteriorează.
În ciuda vârstei sale înaintate, nu a trecut atât de mult timp de la ultima sa apariție publică, cu trei luni înainte de a suferi atacul cerebral care a băgat-o în spital. A fost în Anul Nou, când a participat la o ceremonie la Palatul Imperial și l-a vizitat pe nepotul ei, Akihito al Japoniei, și pe soția acestuia, Prințesa Michiko. La împlinirea vârstei de un secol, el a spus într-o declarație: „Aș dori să continuu să îmi petrec zilele rugându-mă pentru fericirea oamenilor.
Yuriko, stră-mătușa Împăratului Naruhito, a devenit Prințesă Mikasa la vârsta de 18 ani, după ce s-a căsătorit în 1942 cu Prințul Takahito, al patrulea fiu al Împăratului Taisho și al soției sale, Teimei. Ea provenea din nobilimea japoneză, așa cum impuneau tradițiile japoneze stricte, și a studiat la prestigioasa școală pentru femei Gakushuin, rezervată înaltei societăți. Ea a avut cinci copii cu Takahito: Prințesa Yakuso, Prințul Tomohito, Prințesa Yoshihito, Prințul Katsura, Prințesa Masako și Prințul Norihito. În prezent, doar Yakuso și Masako sunt în viață. Ambele au renunțat la titlul de prințese atunci când s-au căsătorit, așa cum a făcut recent și Prințesa Mako a Japoniei.
Întotdeauna implicată în diverse acțiuni caritabile, cum ar fi Crucea Roșie, ea și-a însoțit adesea soțul în călătorii internaționale, unde a acționat ca un mare atu pentru Casa Imperială. Era deosebit de bună în menținerea unor relații bune cu gazdele în timpul vizitelor lor în străinătate și, de asemenea, îl ajuta pe Prințul Mikasa să adune informații utile despre locurile pe care le vizitau, care îi erau de mare folos în pregătirea discursurilor. Soțul ei, longeviv ca și ea, a murit în 2016 la vârsta de 100 de ani.
Martoră la bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki și la capitularea ulterioară a Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, când Împăratul Hirohito a trebuit să renunțe la divinitatea titlului său prin semnarea noii constituții redactate de Statele Unite, Prințesa Yuriko trăiește istoria Japoniei. De asemenea, de zeci de ani, ea asistă la nașterea principalei probleme care afectează casa imperială: lipsa bărbaților într-o casă în care domnește legea salică. Tronul Crizantemei fiind interzis femeilor, în linia de succesiune există doar trei persoane: fratele împăratului, Prințul Akishino, fiul acestuia, Hisahito, și Prințul Hitachi, în vârstă de 87 de ani, fratele fostului Împărat Akihito.
FOTO: Profimedia