Imagini fabuloase cu Regina Mathilde într-o plantație de cacao din Coasta de Fildeș
Suverana Belgiei a efectuat prima sa vizită în țara vest-africană, care este și principalul producător mondial de cacao.
Timp de 3 zile, Regina Mathilde a Belgiei a luat contact cu cultura celor din Coasta de Fildeș, fostă colonie franceză și țara care se situează pe primul loc în lume la exportul de cacao, în 2010 statul vest-african realizând circa 40% din producția mondială de cacao.
Prezența suveranei Belgiei în Coasta de Fildeș se datorează calității sale de Avocat al Obiectivelor de Dezvoltare (DGO), rol care i-a fost atribuit de Secretarul General al Națiunilor Unite în 2017.
În vârstă de 51 de ani, Regina Mathilde și-a încheiat periplul în Côte d'Ivoire cu o vizită la Méagui, spre interiorul țării, în regiunea Nawa, unde a avut parte de o experiență inedită, autentic africană, pentru a afla mai multe despre producția de cacao.
Îmbrăcată casual, cu espadrile comode și cu o rochie lejeră din muselină verde, cu decolteu în V, încheiată în nasturi îmbrăcați și cu mâneci bufante cu broderie spată, Regina Mathilde s-a așezat alături de localnici și le-a imitat gesturile, pentru a învăța cum se extrage prețioasa pulbere din nucile de cacao. Astfel, ea și-a suflecat mânecile, a spart fructul și a scos semințele mari și pline de parfum dulceag.
Aproximativ 6 milioane de ivorieni își câștigă existența de pe urma plantațiilor de cacao. Prin urmare, acest sector este esențial pentru dezvoltarea socio-economică a țării. Dar se confruntă, de asemenea, cu numeroase provocări, cum ar fi sărăcia în rândul cultivatorilor de cacao, munca copiilor, defrișările și poluarea solului cu pesticide.
După această vizită „dulce”, de-a lungul căreia a văzut și o comunitate de pescari amenințată de creșterea nivelului apelor, dar și o școală și o echipă de fotbal, Regina Mathilde va deschide Conferința Mondială pentru Cacao, care va avea loc la Bruxelles în perioada 21-24 aprilie, sub motto-ul "Paying more for sustainable cocoa".
FOTO: Casa Regală belgiană/Frank Dejongh, UN/Frédéric Andrieu