În ce lux trăiesc Regele Willem-Alexander și Regina Maxima! Olandezii își deschid public Palatul

10 iulie, 2024

În perioada 17 iulie - 4 august, puteți vizita Palatul Noordeinde din Haga, sediul activităților Familiei Regale a Țărilor de Jos.

Regele Willem-Alexander și Reginei Maxima în Palatul Noordeinde din Haga. FOTO: Casa Regală olandeză
Regele Willem-Alexander și Reginei Maxima în Palatul Noordeinde din Haga. FOTO: Casa Regală olandeză

Oricine călătorește în Olanda în această vară va avea ocazia să vadă „locul de muncă” al Regelui Willem-Alexander și al Reginei Máxima. Palatul Noordeinde din Haga își va deschide porțile în perioada 17 iulie - 4 august pentru o taxă de intrare de 10 euro, permițând vizitatorilor să viziteze camerele în care monarhul își primește oaspeții în fiecare an, organizează prânzuri de profil, audiențe cu șefi de stat și primește noi ambasadori.

Vizitatorii vor putea vedea Corps de Logis, sălile pe care Regele William le folosește pentru recepții, inclusiv Sala Balconului, unde sunt prezentați noii reprezentanți diplomatici străini, Sala Putti, unde suveranul se întâlnește săptămânal cu consilierii săi în compania Reginei Maxima, și Sala Mare. Regele a dorit să dea mai multă însemnătate vizitei și, pe lângă turul virtual, este inclus și un discurs al monarhului în care acesta rostește o alocuțiune de bun venit, iar angajații Casei Regale spun povești și anecdote despre munca lor. 

Noutatea acestui an este un nou tur multimedia al Noordeinde pentru copiii cu vârsta de peste opt ani. Casa Regală a conceput-o astfel încât copiii să poată afla totul despre activitatea regelui, istoria clădirii vechi de cinci sute de ani și istoria țării într-un mod jucăuș. În cadrul acestei prezentări, regele li se adresează și lor, iar în grajdurile regale pot învăța printr-o vânătoare de comori despre mijloacele de transport folosite de monarhia olandeză de-a lungul secolelor

Această deschidere a Palatului pe timpul verii, când activitatea instituțională este mai redusă, include deci și grajdurile regale, care sunt pe deplin funcționale și astăzi, așa cum erau în vechime. Pe lângă cai, acest spațiu găzduiește o colecție de trăsuri istorice, harnașamente și șei pentru cai și fiare. Grajdurile regale oferă, de asemenea, transport ceremonial sau trăsuri pentru membrii Casei Regale, precum și pentru oaspeți și angajați. Casa Regală se laudă că vehiculele sale sunt hibride sau complet electrice.

Biletele de intrare pot fi achiziționate de pe www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets

O istorie de 500 de ani

Palatul Noordeinde este situat la periferia orașului Haga. În 1533, Willem Goudt a transformat o fermă medievală într-o casă în 1533. Ani mai târziu, în 1591, terenul a devenit ceea ce știm astăzi și a început să fie locuit de membri ai Casei de Orange. Din 1814 a fost folosit de William I și William III. Unul dintre cele mai tragice episoade ale acestei clădiri a avut loc în 1948, când partea centrală a fost distrusă de un incendiu. În același an, Regina Juliana, bunica actualului rege, a urcat pe tron și a ales să folosească Palatul Soestdijk ca reședință oficială. Cu toate acestea, o parte a curții a continuat să își aibă cartierele de lucru în Noordeinde. Între 1952 și 1976, aripa de nord a palatului a găzduit Institutul de Studii Sociale. 

După o restaurare minuțioasă, Regina Beatrix a readus palatul în funcțiune în 1984, o tradiție care a fost menținută de fiul său. Trebuie amintit că, dacă acesta este sediul oficial al regelui Țărilor de Jos, reședința sa este Palatul Huis ten Bosch, tot în Haga. După proclamarea sa în 2013, palatul a fost supus unor renovări ample care au durat trei ani. Din ianuarie 2019, Regele William și Regina Máxima și cele trei fiice ale lor, prințesele Amalia, Alexia și Ariane, locuiesc acolo. 

Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos este încă unul dintre regii care își deschid palatele publicului larg. Pe lângă dezvăluirea unei părți din istorie, aceasta este o modalitate de a obține venituri. De fapt, în această vară, Regele Charles al III-lea a deschis publicului Castelul Balmoral, casa de vacanță a Familiei Regale britanice din Scoția, unde a murit Regina Elisabeta a II-a.

FOTO: Maarten Schuth/Casa Regală olandezăRecente pe Ok! Magazine

Printul Albert de Monaco si verisoara sa, Melanie Antoinette de Massy, la Wimbledon 2024   profimedia 0888271935 jpg
Lady Amelia și Lady Eliza Spencer Tatler png
Kate și George, Prinți de Wales, GettyImages
Printul Pavlos al Greciei si Printesa Marie Chantal   profimedia 0721503573 jpg
Regele Felipe Regina Letizia Leonor și Sofia GettyImages 2161380312 jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg
Meghan și Harry, Duci de Sussex, Profimedia jpg
Cuplul regal la balcon jpg
Prințesa Beatrice la Wimbledon Foto Profimedia (1) jpg
Regele Frederik și Regina Mary Foto Getty Images (1) jpg
Regina Camilla în Scoția Foto Getty Images (4) jpg
Prințul William în vizită la Anglesey, Profimedia (1) jpg
FotoJet Mary Frederik jpg
Louis Ducruet si Marie Ducruet, Printul Albert de Monaco, Printesa Stephanie de Monaco, Camille Gottlieb   GettyImages 1747255950 jpg
Elisabeta și Prințul Philip logodnă profimedia 0164891724 jpg
FotoJet Diana jpg
Printesa Kate la Wimbledon 2023   GettyImages 1545777032 jpg
Margareta a României Principele Radu și Charles GettyImages 660591414 jpg