Inspirată de Regele Charles, Regina Sonja a făcut și ea schimbări la Curtea Norvegiei
Casa Regală norvegiană a înțeles că, dacă refuză să se modernizeze, își va pierde relevanța și, odată cu ea, și susținerea publică. Și, într-o eră în care regii și prințesele tind să pară mai mult personaje de poveste, se impun niște schimbări majore.
De zeci de ani, Regele Charles caută modalități de a-și conserva proprietățile extinse și de a le face cât mai profitabile posibil, ținând cont de faptul că sunt spații istorice a căror întreținere costă o avere, uneori publică, alteori privată. Prin intermediul diferitelor instituții, de la Royal Collection Trust la ducate, aceștia caută modalități de a atrage vizitatori și de a deveni parte a ofertei culturale, lucru pe care îl realizează prin crearea de noi expoziții și deschiderea unor spații rar văzute.
În prezent, și Casa Regală a Norvegiei oferă, timp de câteva săptămâni în timpul verii, posibilitatea de a vizita unele dintre cele mai importante încăperi ale Palatului Regal din Oslo și a deschis chiar și o cafenea proiectată chiar de către Regina Sonja.
Până acum, această oază din mijlocul orașului era accesibilă doar regalității sau angajaților curții, dar începând cu această vară norvegienii și turiștii au intrat într-o zonă necunoscută a Slottsparken, parcul din jurul castelului, care este împărțit în mai multe zone. Printre altele, există zona de sculpturi realizate de și pentru copii, care a fost inițiată de prințesa Ingrid Alexandra și pe care ea însăși a gestionat-o cu sprijinul bunicii sale.
Regina Sonja este tocmai cea care a făcut cel mai mult în ultimii ani pentru revitalizarea reședinței regale din Oslo, când a transformat grajdurile într-un spațiu cultural cu mai multe săli de expoziție care găzduiesc, printre altele, colecțiile regale. Această inițiativă a fost lansată în iulie 2017, coincizând cu cea de-a 80-a aniversare a sa. Aici puteți vizita colecția privată de fotografii ale familiei regale norvegiene, imagini inedite realizate de aceștia.
Oferta este completată de deschiderea către public pentru câteva săptămâni în această vară a celor mai reprezentative încăperi ale Palatului Regal, spațiile pe care le cunoaștem pentru că în ele au loc reuniuni de stat sau banchete. Camera Ministrului, Camera Albă sau Camera Păsărilor sunt încăperile care pot fi vizitate și care au mai multă istorie a unui castel care anul acesta sărbătorește 175 de ani de la finalizarea construcției sale. Rețelele de socializare ale Casei Regale norvegiene au dat deja startul acestor săptămâni de uși deschise și arată cum au încorporat un personal numeros de ghizi care sunt pregătiți să arate reședința șefului statului norvegian.
FOTO: Casa Regală norvegiană