Între bucurie și rușine - 10 ani de la urcarea pe tron a Regelui Felipe al Spaniei

19 iunie, 2024

După un deceniu de la abdicarea forțată a Regelui Juan Carlos și proclamarea fiului său, Felipe al VI-lea, ca noul suveran al Spaniei există încă unele aspecte delicate ale acelei zile de 19 iunie 2014.

Regele Felipe și Regina Letizia, instalați pe tron după abdicarea Regelui Juan Carlos. Getty Images
Regele Felipe și Regina Letizia, instalați pe tron după abdicarea Regelui Juan Carlos. Getty Images

Ceea ce ar fi trebuit să fie magnifica zi a urcării pe tron a lui Felipe al Spaniei a fost, de fapt, tensionata zi a rușinoasei abdicări a Regelui Juan Carlos, după o serie de scandaluri care au cutremurat Palatul și au șubrezit imaginea și autoritatea monarhică în Spania.

Drept dovadă, în acel istoric 19 iunie 2014, figurile tuturor spuneau totul: cu toții erau tensionați, crispați, încurcați de această predare de ștafetă a puterii, care nu a avut nimic glorios în ea. De altfel, înainte ca Regele Felipe să depună jurământul, a existat un act prealabil. Regele Juan Carlos i-a înmânat fiului său eșarfa de căpitan general și a făcut acest lucru cu foarte puțini martori și în spatele ușilor închise. Practic, „Felipe a intrat ca prinț și a ieșit ca rege”. Cel puțin pentru poporul său. „Toată lumea, începând cu sora sa, Infanta Elena, s-a înclinat în fața lui. A fost momentul în care a fost clar că tranziția a avut loc", notează publicația „La Lecturas”, amintind de acel moment.

Noua familie conducătoare a Spaniei. FOTO: Getty Images
Noua familie conducătoare a Spaniei. FOTO: Getty Images

Absența Regelui Juan Carlos a fost cel mai controversat punct al zilei

Jurnalista și biografa regală Pilar Eyre, una dintre cele care cunosc cel mai bine Familia Regală spaniolă și tot ceea ce s-a întâmplat de la abdicarea Regelui emerit până la proclamarea Regelui Felipe, vine cu noi detalii. Căci, în acea zi s-au întâmplat multe lucruri care vor rămâne în istorie și, chiar dacă pe multe dintre ele am putut să le vedem în direct, transmise la televiziune, multe lucruri au fost trecute sub tăcere până acum.

„Încoronările din Spania nu sunt ca cele din Anglia. Este un act de jurământ în fața Congresului și adevărul este că a fost o zi care, analizată acum, a fost plină de detalii", spune Pilar Eyre pe canalul ei de YouTube. 

Familia Borbón și familia Ortiz Rocasolano s-au adunat la Cortes pentru depunerea jurământului de către Prințul Felipe de atunci. La balcon se aflau familia Letiziei și o parte din familia lui Felipe. „Infanta Cristina se afla la Washington", explică Eyre. „Începuseră să circule zvonuri că ar fi existat nereguli cu Iñaki Urdangarin și nu s-a considerat oportun să fie prezentă".

Ea nu a fost singura care a lipsit de la cel mai important moment din viața instituțională a Regelui Felipe al VI-lea. În mod surprinzător, Regele Juan Carlos nu a fost prezent. De ce nu a fost prezent regele emerit la această ceremonie? A fost un detaliu foarte relevant pentru tot ceea ce avea să se descopere mai târziu și pe care fiul său îl știa foarte bine: a fost eliminat din cadru".

Viitorii regi, cunoscând ultimii ani de domnie ai emeritului și tot ceea ce urma să se întâmple, nu au vrut să păteze imaginea acestei zile. Absența Regelui Juan Carlos a fost cel mai controversat punct al zilei. Regele emerit a fost absent de la proclamarea propriului fiu. Acest lucru a fost interpretat de mulți ca fiind reticența sa de a renunța la tron și au existat multe speculații cu privire la modul în care s-a ajuns la abdicarea lui și cine a reușit să-l convingă că aceasta era cea mai bună decizie.

FOTO: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Edoardo Mapelli Mozzi si Printesa Beatrice   profimedia 0784458836 jpg
Regele Charles și Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
Michael Newman Foto Getty Images (1) jpg
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu la serata de Investituri regale la Palatul Regal, Nicu Alifantis decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
femei regale în ținute de toamnă colaj jpg
Regina Matilde știe să joace și biliard   FOTO Casa Regală belgiană (9) jpg
Nepoți Regele Mihai și fiicele sale profimedia 0221961055 jpg
Regalele nordice la Berlin colaj jpg
Regina Letizia, Regele Regele Juan Carlos, Regele Felipe si Regina Sofia   GettyImages 72150834 jpg
Prințesa Muna al Hussein a Iordaniei in Romania cu Majestatea Sa Margareta la Palatul Elisabeta   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (4) jpeg
Printul William fără Kate Middleton in Singapore jpg
Lidia Thorpe Foto Getty Images jpg
Regina Camilla și Regele Charles foto Getty images jpg
Prințesa Sofia a Suediei colaj jpg
Caroline și Albert de Monaco foto Facebook jpg
Regele Jigme Khesar al Bhutanului a vizitat cu familia Australia   Casa Regală din Bhutan jpg
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg