Între bucurie și rușine - 10 ani de la urcarea pe tron a Regelui Felipe al Spaniei

19 iunie, 2024

După un deceniu de la abdicarea forțată a Regelui Juan Carlos și proclamarea fiului său, Felipe al VI-lea, ca noul suveran al Spaniei există încă unele aspecte delicate ale acelei zile de 19 iunie 2014.

Regele Felipe și Regina Letizia, instalați pe tron după abdicarea Regelui Juan Carlos. Getty Images
Regele Felipe și Regina Letizia, instalați pe tron după abdicarea Regelui Juan Carlos. Getty Images

Ceea ce ar fi trebuit să fie magnifica zi a urcării pe tron a lui Felipe al Spaniei a fost, de fapt, tensionata zi a rușinoasei abdicări a Regelui Juan Carlos, după o serie de scandaluri care au cutremurat Palatul și au șubrezit imaginea și autoritatea monarhică în Spania.

Drept dovadă, în acel istoric 19 iunie 2014, figurile tuturor spuneau totul: cu toții erau tensionați, crispați, încurcați de această predare de ștafetă a puterii, care nu a avut nimic glorios în ea. De altfel, înainte ca Regele Felipe să depună jurământul, a existat un act prealabil. Regele Juan Carlos i-a înmânat fiului său eșarfa de căpitan general și a făcut acest lucru cu foarte puțini martori și în spatele ușilor închise. Practic, „Felipe a intrat ca prinț și a ieșit ca rege”. Cel puțin pentru poporul său. „Toată lumea, începând cu sora sa, Infanta Elena, s-a înclinat în fața lui. A fost momentul în care a fost clar că tranziția a avut loc", notează publicația „La Lecturas”, amintind de acel moment.

Noua familie conducătoare a Spaniei. FOTO: Getty Images
Noua familie conducătoare a Spaniei. FOTO: Getty Images

Absența Regelui Juan Carlos a fost cel mai controversat punct al zilei

Jurnalista și biografa regală Pilar Eyre, una dintre cele care cunosc cel mai bine Familia Regală spaniolă și tot ceea ce s-a întâmplat de la abdicarea Regelui emerit până la proclamarea Regelui Felipe, vine cu noi detalii. Căci, în acea zi s-au întâmplat multe lucruri care vor rămâne în istorie și, chiar dacă pe multe dintre ele am putut să le vedem în direct, transmise la televiziune, multe lucruri au fost trecute sub tăcere până acum.

„Încoronările din Spania nu sunt ca cele din Anglia. Este un act de jurământ în fața Congresului și adevărul este că a fost o zi care, analizată acum, a fost plină de detalii", spune Pilar Eyre pe canalul ei de YouTube. 

Familia Borbón și familia Ortiz Rocasolano s-au adunat la Cortes pentru depunerea jurământului de către Prințul Felipe de atunci. La balcon se aflau familia Letiziei și o parte din familia lui Felipe. „Infanta Cristina se afla la Washington", explică Eyre. „Începuseră să circule zvonuri că ar fi existat nereguli cu Iñaki Urdangarin și nu s-a considerat oportun să fie prezentă".

Ea nu a fost singura care a lipsit de la cel mai important moment din viața instituțională a Regelui Felipe al VI-lea. În mod surprinzător, Regele Juan Carlos nu a fost prezent. De ce nu a fost prezent regele emerit la această ceremonie? A fost un detaliu foarte relevant pentru tot ceea ce avea să se descopere mai târziu și pe care fiul său îl știa foarte bine: a fost eliminat din cadru".

Viitorii regi, cunoscând ultimii ani de domnie ai emeritului și tot ceea ce urma să se întâmple, nu au vrut să păteze imaginea acestei zile. Absența Regelui Juan Carlos a fost cel mai controversat punct al zilei. Regele emerit a fost absent de la proclamarea propriului fiu. Acest lucru a fost interpretat de mulți ca fiind reticența sa de a renunța la tron și au existat multe speculații cu privire la modul în care s-a ajuns la abdicarea lui și cine a reușit să-l convingă că aceasta era cea mai bună decizie.

FOTO: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Sophie Ducesa de Edinburgh la crama Domaine Evremond, Profimedia (3) jpg
Regina Mary, Regele Frederik, Prințul moștenitor Christian și frații lui Foto Getty Images (3) jpg
Regina Letizia Regele Felipe nuntă foto profimedia 0586799342 jpg
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
Regina Letizia a Spaniei profimedia 0912123343 jpg
Kate Middleton  Profimedia jpg
Regina Mary și Regele Frederik Facebook jpg
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei Foto Profimedia (2) jpg
Kate Middleton tiara Foto Profimedia jpg
Prințul Harry  foto   GettyImages jpg
Carole Middleton, Michael Middleton cu copiii lor Pippa Middleton si James Middleton   GettyImages 113286742 jpg
Printesa Claire, Printul Laurent al Belgiei   GettyImages 481502644 jpg
Prințul William, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
William și Harry în tinerețe jpg
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg