Margareta și Frederik sunt verișori? Ce legături de rudenie sunt între familiile regale română și daneză

11 ianuarie, 2024

În așteptarea transferului de putere de la Copenhaga, rememorăm câteva dintre relațiile dinastice dintre familiile regale din România și Danemarca.

Majestatea Sa Margareta și viitoarea Regină Mary sunt verișoare prin alianță. FOTO: Casa Majestății
Majestatea Sa Margareta și viitoarea Regină Mary sunt verișoare prin alianță. FOTO: Casa Majestății

România a avut privilegiul de-a fi condusă de regi cu puternice legături în mai toate Familiile Regale europene, în principal grație Reginei Victoria a Angliei, care a avut mulți urmași pe care i-a căsătorit cu moștenitori la tron provenind din diverse monarhii de pe bătrânul continent - devenind, cum a rămas și în istorie, „bunica Europei”. Desigur, suverana britanică încercase ca, prin aceste alianțe dinastice, să asigure pacea în Europa și buna colaborare între țările membre.

Așa se face că inclusiv în sânul Familiei Regale române s-au aflat membrii proveniți din mai multe case regale europene. De pildă, Regina Elena a României s-a născut principesă a Greciei și a Danemarcei, fiind strănepoata Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei. Regina Ana a României a fost, de asemenea, strănepoata Regelui Christian al IX-lea, fiind fiica Principesei Margareta a Danemarcei. La rândul său, Regele Mihai I a fost văr de gradul al III-lea cu Regina Margrethe a II-a. Regina Ana a fost verișoară de gradul al II-lea cu Regele Frederik al IX-lea, tatăl actualei suverane. Prin urmare, și Majestatea Sa Margareta este verișoară de gradul al III-lea cu Regina Margrethe a II-a (pe linia Reginei Ana) și verișoară de gradul al IV-lea cu viitorul suveran, Regele Frederik al X-lea (pe linia Reginei Elena).

Regina Ana și-a petrecut copilăria la Castelul Bernstorff, de lângă Copenhaga, iar Majestatea Sa Margareta și surorile ei, Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, au petrecut multe momente în casa bunicii lor, Principesa Margrethe a Danemarcei, lângă Copenhaga. Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai I este născută la Copenhaga.

Totodată, la Catedrala Regală Roskilde de lângă Copenhaga sunt îngropați mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei, și bunicul Reginei Ana, Principele Valdemar.

Regele Mihai I a fost contemporan cu trei regi danezi: Christian al X-lea (care a domnit în 1912-1947), fiul său Frederic al IX-lea (care a domnit în 1947-1972) și nepoata sa, Margareta a II-a (care domnește din 1972 și își va încheia domnia pe 14 ianuarie 2024).

Nu știm câți își mai amintesc că, în anul 2000, Regina Margrethe a II-a a Danemarcei și Principele Consort Henrik, puțin cunoscuți la noi în acei ani, au făcut o vizită de Stat în România, fiind primiți de președintele Emil Constantinescu la București. Doi ani mai târziu, Regele Mihai I și Regina Ana, însoțiți de Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu, au vizitat Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO.

În septembrie 2007, Principele Radu a avut parte de-o călătorie inedită în Groenlanda, însoțind pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, pentru a lua parte la simpozionul “Oceanul Arctic – Oglinda Vieții”. Pelerinajul a avut ca scop reunirea de lideri religiosi din întreaga lume, pentru a se ruga și pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului dezgheţului Calotei Polare.

Ulterior, Majestatea Sa Margareta și-a mai vizitat vărul, împreună cu soțul ei, la Copenhaga, locuind la Castelul Fredensborg. De altfel, în ultimul sfert de secol, Familiile Regale ale României și Danemarcei s-au întâlnit aproape în fiecare an, cu ocazii oficiale sau regale, în capitale precum Copenhaga, Londra, Bruxelles, Madrid, Luxemburg, Atena și Stockholm. În anii 2022 și 2023, Custodele Coroanei și Principele Consort s-au întâlnit cu Familia Regală daneză la Atena, Londra și Amman.  

FOTO: Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Charlotte naștere maternitate GettyImages 471960754 jpg
Prințesa Amalia a Olandei   profimedia 0968285100 jpg
Kate Middleton, Prințul William, copiii Wales, Profimedia (2) jpg
Prințesa Estelle a Suediei, GettyImages (4) jpg
Prințul Andrew și Regele Charles   GettyImages 1252754598 jpeg
meghan markle 1 jpg
Meghan Markle, Printul Harry jpeg
Kate Middleton și Prințul William Foto Getty Images jpg
Regina Mary a Danemarcei cu noua tiara   profimedia 0943842969 jpg
Principesa Sofia cu ambasadorul Takashi Katae la recepția oferită de Ambasada Japoniei la București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpg
regele charles camilla printesa kate middleton si printul william Foto Profimedia
Meghan Markle, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
Prințesa Marina Doria de Savoia   arhiva de familie a lui Emanele Filiberto jpg
Charlene și Albert de Monaco cu David Popovici foto FB jpg
Grace Kelly, Prințul Rainier de Menaco  foto   Profimedia jpg
Regina rania si Regelen Abdullah al II lea al Iordaniei nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif   profimedia 0780804182 jpg
Principesa Sofia la Universitatea Națională de Arte din București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (2) jpg
Prințesa regală Anne, Profimedia (3) jpg