O ținută cu mesaj! Regina Rania a făcut din întâlnirea sa cu Papa o apariție statement

4 februarie, 2025

Soția Regelui Abullah a Iordaniei a participat la Summitul mondial privind drepturile copilului de la Vatican, unde ținuta sa de un roz fondant s-a făcut remarcată.

Regina Rania la Summitul mondial privind drepturile copilului   Casa Regală hașemită (3) jpg

De obicei, întâlnirile cu sanctitatea sa Papa au loc la cancelaria papală și într-o atmosferă mai sobră, când doamnele sunt sfătuite să poarte haine negre. Chiar și Regina Rania a Iordaniei, care este de confesiune musulmană, a respectat întrucâtva acest cod vestimentar în 2022, purtând o ținută alb-negru. 

De data aceasta, însă, soția Regelui Abullah a Iordaniei a ales o rochie roz fondant, ultra feminin, de la Oscar de la Renta, cu mâneci din dantelă foarte decupate, purtată cu pantofi stiletto de la Dior și o poșetă nude marca Dolce & Gabbana. O ținută stridentă am spune, în contextul întâlnirii de la Palatul Apostolic din Vatican, dacă nu am ști că este purtătoare de mesaj.

Regina Rania a ales ca la Summitul mondial privind drepturile copilului, găzduit de Sfântul Scaun, să aibă o apariție statement, în ton cu discuțiile privind drepturile copilului. Să nu uităm că Rania vine dintr-o cultură în care veșmintele sunt atent alese, iar ea e o militantă ferventă pentru drepturile copiilor palestinieni, la rândul său ea fiind palestiniancă.

Summitul de două zile din 3 februarie s-a dorit a fi o reflecție asupra numeroaselor moduri în care copiii sunt oprimați astăzi, inclusiv prin război, sărăcie, ca migranți fără documente și fără acces la hrană adecvată, educație și îngrijire medicală. Adresându-se summitului, Regina Rania a făcut apel la aplicarea universală și necondiționată a drepturilor copilului, îndemnând lumea să respingă „un status quo care consideră acceptabilă suferința unor copii, pe baza numelui lor, a credinței lor sau a țării în care s-au născut”.

Regina Rania a avut o poziție fermă și un mesaj cutremurător

Majestatea Sa Regina Rania Al Abdullah a făcut apel la aplicarea universală și necondiționată a drepturilor copilului, îndemnând lumea să respingă „un status quo care consideră acceptabilă suferința unor copii, pe baza numelui, credinței sau țării în care s-au născut. Indiferent dacă le lipsesc doi dinți din față sau și-au pierdut membrele din cauza rănilor de război, fiecare copil are dreptul egal la protecția și îngrijirea noastră”, a declarat Regina Rania.

Majestatea Sa și-a făcut remarcile luni, în timp ce participa la Summitul mondial privind drepturile copilului, găzduit de Sfântul Scaun la Vatican. După cuvântul de deschidere rostit de Sanctitatea Sa Papa Francisc, Majestatea Sa a luat cuvântul în cadrul unui panel intitulat „Drepturile copilului în lumea de astăzi”, se arată într-o declarație a Biroului Majestății Sale.

După ce i-a mulțumit Papei Francisc pentru convocarea summitului, Regina Rania a menționat că Convenția pentru drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1989, a devenit de atunci cel mai ratificat tratat privind drepturile omului din istorie. „În teorie, consensul este clar: fiecare drept, pentru fiecare copil”, a spus ea. „Cu toate acestea, atât de mulți copii din întreaga lume sunt excluși de la promisiunea sa - în special în zonele de război. Mai rău, oamenii au devenit desensibilizați la durerea lor.”

Regina Rania a explicat că unul din șase copii de pe Pământ trăiește acum în zone afectate de conflicte, unde zeci sunt uciși sau mutilați în fiecare zi. „Li se răpesc toate drepturile - la viață și securitate, dar și la educație, sănătate, intimitate și protecție împotriva abuzurilor”, a spus ea, adăugând că acești copii sunt expuși la cele mai crude impulsuri ale umanității. „Cele mai rele coșmaruri ale noastre devin ziua lor”.

Majestatea Sa a criticat scenele de suferință ale copiilor care au fost difuzate în întreaga lume pe posturile de știri și pe rețelele de socializare. „Sângerând și acoperindu-și urechile după o lovitură aeriană. Arși atât de rău încât proprii lor părinți nici măcar nu-i pot recunoaște. Primind orori care au fost estompate de pe ecranele noastre pentru protecția noastră. Gândiți-vă la asta. Realitatea pe care o trăiesc este considerată prea grafică chiar și pentru ca adulții să o privească”, a adăugat ea.

Regina Rania a explicat că celor mai tinere victime ale războiului nu li se răpește doar dreptul la copilărie, ci sunt și „expulzate de pe tărâmul copilăriei cu totul”, deoarece sunt îmbătrânite, prezentate ca amenințări sau respinse ca scuturi umane. „Din Palestina până în Sudan, din Yemen până în Myanmar și nu numai, această „ne-copilire” creează prăpastii în compasiunea noastră. Ea înăbușă urgența în favoarea complacerii. Le permite politicienilor să ocolească vina și să pună agendele înguste mai presus de obligațiile colective.”

Subliniind rezultatele unui studiu publicat în decembrie anul trecut privind starea psihologică a celor mai vulnerabili copii din Fâșia Gaza, pe care l-a descris ca fiind șocant, Regina Rania a afirmat că 96% dintre aceștia au declarat că simt că moartea lor este iminentă. „Aproape jumătate au spus că vor să moară. Nu pentru a deveni astronauți sau pompieri, la fel ca alți copii își doreau să fie morți. Cum am lăsat umanitatea noastră să ajungă în această situație?”

Majestatea Sa a îndemnat comunitatea globală să își respecte promisiunea „fiecărui drept, pentru fiecare copil”, mai degrabă decât să facă diferențe între tineri în funcție de „unde se află pe o linie artificială între «copiii noștri» și «ai lor»”. „Fără o aplicare egală, angajamentele globale sună a gol. Pentru că, dacă un drept poate fi negat în mod intenționat, atunci nu este deloc un drept. Este un privilegiu pentru câțiva norocoși”, a spus ea.

În cuvântul său de deschidere, Papa Francisc a subliniat că viețile a milioane de copii sunt marcate de sărăcie, război, lipsa școlarizării, nedreptate și exploatare, subliniind că moartea copiilor prin bombe este inacceptabilă. „În realitate, nimic nu valorează cât viața unui copil. A ucide copii înseamnă a nega viitorul”.

FOTO: Casa Regală hașemită



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle, Ducesa de Sussex, GettyImages (2) jpg
Prințul danez moștenitor Christian, Profimedia (4) jpg
Prințul Louis, Profimedia (3) jpg
Meghan Markle, Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
Nicolae al României şi soţia sa, Alina Maria de Roumanie la călare pe cal pe domeniul Zabola   Insta jpg
Prințesa Kate a fost fotografiată de Prințul Louis   Profimedia, Instagram jpg
Charles și Camilla, GettyImages (1) jpg
pippa middleton kate middleton jpeg
Prințesa Charlene și Prințul Albert de Monaco, palatul Grimaldi din Paris   Profimedia 1 jpg
FotoJet meg harry marie ioachim jpg
Prințesa Marie Chantal a Greciei și Prințesa Beatrice de York   Profimedia jpg
Contele Charles Spencer, GettyImages (2) jpg
kate middleton costum mov profimedia jpg
Charles Harry si Meghan GETTY jpg
Kate Middleton, Prințul William, Regele Charles, Prințesa Anne Foto Getty Images jpg
Kate Middleton Foto Profimedia jpg
Prințul Nikolaos al Greciei și fosta regină Anne Marie a Greciei, Profimedia jpg