Minunile Inteligenței Artificiale. Regina Maria, readusă la viață cu ajutorul noii tehnologii
Fascinația pentru Regina Maria continuă și astăzi, la aproape un secol de la dispariția sa. Și, cu ajutorul noii tehnologii, o putem vedea în culorile sale adevărate.
Elegantă, rafinată, educată, cu acel aer distins al femeilor preocupate de lectură, muzică, arte frumoase și estetică în toate. Nepoată a doi puternici suverani ai Europei de secol XIX, Regina Victoria a Marii Britanii și Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, Regina Maria se născuse la conacul Eastwell Park, din Ashford, din idilicul comitat englez Kent. Pe fondul unor mari tensiuni în familie, ea a crescut mai mult înconjurată de bone, dar a primit o educație aleasă, cu frumoase preocupări pentru pian și grădinărit. Iar Eastwell Park, care era de fapt reședința de provincie a familiei, a rămas unul dintre locurile preferate ale sale, pe care l-a evocat întotdeauna cu bucurie și nostalgie.
„Oricât aș îmbătrâni, mirosul frunzelor uscate de toamnă îmi va aduce mereu în fața ochilor imaginea vechii case englezești. Acea aromă, oriunde aș fi, îmi evocă viziunea locului Eastwell Park, cu cărările sale prin pădure, pe care le băteau pașii noștri copilăroși”, scria Regina Maria în biografia „Povestea vieții mele” - reeditată recent de editura Publisol.
Iată de ce și la Peleș și Pelișor, Regina Maria s-a îngrijit îndeaproape să aibă un colț de rai plin de verdeață și de flori și chiar și la Balcic, unde și-a dorit să-i fie depusă inima după moarte, prețioșii săi trandafiri înfloresc și astăzi.
Totodată, Regina Maria era văzută și ca fiind una dintre cele mai elegante și mai îngrijite femei din epocă, preocuparea sa pentru moda vremii, cosmetice și parfumuri lansând un trend printre doamnele din înalta societate.
Iată de ce recolorarea unor fotografii cu Regina Maria din anii tinereții ne stârnește azi atâta emoție. Și, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, o putem vedea prinzând viață câteva clipe și-i putem admira frumoșii ochi albaștri și elegantele-i haine. Totul grație muncii depuse de Florin Roștariu, care retușează și recolorează fotografii vechi cu ajutorul noilor tehnologii, recreând crâmpeie emoționante de istorie.
Considerată cea mai frumoasă regină a Europei acelor vremuri, Regina Maria – Missy pentru intimi – rămâne una dintre figurile seducătoare ale secolului XX. Aceasta i–a impresionat pe Carol I al României, pe Împăratul german Wilhelm al II–lea, Eduard al Vll–lea al Angliei, Clemenceau, Poincare sau Churchill, ba chiar și pe Adolf Hitler, Regina Maria fiind o mare personalitate care s–a ilustrat în politică, literatură și arte, dar și în război.
FOTO: Florin Roștariu/Facebook