Mister regal - Furtul bijuteriilor lui Wallis Simpson a fost o înscenare?

23 aprilie, 2024

Într-o seară din octombrie 1946, în timp ce se aflau la niște prieteni în Regatul Unit, Ducele și Ducesa de Windsor au fost victimele unui spectaculos jaf de bijuterii. Circumstanțele în care s-a petrecut această faptă au fost atât de ciudate, încât istoricul Alexander Larman speculează că ar fi putut fi vorba de o înșelătorie pentru a încasa asigurarea.

Fostul Rege Edwad al VIII-lea a abdicat din dragoste pentru Wallis. FOTO: Getty Images
Fostul Rege Edwad al VIII-lea a abdicat din dragoste pentru Wallis. FOTO: Getty Images

„Cerule, bijuteriile mele!”, ar fi strigat americanca Wallis Simpson în inima liniștitei regiuni rurale din Berkshire, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 1946. Cu câteva ore mai devreme, menajera ei, Joan Martin, dăduse alarma când descoperise că prețioasa casetă ce conținea bijuteriile ei dispăruse din ascunzătoarea sa. Poliția a fost imediat alertată și Scotland Yard a demarat o anchetă. Cu toate acestea, niciun suspect nu a fost arestat în această incredibilă afacere. 

Istoricul Alexander Larman a revenit, pentru „Daily Mail”, asupra acestui eveniment curios, descris în detaliu în ultima sa carte, „Putere și glorie", care acoperă anii 1936-1952. Autorul are grijă să pună faptele în context: în acea seară, Wallis Simpson și soțul ei, fostul și foarte efemerul Rege Eduard al VIII-lea, au revenit din exil pentru prima dată pe teritoriul britanic, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cuplul, la fel de cuceritor ca întotdeauna, dar aproape falit, s-a cazat la Ednam Lodge, în micul sat Sunningdale, alături de prietenii lor, Contele și Contesa de Dudley. Pe 15 octombrie, în timp ce cei patru plecau să ia cina la Hotelul Claridge's din Londra, geanta care conținea bijuteriile ducesei a dispărut misterios.

Ajunsă la fața locului, poliția a observat câteva circumstanțe surprinzătoare: în primul rând, bijuteriile nu se aflau în seiful lojei, ci erau pur și simplu depozitate într-o cutie ascunsă sub patul ducesei. În al doilea rând, se pare că hoțul sau hoții au pătruns în jurul orei 18:00, chiar în momentul în care ofițerul de securitate de la Windsor își lua o pauză de masă. Dar asta nu este tot. Se pare că tâlharii au intrat pe fereastra din dormitorul fiicei familiei Dudley și s-au îndreptat direct spre camera lui Wallis. Dar tot trebuiau să știe care era aceasta! Și în ciuda numeroaselor bibelouri, tablouri și alte ornamente bogate care umpleau casa, hoții nu au atins nimic în calea lor: doar bijuteriile lui Wallis Simpson lipseau!

La întoarcerea la Ednam Lodge, Ducele și Ducesa de Windsor au fost cuprinși de o panică "aproape exagerată", subliniază Larman. Wallis Simpson a insistat pe lângă contesă ca tot personalul - în special un tânăr bucătar care fusese angajat recent - să fie percheziționat, în timp ce Ducesa de Windsor a furnizat poliției o listă detaliată a bijuteriilor furate.

Misterul se adâncește...

Chiar a doua zi, presa a relatat că prada se apropia de 250.000 de lire sterline (aproape un milion și jumătate de euro astăzi). Ducele de Windsor s-a înfuriat, insistând că, în ciuda imensei lor valori sentimentale, bijuteriile furate nu valorau mai mult de 20.000 de lire sterline. De asemenea, fostul rege i-a scris fratelui său, George al VI-lea, pentru a-i spune că a realizat "în cel mai amar și costisitor mod posibil că Marea Britanie nu mai este țara sigură și respectuoasă a legii care a fost odată...".

A doua zi după furt, mai multe dintre obiectele furate au apărut împrăștiate pe terenul de golf Sunningdale: printre ele se aflau o cutie Fabergé, perle care aparținuseră Reginei Alexandra și optsprezece cercei - dar nicio pereche, ceea ce a înfuriat-o pe Wallis. „Au existat suspiciuni, atât la vremea respectivă, cât și după moartea lui Wallis Simpson, în 1986, că furtul din casa lordului și a doamnei Dudley a fost fie o lucrătură din interior, cu complicitatea familiei Windsor, aflată în criză de bani, fie că bijuteriile nu au fost niciodată furate", scrie Alexander Larman.

Într-adevăr, atunci când, în 1987, la un an după moartea ducesei, Sotheby's a organizat la Geneva o licitație majoră a colecției sale de bijuterii, în catalog au apărut aproximativ treizeci dintre piesele declarate furate în 1946 din Ednam Lodge... Pentru Leslie Field, istoric și specialist în colecția regală de bijuterii a Casei de Windsor, nu mai era loc de îndoială. "Cred că Ducesa de Windsor i-a fraudat pe asiguratori exagerând numărul și identificarea bijuteriilor furate și că, în realitate, unele dintre ele nu au părăsit niciodată seiful în care erau păstrate la Paris".

FOTO: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg
Kate și Beatrice, Profimedia (2) jpg
Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg
Regele Charles George Charlotte Louis jpg
Kate, William și Harry, Foto Getty (6) jpg
kate william george charlotte louis jpg