Moștenirea lăsată de Vittorio Emanuele de Savoia: vile, bijuterii și un cufăr secret

6 februarie, 2024

La cât se ridică averea familiei Savoia și ce li se cuvine soției sale, Marina Doria, și fiului său, Emanuele Filiberto?

Vittorio Emanuele, alături de soția sa, Marina, și de fiul lor, Emanuele Filiberto.FOTO:Getty Images
Vittorio Emanuele, alături de soția sa, Marina, și de fiul lor, Emanuele Filiberto.FOTO:Getty Images

La câteva ore după moartea tatălui său, Prințul Emanuele Filiberto de Savoia, de la reședința sa din Geneva, și-a exprimat regretul dispariției lui Vittorio Emanuele de Savoia, asigurând că „plângem morții, dar trebuie să avem grijă de cei vii, de mama mea, care este neconsolată pentru că și-a pierdut iubirea, bărbatul vieții ei".

Actualul șef al Casei Regale de Savoia a povestit, pentru „Corriere de la sera”, cum părinții săi „s-au îndrăgostit în adolescență în Elveția, dar se cunoșteau de când erau copii și trăiau unul pentru celălalt". În condițiile în care mama sa este pe cale să împlinească 89 de ani, responsabilitatea imediată a familiei sale îi revine acum lui. Începând cu înmormântarea care va avea loc la 10 februarie la Torino, dar și cu problema mereu spinoasă a moștenirii fiului ultimului rege al Italiei, care se profilează la orizont.

Dincolo de drepturile dinastice la un tron inexistent, la care Emanuele Filiberto a renunțat deja în favoarea fiicei sale, Vittoria, nu există nicio coroană care să îi fie transmisă prințului de la abolirea monarhiei în țara sa, în 1946. De asemenea, nu mai există nici proprietăți imobiliare sau reședințe regale, întrucât totul aparține acum statului italian.

La moartea tatălui său, în 1983, Vittorio Emanuele a întreprins o lungă campanie de petiții către guvernul italian pentru a-i permite să se întoarcă în Italia, deoarece Constituția interzicea în mod expres Familiei Regale să pună piciorul în țară. Nu a reușit asta până la sfârșitul anului 2002, când, însoțit de soția și de singurul său fiu, a aterizat la Roma.

Vittorio Emanuele de Savoia primise cu ani în urmă un proiect de acord conform căruia familia sa urma să primească un palat în care să locuiască atunci când se afla în Italia și o escortă care să le asigure siguranța. La acea vreme, Vittorio Emanuele își exprimase, de asemenea, dorința de a reintra în posesia pinacotecii Regelui Umberto din castelul Racconigi. Dar, în afară de autorizarea întoarcerii sale în țară, nu a primit niciodată nimic de acest fel.

Averea făcută pe cont propriu

Astăzi, proprietățile moștenite de Emanuele Filiberto sunt proprietăți imobiliare, la Geneva, în Corsica sau la Paris, pe care Victor Emmanuel le cumpărase sau le construise cu profiturile obținute în urma numeroaselor sale activități comerciale, punându-și în valoare relațiile sale aristocratice: de la vărul său, Regele Baudouin al Belgiei, la Șahul Persiei. Valoarea exactă a averii sale nu este cunoscută, deoarece familia Savoia a încercat să țină secrete astfel de chestiuni. Cea mai recentă cifră a fost estimată de ziarul „Swiss Info” la 1,5 milioane de euro. O parte semnificativă a moștenirii sale este reprezentată de marea colecție de obiecte pe care le-a adunat de pe fundul mării în timpul unei vieți dedicate scufundărilor, un hobby care aproape că l-a costat viața, când a trebuit să fie salvat de Marina americană. Comori mici și mari păstrate o viață întreagă în vila sa din Vesenaz, Geneva, scoasă recent la vânzare.

Proiectată de Marina Doria, vila a atras atenția pentru aspectul său arhitectural deosebit, care simula ruinele clasice. Tot mobilierul proiectat de prințesă pentru vilă a fost scos la licitație la Christie's, precum și tablouri ale unor artiști de prestigiu, precum Lichtenstein. Aceeași casă de licitații a mai vândut în septembrie anul trecut bijuterii ale familiei: un inel cu acvamarin, o brățară cu smaralde mici și inele cu smaralde, rubine și perle. Deși unele dintre cele mai importante bijuterii care au aparținut Mariei Gabriella de Savoia, sora lui Victor Emmanuel, au fost vândute la Londra în 2007, Emanuele Filiberto mai are încă piese valoroase, cum ar fi colierul din aur al Annunziata pentru șeful Casei Regale și diadema Marinei Doria.

Cufărul secret

Unul dintre cele mai misterioase și mai disputate părți din moștenire este un cufăr secret în care sunt păstrate bijuteriile coroanei italiene. La 5 iunie 1946, acestea au fost încredințate Băncii Italiei, în ciuda încercărilor nereușite ale lui Vittorio Emanuele de a le recupera.

În procesul dintre familia Savoia și Banca Italiei era vorba despre 6.732 de diamante, 2.000 de perle de diferite mărimi, un diamant roz montat pe o broșă mare, colierul de perle al Reginei Marguerite a II-a, tiara reginei și bijuteriile Prințesei Marie-Antoinette. Numai diamantele, pietrele și perlele valorează aproximativ 300 de milioane de euro. Cifra nu este exactă, deoarece ultima evaluare în acest sens a fost făcută în 1976 pentru 2 miliarde de lire. Revendicarea familiei Savoia asupra acestui cufăr de comori autentic se bazează pe faptul că, potrivit documentelor aflate în posesia lor, acestea nu erau bijuterii legate de instituție, precum Coroana Imperială de Stat din Regatul Unit, ci piese achiziționate în cadrul familiei pentru cadouri sau aniversări. Prin urmare, ar fi vorba de patrimoniul personal al familiei Savoia, care astăzi i-ar aparține lui Emanuele Filiberto.

FOTO: Profimedia, Getty Images, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

FotoJet Regalii în Norvegia jpg
Margareta Custodele Coroanei Facebook jpg
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
Harry și Meghan în turneul nigerian, GettyImages (5) jpg
Zara Tindall la Royal Ascot, Profimedia (1) jpg
Regina Letizia profimedia 0872891821 jpg
Regina Mary la dineul norvegian, Profimedia (1) jpg
Meghan Markle și Prințul Harry Foto GettyImages jpg
Regele Frederik și Regina mary foto colaj jpg
Meghan Markle Nigeria Foto GettyImages Profimedia jpg
George, Charlotte, Louis, Wales, GettyImages (3) jpg
Prințul Charles, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton și Prințul William jpg
Harry și Meghan în Nigeria, GettyImages (4) jpg
Harry și Meghan în Nigeria, GettyImages (6) jpg
Prințul Harry Meghan Markle Foto Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary nuntă Foto Getty Images (1) jpg
Regele Charles si Printul William Foto GettyImages (3) jpg