Nicolae al României: „Am trăit în șase țări, am călătorit în peste 50, am lucrat cu Armata Britanică”

10 noiembrie, 2024

Invitat să acorde un interviu la Realitatea TV.net, nepotul Regelui Mihai a vorbit despre rolul Casei Regale în societatea românească și cum încearcă el însuși să-și aducă aportul la bunăstarea societății.

Nicolae al Romaniei la Realitatea (2) png

În plină perioadă de schimbări sociale și politice, Nicolae al României, până nu demult desemnat moștenitor principal al Casei Regale, a fost invitat să vorbească despre activitatea sa publică și despre importanța implicării sale și a Familiei Regale în restabilirea valorilor și a relațiilor sociale și diplomatice din societatea românească de astăzi.

„Casa Regală are anumite proiecte care ajută societatea să se dezvolte, să crească, nu numai pe plan național, ci și pe plan internațional”, a spus Nicolae al României la Realitatea.net.

Întrebat dacă Familia Regală s-ar putea și mai mult decât o face deja, nepotul Majestății Sale Margareta a spus că „Deja membrii Casei Regale sunt implicați. Dacă ar exista în viitor o posibilitate să fim mult mai implicați, asta e de văzut, dar faptul că prim miniștri merg la Palatul Elisabeta, că mătușa mea, Principesa Margareta, este și sprijinită în străinătate când reprezintă România în anumite vizite oficiale și sprijinită de corpul diplomatic, deja Casa Regală și Familia Regală sunt implicate în cercuri înalte, nu numai în România, ci și în străinătate. Dar dacă vorbim despre (posibilitatea în care, n.r.) Casa Regală să aibă un alt rol, nu trebuie să uităm că Casa Regală și Coroana trebuie să fie întotdeauna deasupra a tot ce înseamnă politică. Dar trebuie să existe o colaborare între politicieni din toate partidele, cabinetul primului ministru, al președintelui, dar lucrurile trebuie să fie și separate.”

Aducând în discuție problema Schengen și posibilitatea ca o figură precum cea a lui Nicolae să reprezinte România la masa negocierilor, foarte diplomat, nepotul Regelui Mihai a răspuns că „Într-adevăr, Casa Regală ar putea să fie însărcinată să reprezinte România exact cum a făcut Regele Mihai pentru NATO și, până într-un anumit punct, și pentru intrarea în UE. (...) Dar aici este și vorba despre instituțiile de stat din fiecare țară și din Parlamentul European, nu este neapărat o legătură directă cu celelalte case regale din Europa, dar ar putea exista această oportunitate să preia acest rol.”

Vorbind despre valorile pe care românii le asociază cu regalitatea, Nicolae al României a spus că „în primul rând, trebuie să ne uităm în societate la ce avem nevoie. Trebuie să avem un reper, indiferent de clasa socială în care suntem. Trebuie să avem un reper, mai ales tineretul, un reper care trebuie să reprezinte anumite valori, obiceiuri. Tradițiile noastre, obiceiurile noastre sunt pe cale de dispariție, din păcate. Avem foarte mult noroc că în nordul țării încă le găsim, aproape zilnic, săptămânal, care e absolut minunat, dar încet, încet le pierdem. La fel, Coroana reprezintă unitate, solidaritate, un simbol care ține echilibrul, totul în balanță. Și poate să fie o voce pentru această balanță și echilibru în societate. În continuare, noi încercăm să facem acest lucru, nu e chiar ușor, dar încercăm prin întâlniri, prin discursuri, prin evenimente și o vom face în continuare”.

Nepotul Regelui Mihai admite că „societatea europeană este o societate dezbinată, mai puțin țările în care există Coroana în societate și reprezintă un statut și o constituție cu monarhie.” Prin propria sa fundație, Asociația Principele Nicolae, el încearcă să crească nivelul de conștientizare al rolului jucat de regalitate în România, lucru pe care tinerii se pare că nu-l cunosc aproape deloc. „Am proiectul „Istoria regalității” în școli. Acest proiect s-a născut în 2019 când am fost invitat să vorbesc despre semnificația datei de 10 mai. Am realizat atunci că elevii, tineretul nu știu nimic despre perioada noastră de aur din istoria modernă a României. Dacă facem o plimbare pe Calea Victoriei din București, de exemplu, foarte multe clădiri sunt construite în perioada respectivă și încă sunt acolo. Anumite simboluri din țară sunt făcute de un rege sau o regină, însă tineretul nostru nu știe. Însă după întâlnirile avute, am înțeles unde pot să îmbunătățesc.” 

Cum arată viața unui nepot de Rege?

Întrebat despre programul său zilnic, Nicolae al României a spus că acesta depinde mult de sezon, dacă este în timpul anului școlar sau nu. Călătoresc foarte mult prin țară, am început să călătoresc mai mult și prin străinătate, am solicitări din alte țări din Europa, dar o parte foarte importantă din viața mea este, bineînțeles, cu copiii mei, cu familia mea și cu biserica. Și încerc în fiecare duminică, indiferent unde sunt, încerc să ajung la biserică cu copiii. E important pentru mine, pentru noi să fie deja de la început această legătură, nu doar fiindcă este biserica și rugăciunea, ci pentru că este și această comunitate frumoasă care împreună credem același lucru, avem valori, suntem uniți. Copiii mei trebuie să aibă asta, mai ales într-o societate în care nu suntem uniți peste tot și, cu atâta tehnologie din ziua de astăzi, e bine să relaționăm fizic. Dar toate proiectele în care sunt implicat au la bază valori ca educația și încerc să fiu un exemplu, nu doar prin ce fac zilnic, ci și prin proiectele în care sunt implicat.” 

„Stau de vorbă cu oamenii, cu diaspora am început unele proiecte, cu tineretul... Mai ales tineretul trebuie încurajat să sprijine țara, dar și să câștige experiență, să lucreze. Eu încerc să deschid acest capitol al istoriei regalității pentru ei, ca ei să știe de unde au plecat.”

Ce atuuri consideră că are pentru a fi o figură reprezentativă? „Tinerețea!”. Plus că, am trăit în șase țări, am călătorit în peste 50, am stat cu oameni foarte obișnuiți, am lucrat cu Armata Britanică, cea kenyană și nu numai. Am această experiență în primul rând. Faptul că sunt tânăr, pot vorbi nu numai cu studenți sau antreprenori, dar sunt la o anumită vârstă la care pot vorbi cu politicieni, diplomați, oameni de afaceri, CEO și, cu toată experiența mea, cred că pot să împărtășesc nu doar ce am trăit în străinătate, dar și tot ce am descoperit în România. Și mai am și acest drag, această pasiune pentru România.”

Referitor la perioada alegerilor și la ce se așteaptă personal de la următorul președinte al României, nepotul Regelui Mihai și-a afirmat speranța că cel care va fi ales va lua decizii pentru popor, și nu pentru alte lucruri. O să avem probabil câțiva ani mai grei, dar am toată încrederea că lucrurile vor fi mai bine. Trebuie să avem încredere, să fim mai uniți, să creăm o comunitate și cu asta vom fi mult mai OK. (...) Eu aș dori să văd mai puține vorbe și mai multă acțiune, exemple concrete în favoarea poporului.”

Puteți urmări întreg interviul mai jos:



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton GettyImages 1789513270 jpg
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
charles - harry- camilla-kate
Kate Middleton  Profimedia jpg
Prințul Christian al Danemarcei muncește în Africa   Casa Regală daneză jpg
principele nicolae aniversare 34 de ani regele mihai jpeg
Regele Charles al III lea și Tom Parker Bowles la Royal Ascot, Profimedia jpg
Harry, Meghan, Duci de Sussex, Profimedia jpg
Principesa Elena, Majestatea Sa Margareta, Principele Radu și Principesa Sofia la serata dedicată Curajului Civic la Palatul Regal 2024   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
Louis Ducruet si Marie Ducruet al doilea copil, Printul Albert de Monaco, Printesa Charlene de Monaco, Camille Gottlieb   GettyImages 2158138104 jpg
Prințesa Charlotte, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton, Crăciun, Getty jpg
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
kate și sophie (1) jpg
Majestatea Sa Margareta si Principele Radu la Ateneul Roman 18 ianuarie 2020  Concert Regal   Daniel Angelescu Casa Majestatii Sale jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (1) jpg
Meghan și Harry, Profimedia jpg
Kate Middleton cu paiete jpg