O prințesă mare și una mică! Mătușica iordaniană Iman e topită după nepoata care-i poartă numele
Micuța nepoată i-a cucerit iremediabil pe toți membrii familiei regale iordaniene. Regina Rania a fost felicitată de ziua sa cu o fotografie emblematică, unde o ține în brațe pe micuța Iman.
Prințesa Iman, la rândul ei, este felicitată acum pentru ziua sa nu cu un nou portret regal, așa cum ar fi tradițional, ci tot cu o fotografie în care o ține în brațe pe tiza ei.
Mica Prințesă Iman este, fără doar și poate, vedeta absolută de la Palatul hașemit. Nimeni nu mai postează imagini singulare, ci doar fotografii cu micuța în brațe.
Iman este prima nepoată a Regelui Abdullah și a Reginei Rania, iar copiii lor exersează pentru prima dată noua postură, de mătuși și unchi.
Prințesa cea mare Iman a împlinit vineri 28 de ani, iar pentru a marca această aniversare specială, o nouă fotografie superbă cu prințesa iordaniană a fost distribuită public, o imagine adorabilă în care își ține nepoata tiză în brațe.
Mătușica este adorabilă cu micuța lângă ea. Legătura dintre ele este cu atât mai puternică, cu cât nepoata îi poartă numele, un nume foarte special în Iordania.
Prințul Hussein al Iordaniei și Prințesa Rajwa s-au hotărât la acest nume profund, cu semnificații pentru micuța lor. Numele ales Iman este un nume arab, care înseamnă „credință” sau ”încredințare”.
Primul copil al Prințului moștenitor Hussein al Iordaniei și al Prințesei Rajwa este doar bucuie pură, însă nu schimbă cu nimic linia de succesiune la tron.
Conform Constituției țării, tronul este ereditar dinastiei Regelui Abdullah Ibn Al-Hussein și se transmite doar pe linie masculină.
Familia regală iordaniană funcționează conform regulilor de primogenitură agnatică, ceea ce înseamnă că femeile sunt excluse de la tron și de la linia de succesiune.
Succesiunea este reglementată de articolul 28 din Constituția Iordaniei.
Tronul trece în funcție de primogenitura agnatică, care poate fi ocolită prin decret. Singurele persoane eligibile să succeadă la tronul Iordaniei sunt bărbați musulmani, sănătoși mintal, care sunt descendenți legitimi și agnați ai lui Abdullah I al Iordaniei, născuți din părinți musulmani.
Regele are dreptul de a numi pe unul dintre frații săi ca moștenitor al tronului. Dacă regele moare fără să aibă vreun fiu sau fără să fi numit un frate ca succesor, tronul revine persoanei pe care Adunarea Națională o alege dintre urmașii lui Hussein bin Ali, șerif din Mecca, fondatorul Revoltei Arabe .
Unei persoane i se poate interzice succesiunea la tron prin decret regal pe motiv de inadecvare. Descendenții săi nu ar fi însă excluși automat.
Primogenitura, cunoscută și ca Dreptul primului născut este principiul moștenirii proprietății și titlurilor de la tată către fiul cel mare, născut în căsătorie, excluzând fii mai mici, fiicele și alte rude. În absența unor fii legitimi, moștenirea ar putea fi adresată fraților sau fiicelor decedatului (în ordinea vârstei), în funcție de tipul legilor sau obiceiurilor. Un rol deosebit de important este principiul primului născut în materie de succesiune în acele monarhii, unde acesta este aplicat.
Așadar, primul copil al Prințului Hussein bin Al Abdullah, în ciuda faptului că a dus o imensă bucurie la Palat, în sufletele bunicilor și ale părinților, este irelevant pentru monarhie și succesiune, doar fiindcă este ... fetiță.
Asta nu o face mai puțin iubită.
Foto: Profimedia & Instagram