Papa Francisc a ajuns în Belgia. De ce Regina Mathilde poate purta alb în prezența lui?

30 septembrie, 2024

Monarhii belgieni l-au primit pe șeful Bisericii Catolice, aflat într-o vizită de curtoazie în regatul catolic, unde a avut un discurs apăsat împotriva avortului.

Ea este una dintre puținele femei din lume care poate purta alb în prezența Papei.
Ea este una dintre puținele femei din lume care poate purta alb în prezența Papei.

Regele Philippe și Regina Mathilde ai Belgiei au avut parte de-un musafir mai aparte, pe Papa Francisc, sosit de la Luxemburg. Cei doi monarhi l-au întâmpinat pe Sanctitatea Sa la baza aeriană Melsbroek, la nord-est de Bruxelles. După o scurtă ceremonie de bun venit, Papa Francisc s-a deplasat la Nunțiatura Apostolică, unde a locuit în timpul șederii sale de patru zile în Belgia.

Vineri, Papa Francisc a fost primit la Castelul Laeken pentru o întâlnire oficială cu Regele și Regina Belgiei. Și, dacă la sosirea lui, Regina Mathilde a purtat negru, așa cum cere protocolul tuturor doamnelor, pentru vizita de la Castelul Laeken ea a ales o ținută albă, o rochie mantou, cu decolteu în V, guler ridicat, centură în talie și accesorizată cu pantofi nude din piele întoarsă și geantă plic metalizată, de culoarea șampaniei.

Totodată, în altă zi, când Papa Francisc a condus o slujbă pe stadionul Regele Boudain - care a rămas în istorie și pentru gestul de a abdica pentru o zi, doar pentru că a refuzat să semneze legea care permitea avortul -, Regina Mathilde a ales din nou albul, purtând un costum format dintr-un sacou peplum și o fustă lungă plisată, la care a purtat pantofi escarpin albi.

Dar, oare, de ce Reginei Mathilde i se permite să poarte alb în prezența Suveranului Pontif? Ei bine, Regina Mathilde, ca regină catolică, are „privilegiul albului”, ceea ce înseamnă că este una dintre puținele femei din lume care poate purta alb, în loc de obișnuitul negru, atunci când se întâlnește cu Papa pentru o audiență oficială privată la Vatican sau pentru o întâlnire de felul celei de la Bruxelles.

Privilegiul papal este acordat în prezent doar regalității catolice din Spania, Luxemburg, Belgia și Monaco, precum și Casei de Savoia.

La rândul său, Regele Philippe a urcat pe tronul Belgiei în 2013 și deține titlul de „Rex Catholicissimus” sau „Majestatea (cea mai) catolică”.

FOTO: Frédéric Andrieu/Casa Regală belgiană



Recente pe Ok! Magazine

Principesa Sofia cu ambasadorul Takashi Katae la recepția oferită de Ambasada Japoniei la București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpg
regele charles camilla printesa kate middleton si printul william Foto Profimedia
Meghan Markle, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
Prințesa Marina Doria de Savoia   arhiva de familie a lui Emanele Filiberto jpg
Charlene și Albert de Monaco cu David Popovici foto FB jpg
Grace Kelly, Prințul Rainier de Menaco  foto   Profimedia jpg
Regina rania si Regelen Abdullah al II lea al Iordaniei nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif   profimedia 0780804182 jpg
Principesa Sofia la Universitatea Națională de Arte din București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (2) jpg
Prințesa regală Anne, Profimedia (3) jpg
Kate și William, Profimedia (3) jpg
Regina Letizia 20 februarie foto Profimedia (5) jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințesa Madeleine, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte cu Prințul William și Prințesa Kate, Profimedia jpg
Șeica Mahra din Dubai foto Instagram3 jpg
Prințesa Leonor   GettyImages 2161787154 jpg
Maria Teresa a Spaniei în 1653  foto   Profimedia jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (1) jpg