Papa Francisc a ajuns în Belgia. De ce Regina Mathilde poate purta alb în prezența lui?

30 septembrie, 2024

Monarhii belgieni l-au primit pe șeful Bisericii Catolice, aflat într-o vizită de curtoazie în regatul catolic, unde a avut un discurs apăsat împotriva avortului.

Ea este una dintre puținele femei din lume care poate purta alb în prezența Papei.
Ea este una dintre puținele femei din lume care poate purta alb în prezența Papei.

Regele Philippe și Regina Mathilde ai Belgiei au avut parte de-un musafir mai aparte, pe Papa Francisc, sosit de la Luxemburg. Cei doi monarhi l-au întâmpinat pe Sanctitatea Sa la baza aeriană Melsbroek, la nord-est de Bruxelles. După o scurtă ceremonie de bun venit, Papa Francisc s-a deplasat la Nunțiatura Apostolică, unde a locuit în timpul șederii sale de patru zile în Belgia.

Vineri, Papa Francisc a fost primit la Castelul Laeken pentru o întâlnire oficială cu Regele și Regina Belgiei. Și, dacă la sosirea lui, Regina Mathilde a purtat negru, așa cum cere protocolul tuturor doamnelor, pentru vizita de la Castelul Laeken ea a ales o ținută albă, o rochie mantou, cu decolteu în V, guler ridicat, centură în talie și accesorizată cu pantofi nude din piele întoarsă și geantă plic metalizată, de culoarea șampaniei.

Totodată, în altă zi, când Papa Francisc a condus o slujbă pe stadionul Regele Boudain - care a rămas în istorie și pentru gestul de a abdica pentru o zi, doar pentru că a refuzat să semneze legea care permitea avortul -, Regina Mathilde a ales din nou albul, purtând un costum format dintr-un sacou peplum și o fustă lungă plisată, la care a purtat pantofi escarpin albi.

Dar, oare, de ce Reginei Mathilde i se permite să poarte alb în prezența Suveranului Pontif? Ei bine, Regina Mathilde, ca regină catolică, are „privilegiul albului”, ceea ce înseamnă că este una dintre puținele femei din lume care poate purta alb, în loc de obișnuitul negru, atunci când se întâlnește cu Papa pentru o audiență oficială privată la Vatican sau pentru o întâlnire de felul celei de la Bruxelles.

Privilegiul papal este acordat în prezent doar regalității catolice din Spania, Luxemburg, Belgia și Monaco, precum și Casei de Savoia.

La rândul său, Regele Philippe a urcat pe tronul Belgiei în 2013 și deține titlul de „Rex Catholicissimus” sau „Majestatea (cea mai) catolică”.

FOTO: Frédéric Andrieu/Casa Regală belgiană



Recente pe Ok! Magazine

Eugenie, Beatrice, Anne, Andrew, Kate, Prințul William, Meghan Markle, Prințul Harry și prințul Phillip în 2017, Profimedia jpg
Tatiana Blatnik, fosta Printesa Tatiana a Greciei   Instagram jpg
FotoJet Iman jpg
Regele Charles, 28 septembrie, Profimedia (3) jpg
Regina Sofia a Spania la nunța Prințesei Teodora a Greciei Foto Getty Images (4) jpg
Prințesa Teodora a Greciei Foto Profimedia (4) jpg
Regele Charles Prințul Philip Foto Getty Images (1) jpg
Printesa Teodora a Greciei s a casatorit Foto Profimedia (3) jpg
Sophie Ducesa de Edinburgh la crama Domaine Evremond, Profimedia (3) jpg
Regina Mary, Regele Frederik, Prințul moștenitor Christian și frații lui Foto Getty Images (3) jpg
Regina Letizia Regele Felipe nuntă foto profimedia 0586799342 jpg
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
Regina Letizia a Spaniei profimedia 0912123343 jpg
Kate Middleton  Profimedia jpg
Regina Mary și Regele Frederik Facebook jpg
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei Foto Profimedia (2) jpg