Povestea britanicei care a devenit prințesă în Orient. Cine este Muna, soacra Reginei Rania a Iordaniei?

21 martie, 2023

Prințesa Muna al-Hussein era adolescentă când l-a cunoscut pe Regele Hussein al Iordaniei. Acum, fiul ei, Regele Abdullah al II-lea, se află pe tronul regatului hașemit.

Muna Hussein profimedia 0328276439 jpg

Săptămâna trecută, toți ochii au fost ațintiți asupra familiei regale a Iordaniei, cu ocazia nunții Prințesei Iman, fiica Regelui Abdullah al II-lea și a Reginei Rania, care s-a căsătorit cu bancherul venezuelean Jameel Alexander Thermiótis. Dar în audiență a fost prezentă și o figură regală mai puțin cunoscută: Prințesa Muna al-Hussein, mama Regelui Abdullah, o britanică născută în Suffolk și bunică paternă a miresei.

Dar cine este această Muna al-Hussein, fiica unui ofițer britanic care a devenit soție de rege?

Toni Avril Gardiner, pe numele ei adevărat, s-a născut la 25 aprilie 1941, în UK, iar prin cariera internațională a tatălui ei în Armata a ajuns să-l cunoască pe Regele Hussein al Iordaniei, care avea să devină soțul ei. Când perechea s-a intersectat în jurul anului 1960, Regele Hussein avea puțin peste 20 de ani și era proaspăt divorțat de prima sa soție, Sharifa Dina bint Abdul-Hamid, o verișoară de-a treia născută în Egipt.

Toni, pe atunci în vârstă de 19 ani, a călătorit în Iordania alături de părinții ei, obținând un loc de muncă la Jordan Radio și, apoi, ca asistentă pe platoul de filmare al peliculei Lawrence of Arabia. Cei doi s-au întâlnit la un bal mascat, la care regele a participat într-o ținută de pirat. 

Relația lor a evoluat, iar Regele Hussein s-a căsătorit cu tânăra britanică în 1961, eveniment în urma căruia Toni a devenit Muna Al-Hussein. Fiul lor, Abdullah, acum Rege al Iordaniei, s-a născut în anul următor, după care au venit frații lui mai mici, Faisal, Aisha și Zein. Cu toate acestea, căsătoria nu a durat foarte mult, iar divorțul lor a fost finalizat în decembrie 1971. „Prințesa Muna, de care Regele Hussein a divorțat, păstrează custodia celor patru copii ai lor și i s-a dat ca reședință Palatul Humar, în apropiere de Amman”, nota un articol din acea perioadă. Regele Hussein s-a căsătorit în total de patru ori și a avut 11 copii.

Prințesa Muna nu s-a recăsătorit niciodată și continuă să locuiască în Iordania, unde a fondat mai multe organizații de caritate. Prințesa britanică a participat și la nunta fiului ei, Abdullah, cu Regina Rania și rămâne o prezență constantă în viața nepoților ei, așa cum o demonstrează fotografiile emoționante de la nunta Prințesei Iman.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințul William prima apariție după Paște Foto Getty Images (1) jpg
Regina Letizia a Spaniei și Regina Maxima a Țărilor de Jos Foto Profimedia (1) jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
FotoJetSofia a Suediei jpg
Regina Letizia la dineul regal de la Amsterdam profimedia 0865800243 jpg
Printesa Martha Louise a Norvegiei si Durek Verrett jpg
Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Prințul Haakon al Norvegiei in SUA, aprilie 2024   Casa Regală 3 jpg
Regina Letizia profimedia 0865793910 jpg
Regina Maxima la dineul de stat din Amsterdam, Profimedia (4) jpg
Regina Letizia a Spaniei, Prințesa Margriet a Țărilor de Jos, Regele Felipe VI al Spaniei, Prințesa Moștenitoare Amalia, Regele Willem Alexander, Prințesa Beatrix și Regina Maxima a Țărilor de Jos, Profimedia jpg
Prințesa Salma a Iordaniei jpg
copii Prințul William și Prințul Harry jpg
Regina Mary și Olena Zelenska Foto Profimedia (1) jpg
banchet de stat la Bruxelles cu Regina Mathilde a Belgiei, Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Philippe al Belgiei si Marea Ducesa Maria Teresa   Casa Regala belgiana (5) jpg
Regele Willem Alexander, Regele Felipe, Regina Letizia și Regina Maxima, Profimedia jpg
FotoJetPippa jpg