Povestea Castelului Săvârșin, casa în care locuiește acum Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei
Castelul Săvârșin, casa Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu Duda, are o istorie îndepărtată, care merită povestită.
În urmă cu mai bine de 300 de ani, primul proprietar al Castelului Săvârșin, din județul Arad, a fost baronul András de Forray, funcționar public în Monarhia Habsburgică. În timpul unei răscoale a țăranilor, conacul a fost incendiat, iar cei care l-au refăcut au fost fiul baronului și soția lui, e vorba despre András de Forray junior și Júlia Brunswick de Korompa, conform savarsinregal.ro.
Ludwig van Beethoven și Franz Liszt la Săvârșin
La vremea aceea, castelul Săvârșin și-ar fi deschis porțile pentru mari artiști, Ludwig van Beethoven a vizitat conacul în anul 1807, iar Franz Liszt ar fi ajuns acolo în repetate rânduri, chiar ar fi și cântat la pianul din salonul mare al castelului.
De-a lungul anilor, Castelul Săvârșin a a fost moștenit din tată în fiu, și-a schimbat proprietarul de mai multe ori, iar în 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, personaj influent al Curții Regale, cumpără Domeniul Săvârșin (castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile).
Ulterior, în 26 martie 1943, Regele Mihai I achiziționează Domeniul Săvârșin, după ce îl și vizitase în repetate rânduri alături de Regina Elena, mama sa. Între anii 1943-1945, domeniul suferă o serie de reparații, totodată este și modernizat.
Confiscat de regimul comunist, castelul a devenit spital și școală
De menționat e că Familia Regală a României nu a locuit în Castelul de la Săvârșin din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, proprietatea fiind confiscată de regimul comunist și transformată în spital, școală și reședință de protocol.
În prezent, Castelul Săvârșin e locuința Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei, acolo își primește toți invitații de seamă. „Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant”, povestea Majestatea Sa Margareta.
Foto: Profimedia, Getty, Facebook - Familia Regală a României