Povestea prințesei iraniene rămasă fără regat care trăiește în America
Dacă nu ar fi fost revoluția islamică din 1979, astăzi ar fi fost împărăteasa Iranului. Dar Prințesa Yasmine Pahlavi, soția Prințului moștenitor Reza, fiul cel mare al ultimului șah, nu are nevoie de onoruri. Încă de la căsătoria sa, la vârsta de 17 ani, ea a luptat pentru cei oprimați, iar astăzi duce lupta pentru libertate în întreaga lume.
Prințesa moștenitoare a Iranului, Yasmine Pahlavi, se numără printre femeile iraniene influente care, în calitate de femeie, mamă și soție, joacă un rol important în multe sfere sociale. Căsătorită cu Prințul moștenitor Reza Pahlavi, Prințesa Yasmine Pahlavi este de mult timp activă în susținerea drepturilor copiilor și ale refugiaților. Ea se numără printre femeile curajoase care au încălcat normele, folosind puterea rețelelor de socializare, vorbind deschis despre cancerul său de sân - un act care anterior era un tabu pentru multe femei iraniene.
Yasmine Etemad-Amini (Pahlavi) s-a născut la Teheran la 26 iulie 1968, dar a crescut în San Francisco, unde familia ei a plecat în exil în 1979, după revoluția iraniană. Și-a terminat studiile primare la Școala Comunitară administrată de americani din Teheran. Când familia ei a fost forțată să părăsească Iranul, s-a mutat cu ei în California. S-a înscris apoi la Liceul Notre Dame din Belmont, California, și s-a căsătorit cu Prințul moștenitor Reza Pahlavi, fiul ultimului șah al Iranului, în iunie 1986. Ea este nora împărătesei Farah a Iranului și i-a născut soțului său trei fiice: Prințesele Noor (31), Iman (30) și Farah (19).
Prințesa Yasmine Pahlavi a obținut o diplomă în științe politice și o diplomă în drept la Universitatea George Washington. Ea și-a folosit de mult timp expertiza în sprijinirea copiilor și tinerilor care suferă de probleme sociale și de sărăcie și a sprijinit eforturile soțului său de a contribui la realizarea democrației în Iran, menținându-și în același timp atenția asupra problemelor legate de Iran, în special asupra celor care privesc copiii, refugiații și femeile iraniene. ”Nu ne batem pentru monarhie, ci pentru libertate”, spune cea care a crescut cu valorile democratice ale americanilor.
”Am înființat organizația în 1991 pentru a ajuta copiii din țara noastră care sufereau de boli grave. Am făcut acest lucru cu ajutorul unui prieten care avea legături foarte bune cu comunitatea medicală. Am vrut, de asemenea, să am legături mai strânse cu țara mea. Principalul obiectiv al fundației a fost de a ajuta copiii care nu puteau fi tratați în Iran, aducându-i la cele mai bune spitale din SUA, pentru a fi tratați de cei mai buni medici posibili”, a spus ea într-un interviu.
Din păcate, Prințesa Yasmine Pahlavi a avut propria dramă medicală, anunțând în 2018 că suferă de cancer la sân. ”Nu am fost niciodată o personalitate publică și nu am avut prea multă activitate pe rețelele de socializare. Acest lucru s-a schimbat atunci când am avut cancer. Principalul motiv pentru care m-am alăturat public pe Instagram a fost acela de a începe un dialog cu femeile din țara mea natală; femei care au trecut prin această experiență. Am vrut să învăț din experiența lor și să o împărtășesc pe a mea. Am vrut, de asemenea, să sparg tabuurile. Femeile iraniene nu ar trebui să moară doar pentru că au acest cancer.”
Prințesa Yasmine Pahlavi este și un model de eleganță și finețe, la cei 55 de ani ai săi având alura unei femei de 30, cu o siluetă ireproșabilă și un stil vestimentar modern și foarte feminin, o grație pe care le-a transmis-o și fetelor sale.
După ce a lucrat 10 ani ca avocat pentru drepturile copiilor în Washington, s-a mutat cu familia la New York.
FOTO: Instagram