Principesa Maria, la lansarea unui manual despre monarhia din România FOTO
Între atâtea manuale şi culegeri pentru şcoală, şi-a făcut loc şi un volum dedicat istoriei regalităţii din România şi lansat în prezenţa sorei celei mici a Principesei Margareta.
Alteţa Sa Regală Principesa Maria a participat marţi, la Muzeul Naţional de Artă, la evenimentul de lansare a manualului pentru elevii din învăţământul liceal „Istoria Monarhiei din România”, scris de profesorii Nicolae Diţă, Doru Dumitrescu şi Mihai Manea.
Principesa Maria, alături de cei trei autori ai manualului, a acordat autografe şi a stat de vorbă cu participanţii la eveniment.
Manualul „Istoria Monarhiei din România” reprezintă un instrument de lucru pentru studierea în şcoli a istoriei moderne şi contemporane. Elevii au ocazia să cunoască şi să înveţe etapele fundamentale ale emancipării şi modernizării României.
„Istoria Casei Regale a României este una tumultuoasă, din pricina schimbărilor produse dupa cel de-al Doilea Război Mondial în estul Europei. La fel de incitantă este şi istoria recentă, cea de după revoluţiile din 1989 din Europa Centrală şi Răsăriteană. Este mai ales interesant modul în care familiile regale din Balcani s-au raportat la puterea instalată după căderea Cortinei de Fier.
Modelul clasic al monarhiei europene este cel din Marea Britanie, iar succesul Casei Regale britanice în istoria contemporană relevat de domnia Reginei Elisabeta a II-a s-a datorat neutralităţii politice, dar şi acomodării la realităţile epocii actuale.
Istoria Familiei Regale şi a monarhiei din România trebuie înţeleasă, aşadar, nu numai în context românesc, dar văzută şi din perspectiva caselor regale europene. Istoria regalităţii, ca materie de studiu, este binevenită, reprezentând un capitol important al istoriei naţionale, de afirmare a valorilor României moderne.”
Foto: Radu Moldoveanu, Laurenţiu Bădicioiu