Prințesa indiană declarată cea mai frumoasă femeie a anilor '60: o Jackie Kennedy a Indiei

31 octombrie, 2024

Declarată „cea mai frumoasă femeie din lume” în anii ’60, de către Revista Vogue, Rajmata Gayatri Devi a fost prințesă a Indiei din 1939 până în 1970, de o frumusețe și inteligență răsunătoare.

Gayatri Devi profimedia 0601018804 jpg

Educată în Europa, indianca a fost o frumusețe izbitoare în tinerețe și a devenit, peste ani, un adevărat icon al modei grație bunului ei gust desăvârșit.

Maharani Gayatri Devi, care a murit la vârsta de 90 de ani, în 2009, era renumită pentru frumusețea și eleganța ei, fiind pozată de fotografi celebri din lumea revistelor de modă, precum Cecil Beaton.  

Născută în anul 1919, într-un stat princiar din Bengalul de Vest, Gayatri Devi era o tânără curioasă și inteligentă, al cărei mod de viață aducea cu cel occidental, mai puțin tolerat în India acelor vremuri, în care exista obiceiul ca bărbații să-și țină femeile în purdah, izolate și ascunse de ochii străini.

În anul 1940, Gayatri Devi a devenit a treia soție a lui Sawai Man Singh II, Maharajahul din Jaipur, unul dintre cele mai mari state princiare din Rajasthan. Deși în înalta societate indiană se practicau căsătoriile aranjate, n-a fost cazul pentru Gayatri, care era cu adevărat îndrăgostită de viitorul ei soț, iar acesta i-a răspuns în același mod, acceptând cererea ei de-a trăi ca o femeie liberă.

Altfel era și stilul vestimentar adoptat de Maharani. Fiind pasionată de echitație și de polo-ul pe iarbă, ea se dădea în vânt după pantaloni și nu i-a fost teamă să-i poarte în public, cu părul scurt tuns bob, un lucru nemaivăzut în societatea indiană. În schimb, purta puțin machiaj, care consta de obicei într-o nuanță de ruj aleasă cu grijă. Ultima prințesă indiană a dezvoltat și o pasiune nemaivăzută pentru automobile și a importat prima mașină Mercedes-Benz în India.

De-a lungul anilor, felul în care prințesa se prezenta public era altfel. Suverana din Jaipur și-a păstrat aspectul regal fără să se acopere excesiv de bijuterii, așa cum obișnuiesc femeile indiene. Pentru acea epocă conservatoare, Maharani a fost un pionier al cauzei femeilor nu numai prin interpretarea unică a stilului vestimentar tradițional indian, ci și prin atitudinea rebelă față de cerința ca femeile să-și acopere corpul, astfel încât să nu-și dezvăluie pielea și silueta.

Gayatri Devi GettyImages 89541028 jpg

Rămasă fără tiltu după proclamarea independenței Indiei și abolirea statelor princiare, în 1947, Gayatri s-a orientat spre politică, acolo unde a activat cu mare succes. La alegerile din 1962, fosta prințesă a candidat pentru partidul Swatantra din Jaipur, câștigându-și un loc în Parlament.

În 1970, aceasta devenea văduvă înainte de vreme, după ce soțul ei, fostul maharajah din Jaipur, s-a prăbușit și a murit la un meci de polo pe cai în Gloucestershire, Marea Birtanie. 

Ultima prințesă indiană a murit la 29 iulie 2009, la Jaipur, la respectabila vârstă de 90 de ani, după o viață în care a încercat să-și pună amprenta pe o societate pe care o considera învechită și opresivă.

Foto: Getty Images, Profimedia, The Royal Family of Jaipur



Recente pe Ok! Magazine

regele charles camilla printesa kate middleton si printul william Foto Profimedia
Meghan Markle, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
Prințesa Marina Doria de Savoia   arhiva de familie a lui Emanele Filiberto jpg
Charlene și Albert de Monaco cu David Popovici foto FB jpg
Grace Kelly, Prințul Rainier de Menaco  foto   Profimedia jpg
Regina rania si Regelen Abdullah al II lea al Iordaniei nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif   profimedia 0780804182 jpg
Principesa Sofia la Universitatea Națională de Arte din București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (2) jpg
Prințesa regală Anne, Profimedia (3) jpg
Kate și William, Profimedia (3) jpg
Regina Letizia 20 februarie foto Profimedia (5) jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințesa Madeleine, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte cu Prințul William și Prințesa Kate, Profimedia jpg
Șeica Mahra din Dubai foto Instagram3 jpg
Prințesa Leonor   GettyImages 2161787154 jpg
Maria Teresa a Spaniei în 1653  foto   Profimedia jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (1) jpg
Regele Charles în vizită regală, Profimedia (1) jpg