Prințul Carl Philip al Suediei își câștigă singur renta. Ce afacere înfloritoare are?
Fiul Regelui Carl Gustaf al Suediei are un business de succes, un brand de design foarte cunoscut, care tocmai își extinde activitatea.
Casele Regale nordice sunt mai relaxate în ceea ce privește libertățile și activitățile membrilor lor și chiar îi încurajează să aibă cariere profesionale și venituri independente, care să degreveze visteria regală de presiunea unei rente lunare.
În ceea ce-l privește pe Prințul Carl Philip al Suediei, acesta este directorul uneia dintre cele mai cunoscute agenții de design din Suedia. Chiar dacă fiul regelui Suediei nu ar avea nevoie să muncească pentru a trăi, capitalul pe care îl împarte cu cele două surori ale sale a fost investit cu pricepere, ceea ce le-a adus un câștig uriaș de 2,6 milioane de euro în 2022. Dar prințul, acum în vârstă de 44 de ani și tată a trei băieți, a vrut întotdeauna să dea un sens existenței sale și să nu-și lase talentele neexploatate. Așa că a studiat artele grafice la Rhode Island School of Design din Statele Unite, apoi la Forsbergs Skola din Stockholm.
O afacere înfloritoare
În 2012, împreună cu unul dintre colegii săi de la această școală suedeză, Oscar Kylberg, a înființat o companie pentru a crea piese de design pentru o serie de branduri cunoscute, atât în Suedia, cât și la nivel internațional. Așa s-a născut Bernadotte & Kylberg, firma care a proiectat sfeșnicul Infinity pentru Skultuna, colecția Stockholm de vaze și boluri din aluminiu și email pentru Stelton, ulcioarele și cafetierele Helix pentru Georg Jensen, precum și o gamă largă de accesorii vândute în marile magazine Aehléns.
După mai bine de un deceniu de proiectare de produse pentru alții, fiul Regelui Carl al XVI-lea Gustaf și nepotul pictorului suedez Carl Kylberg își prezintă pentru prima dată propria gamă de produse Bernadotte & Kylberg: o selecție de eșarfe din mătase și lână, și pături din cașmir și merinos. „Este un vis, o viziune pe care o avem de mult timp, cu speranța că într-o zi vom putea prezenta propriile produse. Suntem foarte mândri de ele. Au fost dezvoltate pe o perioadă lungă de timp, forjate în capul nostru", declară prințul într-un interviu pentru revista „Elle”.
Inspirate de spiritul nordic, creațiile lor combină calitatea cu funcționalitatea și durabilitatea, având preponderent modelele geometrice, cu monograma B&K, și nuanțele clasice - negru, alb și bej - deși colecția îndrăznește câteva culori mai vii, cum ar fi portocaliul. „Creăm produse care pot fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp și transmise din generație în generație. Din punct de vedere al designului, această colecție este o adevărată expresie a ADN-ului nostru, care se va reflecta în colecțiile viitoare, pe măsură ce ne extindem către alte produse pentru casă", continuă Carl Philip.
Ca prinț aflat în lumina reflectoarelor încă de la nașterea sa, Carl Philip știa că nu are dreptul să facă greșeli: „Am simțit de la început că mai mulți ochi erau ațintiți asupra noastră, ceea ce a însemnat că am fost mereu atenți la detalii și la menținerea standardului dorit."
De ce nu e Carl Philip prinț moștenitor?
Prințul Carl Philip, Duce de Värmland (44) este al doilea copil și singurul fiu al Regelui Carl Gustaf al Suediei și al Reginei Silvia. Născut Prinț Moștenitor al Suediei, el a deținut acest titlu și prima poziție în ordinea succesiunii la tron timp de șapte luni, până la 1 ianuarie 1980.
La acea dată, a intrat în vigoare o schimbare a Legii Succesiunii, prin introducerea sistemului primogeniturii absolute (primul născut moștenește tronul, indiferent de sex). De atunci, Prințul Carl Philip a pierdut prima poziție în ordinea succesiunii la tron, în favoarea surorii sale mai mari, Prințesa Victoria, care a devenit astfel Prințesă Moștenitoare. În urma nașterii nepoților săi, Prințesa Estelle și Prințul Oskar, Carl Philip este al patrulea în ordinea succesiunii.
FOTO: Casa Regală