Prințul ereditar Pavlos al Greciei nu se lasă! Își vrea cetățenia și moștenirea înapoi!

10 iulie, 2024

Fiul lui Constantin, ultimul rege al grecilor, continuă lupta istorică a tatălui său pentru redobândirea cetățeniei grecești, după ce, în 1994, guvernul a retras cetățenia și pașaportul Familiei Regale elene.

Prințul Pavlos își cere drepturile în instanță. FOTO: Getty Images
Prințul Pavlos își cere drepturile în instanță. FOTO: Getty Images

Familia Regală greacă ar putea fi cu un pas mai aproape de a-și redobândi naționalitatea. După cum relatează mai multe instituții media grecești, Regina Anne-Marie și doi dintre fiii săi, și anume Prințul Pavlos (actualul șef al Casei Regale) și Prințul Nicolas (care își are reședința la Atena, fiind singurul dintre cei cinci frați care locuiește permanent în Grecia) au început procedurile în fața celor mai înalte instituții pentru a redeveni oficial cetățeni greci.

Și asta pentru că, în 1994, membrii monarhiei elene au fost deposedați de pașapoarte și de cetățenie. În acel moment, guvernul partidului social-democrat PASOK, condus de Andréas Papandréou, a adoptat Legea 2215/1994, care, pe de o parte, a confiscat toate proprietățile regale și, pe de altă parte, le-a retras cetățenia greacă.

În acest fel, regretatul Rege Constantin a trebuit să își ia adio de la acordul, favorabil intereselor sale, pe care îl încheiase în 1992 cu primul ministru liberal-conservator Konstantinos Mitstakis, care permitea Familiei Regale elene să recupereze bunurile din interiorul palatelor confiscate de stat, cu condiția ca imobilele să fie donate unei fundații.

Sub același guvern, în 1993, Regelui și familiei sale li s-a acordat permisiunea de a reveni în Grecia pentru sezonul estival. O concesie extrem de semnificativă având în vedere că, după abolirea monarhiei în 1973, Regele Constantin, Regina Anne-Marie și copiii lor au trebuit să plece în exil. În 1981, aceștia au putut reveni în Grecia pentru doar câteva ore, pentru a participa la funeraliile Reginei Frederica, mama monarhului. Cu toate acestea, abia în 2013 Regele Constantin și Regina Anne-Marie s-au putut stabili definitiv în Porto Jeli, o stațiune balneară fermecătoare din regiunea Argolid, unde fratele mai mic al Reginei Sofia a locuit până la sfârșitul vieții sale.

Regele Constantin nu a fost de acord cu această lege adoptată în 1994. Prin urmare, s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, unde a solicitat despăgubiri în valoare de 161 de milioane de euro pentru bunurile care i-au fost confiscate. De asemenea, a pretins tratament umilitor ca urmare a retragerii pașaportului și cetățeniei sale. În cele din urmă, în toamna anului 2002, el a primit 13,7 milioane de euro. Cu toate acestea, nu a primit niciun răspuns la cererea sa de a-și recăpăta cetățenia. Acum, văduva, moștenitorul și cel de-al treilea fiu al său continuă lupta.

Recăpătarea naționalității nu este singura problemă a Familiei Regală greacă. Autoritățile elene le recunosc numele de familie Glücksburg, care se referă la o municipalitate și la un fost castel al Familiei Regale daneze (străbunicul regelui Constantin a fost Regele Christian al IX-lea al Danemarcei, considerat bunicul Europei) cucerit de germani. Scopul defunctului monarh, care a fost preluat acum de fiul său, Pavlos, este să fie recunoscuți prin sintagma "ai Greciei", numele care apare pe actele lor de identitate. „Eu sunt Pavlos al Greciei. Numele meu de familie a fost întotdeauna acesta, de ce trebuie să mi-l schimb? Când a fost făcută această lege, a fost doar pentru a ne ataca", a recunoscut el într-un interviu acordat postului de televiziune ERT.

FOTO: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Regina Mary și Regele Frederik, Profimedia (7) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William Foto Getty Images jpg
Ducesa Sophie la Ziua Ordinului Jartierei Foto Getty Images (3) jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Harry si Archie
Regele Harald, Regina Sonja, Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Printul Sverre Magnus si Printesa Ingrid Alexandra la nunta din Norvegia Printesa Martha Louise cu Durek Verret   profimedia 0903435870 jpg
Kate și William, GettyImages (6) jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg