Prințul George va fi scutit de o îndatorire regală seculară. De ce se încalcă tradiția?
Moștenitorul tronului britanic va fi primul dintre regi care va avea parte de un asemenea privilegiu.
Când vine vorba de îndatoririle regale, orice urmaș la tron trebuie să le respecte întocmai. Iar parte a îndelungatei pregătiri pentru preluarea coroanei, mai ales în cazul moștenitorilor de sex masculin, este să urmeze un stagiu militar complet - tocmai pentru că vor deveni șefi ai armatei.
Iată, însă, că în cazul întâiului născut al Prințului William se va face o primă derogare istorică de la o asemenea îndatorire regală. Prințul George nu va trebui să servească în armată înainte de a deveni rege, încălcând astfel o tradiție de secole. Practic, cel de-al doilea în linia de succesiune la tron va avea voie să ocolească stagiul obișnuit în cadrul forțelor armate dacă dorește, fiind liber să își modeleze propriul destin, notează cei de la ”The Mail on Sunday”.
Acest gest ar fi o schimbare semnificativă pentru Familia Regală, deoarece monarhul este comandantul-șef al forțelor britanice. Tatăl, unchiul, bunicul, străbunica și străbunicul lui George au servit cu toții în armată, respectând un precedent vechi de secole. De altfel, mai toți membrii activi ai Familiei Regale poartă uniforme la defilările publice și au funcții de conducere în armata britanică.
De pildă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, regretata Regină Elisabeta a II-a, în calitate ei de Prințesă moștenitoare la acea vreme, a servit în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial o parte a armatei în care femeile puteau să se alăture pentru a efectua munci care să elibereze bărbații pentru îndatoririle de pe linia întâi. Iar Regele Charles al III-lea a servit atât în Marina Regală, cât și în Forțele Aeriene Regale între 1971 și 1976, când era Prinț de Wales.
"Tradiția ca membrii Familiei Regale să se alăture forțelor armate, chiar și pentru perioade scurte, conferă o legitimitate crucială monarhiei", crede istoricul Dominic Sandbrook.
Dar, vorbind înaintea celei de-a zecea aniversări a prințului George, care va avea loc sâmbătă, un apropiat al Prințului William a declarat: ”În teorie, nimic nu-l împiedică pe George să urmeze o carieră de astronaut, de exemplu, dacă asta își dorește, și să devină rege mai târziu. Iar Charlotte ar putea să se califice ca doctor, de exemplu, dacă asta și-ar dori. Lumea lor nu mai este ca un glob de cristal, așa cum a fost pentru William și Harry când erau mici.”
”Acest lucru este semnificativ pentru că arată că vremurile evoluează. Sunt de acord ca oamenii să țină pasul cu vremurile, cu condiția să nu arunce tradiția pe fereastră”, spune și istoricul Hugo Vickers, citat de ”Daily Mail”. ”Poate că armata nu se va dovedi a fi cel mai bun curs pentru Prințul George, deși aș spera că ar putea face ceva de genul Ducelui de Edinburgh. Pentru regele Charles, serviciul său naval din anii 1970 a fost foarte util. A arătat țării că avea un loc de muncă remunerat și că era un rol în care nu-și folosea titlul în scopuri comerciale. Cumva, serviciul militar le permite membrilor Familiei Regale să aibă un sentiment de viață normală, le acordă o anumită libertate și îi învață tot felul de abilități de cronometrare și de prezentare, care se dovedesc a fi importante pentru îndatoririle regale. Ceea ce în mod clar nu funcționează sunt acele cazuri în care membrii Familiei Regale se angajează în afaceri comerciale. Asta merge întotdeauna prost”, crede istoricul Hugo Vickers
Totuși, adepții serviciului militar nu trebuie să se alarmeze, câtă vreme Prințul George a arătat un interes timpuriu pentru armată la Royal International Air Tattoo de la RAF Fairford din Gloucestershire. I s-a dat sarcina de a ridica parțial rampa unui avion de transport imens C-17 și a fost încântat să stea în cabina de pilotaj și să "apese pe câteva butoane".
FOTO: Profimedia