Regele Charles al III-lea, năpădit de amintiri la bordul iahtului regal Britannia

5 iulie, 2023

Un refugiu regal departe de ochii indiscreți ai presei, iahtul regal a fost, odinioară, locul de joacă al tânărului Prinț Charles.

iahtul regal Britannia   pagina oficiala (13) jpg

După multă vreme, Regele Charles al III-lea a urcat, zilele trecute, pe iahtul regal Britannia. O altfel de "acasă" pentru Regina Elisabeta a II-a, Ducele de Edinburgh și cei patru copii ai lor, iahtul regal Britannia a ocupat un loc important în viața Familiei Regale timp de peste patru decenii, până când a fost scos din uz în 1997.

Vacanțe în familie, luni de miere și timp prețios de intimitate - iahtul regal Britannia a adus atât de multe familiei Windsor. ”Acesta era locul în care, în afara ochiului public, se puteau relaxa și puteau fi ei înșiși. La bordul vasului Britannia, puteau petrece timp cu familia și era treaba noastră să le facem șederea confortabilă”, și-a amintit ieri un fost membru al echipajului, citat de publicația ”Tatler”.

Urcând la bordul iahtului dezafectat, gândul Regelui Charles al III-lea a zburat, fără îndoială, la nenumăratele călătorii pe care le-a făcut cu frații, verii și părinții săi - și mai târziu cu soția sa, regretata Lady Diana, și cu fiii lor, când erau mici.

În timpul vizitei sale - care face parte dintr-un program încărcat de angajamente pentru Săptămâna Holyrood - Regele Charles a toastat cu rom cu marinarii, s-a întâlnit cu foști membri ai echipajului și a participat la o recepție în sala de mese de stat. ”Pentru toți Yotties minunați care fac ca totul să meargă, sunteți cu toții geniali”, a spus el, închinând paharul în cinstea echipajului.

Iahtul regal

Istoria iahturilor regale datează din timpul domniei lui Charles al II-lea, care, atunci când a devenit rege al Angliei, Scoției și Irlandei la restaurarea monarhiei în 1660, a primit cadou un iaht numit Mary de la aliații săi olandezi. De atunci au existat în total 82 de iahturi regale. Pe lângă faptul că au oferit monarhilor și familiilor lor un loc în care să se relaxeze, acestea au fost folosite și în misiuni diplomatice, un rol deosebit de important înainte ca membrii Familiei Regale să poată folosi pentru transport avioanele.

Deși Regina Elisabeta a II-a și familia sa au fost cele care s-au bucurat de Britannia, nava a fost comandată de tatăl său, Regele George al VI-lea, ca înlocuitor al bătrânului vas Victoria & Albert, care a fost scos din uz în 1939, după ce fusese construit în timpul domniei Reginei Victoria.

George al VI-lea, care a domnit în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut o abordare practică atunci când a planificat noul vas, pentru ca națiunea să nu se afle din nou în mijlocul unui conflict, și s-a asigurat că acesta poate fi transformat cu ușurință într-o navă-spital, dacă este nevoie. Din păcate, Regele a murit înainte de finalizarea construcției, iar fiica și ginerele său au fost cei care au avut ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește designul acesteia. Britannia a pornit în călătoria inaugurală de la Portsmouth către Marele Port din Malta la 14 aprilie 1952, transportând-o pe Prințesa Anne și pe fratele ei, Prințul Charles, care s-au întâlnit cu Regina și cu Ducele de Edinburgh la sfârșitul turneului lor în Commonwealth. Defuncta regină s-a urcat pentru prima dată la bordul iahtului la Tobruk, în mai 1954, în Libia iar în 1959, când iahtul a acostat în oraș, a devenit primul monarh britanic care a vizitat Chicago.

Ulterior, a devenit parte integrantă a vieții regale. Se spune că, în copilărie, Prințul Charles a furat produse de patiserie din bucătăria iahtului și a fost filmat jucându-se pe punți și coborând pe un tobogan improvizat. Sir Winston Churchill și Nelson Mandela s-au numărat printre cei care au luat masa în opulenta sală de mese de stat, în timp ce Prințul Charles și Prințesa Diana și-au petrecut luna de miere la bord.

În cele din urmă, însă, ”costurile fiind prea mari", în 1994 s-a anunțat că Britannia va fi dezafectată. Trei ani mai târziu, nava care i-a oferit regretatei Regine atâtea amintiri fericite s-a îmbarcat în ultima sa călătorie - un turneu de adio în jurul Regatului Unit. În ziua dezmembrării, lumea a putut vedea cu ochiul liber enormitatea momentului, deoarece Majestatea Sa a fost fotografiată ștergându-și o lacrimă în timpul ceremoniei; o rară manifestare publică de emoție pentru fosta suverană.

De la retragerea sa, Britannia a fost ancorată în portul Leith din Edinburgh și a servit ca atracție turistică. Ba chiar a fost votată drept atracția No. 1 din Scoția, într-un top realizat de Trip Advisor. Aceasta marchează capitolul final al unei povești fascinante a iubitei reședințe regale plutitoare.

FOTO: Profimedia, pagina oficială



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton și familia regală de Crăciun, Profimedia (2) jpg
Kate Middleton și William la schi, 2016, Getty (6) jpg
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
Regina Elisabeta cu tatăl ei, Regele George VI
FotoJet Bowles jpg
avionul de lux Airbus cu care călătoresc Regele Felipe și Regina Letizia   profimedia 0945116935 jpg
Prințesa Marie și Regina Mary au devenit aliate   Casa Regală daneză jpg
Regina Rania a Iordaniei profimedia 0943325850 jpg
Prințul Harry, Prințul William  foto   GettyImages jpg
prințesa estelle a suediei colaj jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Regina Camilla la Clarence House, Profimedia (8) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
Prințesa Sofia, Ducesa de Värmland,  GettyImages (1) jpg
Harry serios, Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Kate Middleton, Regina Elisabeta  foto   Profimedia jpg