Regina Mary și-a comandat propria tiara și ne arată cum va fi realizată, pas cu pas

4 decembrie, 2024

Pătrundem, pentru scurt timp, în culisele Casei Regale daneze pentru a vedea cum ia naștere o tiara regală și ce model și-a ales noua regină.

Regina Mary cu tiara 2023   Casa Regală daneză jpg

Înaintea primului an al domniei sale cu Frederik al X-lea pe tronul danez, regina de origine australiană își reinventează complet rolul și arată publicului lucruri pe care nu le-a mai văzut până acum: procesul de creare a unei tiare regale, care este adesea învăluit în mister și rareori vizionat. Regina Mary, în calitate de soție a suveranului, a obținut acces în ianuarie anul trecut la bijuteriile coroanei păstrate la Castelul Rosenborg și a decis să transforme un celebru set de diamante într-o diademă modernă și spectaculoasă, pe care o probează având doar un coc lejer, în prezența artizanilor care îi urmează indicațiile legate de designul dorit. Practic, la final de 2024, Casa Regală Daneză adaugă o nouă bijuterie la tezaurul său regal, tiara Rosenstone.

După cum se poate vedea într-un videoclip postat de Casa Regală Daneză și de Castelul Rosenborg, care este situat în orașul Copenhaga și poate fi vizitat ca parte a patrimoniului danez, Regina Mary, cu un aspect foarte informal, se întâlnește cu bijutierul Matias Hasbo Dinesen, care îi prezintă o serie de propuneri și schițe, în timp ce unul dintre artizanii săi asamblează într-un suport ansamblul cunoscut sub numele de Rosenstensættet sau setul cu piatră de trandafir - denumit astfel datorită formei sale, asemănătoare mugurilor unui trandafir, și nu datorită culorii sale, deoarece „piatra de trandafir” era vechea formă în care erau tăiate diamantele istorice, care a fost utilizată până la dezvoltarea tăieturii briliant în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Noua tiara a fost concepută ca o bandă: un singur rând de diamante care urmează să fie montate în linie, cu particularitatea că, pentru a păstra designul dat în 1840, din motive istorice și de protecție a patrimoniului, spatele diamantelor va rămâne închis, astfel încât pietrele să nu fie văzute din spate, așa cum se întâmplă de obicei cu tiarele, și astfel se obține un efect mai luminos și mai strălucitor.

Aceste diamante în formă de trandafir provin de la sora necăsătorită a lui Christian al VI-lea al Danemarcei, Prințesa Charlotte Amalie (1706-1782), care, asemenea cumnatei sale, Regina consoartă Sophie Madeleine (1700-1770), dorea să-și cedeze colecția ca parte a tezaurului Coroanei. Astfel, în timpul acestei domnii, a fost întocmit un testament care stipula că bijuteriile sale nu vor trece la o persoană anume, ci vor fi întotdeauna la dispoziția reginei în exercițiu a țării, pe motiv că „există foarte puține bijuterii în această Casă Regală și (până atunci) nicio bijuterie a Coroanei”.

Rămânea astfel o colecție de ace de păr, diamante și coliere de perle, pe care, în 1840, soția lui Christian al VIII-lea, Regina Caroline Amalia, le-a alcătuit, adăugând noi pietre prețioase și în conformitate cu moda vremii. Astfel au rezultat cele mai faimoase și mai valoroase patru seturi care alcătuiesc Bijuteriile Coroanei daneze, inclusiv setul cu smaralde care a fost preferatul Reginei Margrethe și care a fost purtat de atunci de Regina Mary. Așadar, setul în sine datează din 1840 sub forma unui șirag lung, care poate fi împărțit și care se închide în jurul unui corsaj sau a unei broșe pentru piept. După cum explică Casa Regală daneză, prima regină care a purtat acest ansamblu ca atare a fost Regina Louise, șiragul cu diamante drept curea peste corset. Regina Margrethe a purtat foarte rar acest ansamblu, dar îi plăcea să poarte ocazional broșa.

Se presupune că această nouă tiară, tiara Rosenstone 2024, este supusă acelorași restricții ca și restul Bijuteriilor Coroanei, fiind realizată din pietre aparținând acestei comori. Așadar, trebuie amintit că această tiară nu poate fi purtată decât de o regină activă și că aceasta nu poate părăsi țara, astfel că ar fi rezervată pentru acte de cea mai mare relevanță instituțională, dar întotdeauna în interiorul granițelor daneze.

Întotdeauna a fost o tradiție, în Casa Regală daneză și în aproape toate, ca bijuteriile să fie remodelate pentru a le adapta nevoilor sau fizionomiei reginei care le poartă, sau direct pentru a le moderniza după gustul vremurilor. Se obișnuiește ca închizătoarele și chiar ramele să fie schimbate, deoarece fiecare regină are o formă diferită a capului și un mod diferit de distribuire a greutății odată cu felul în care merge. De asemenea, acestea pot fi adaptate cu mai multă sau mai puțină înălțime, adăugând piese sau transformând pietrele în alte ornamente.

Regina Maria, în calitate de prințesă, a remodelat tiara cu frunze de cătină pe care soțul ei a moștenit-o de la bunica sa, regina Ingrid, într-un ansamblu cu o înălțime mai mare și mai puțin volum pe părți, astfel încât a obținut o serie de broșe suplimentare pe care le-a purtat în ziua nunții.

FOTO: Casa Regală daneză



Recente pe Ok! Magazine

regele charles camilla printesa kate middleton si printul william Foto Profimedia
Meghan Markle, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
Prințesa Marina Doria de Savoia   arhiva de familie a lui Emanele Filiberto jpg
Charlene și Albert de Monaco cu David Popovici foto FB jpg
Grace Kelly, Prințul Rainier de Menaco  foto   Profimedia jpg
Regina rania si Regelen Abdullah al II lea al Iordaniei nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif   profimedia 0780804182 jpg
Principesa Sofia la Universitatea Națională de Arte din București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (2) jpg
Prințesa regală Anne, Profimedia (3) jpg
Kate și William, Profimedia (3) jpg
Regina Letizia 20 februarie foto Profimedia (5) jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințesa Madeleine, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte cu Prințul William și Prințesa Kate, Profimedia jpg
Șeica Mahra din Dubai foto Instagram3 jpg
Prințesa Leonor   GettyImages 2161787154 jpg
Maria Teresa a Spaniei în 1653  foto   Profimedia jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (1) jpg
Regele Charles în vizită regală, Profimedia (1) jpg