Relația Reginei Beatrix a Olandei cu surorile sale nelegitime: corupție, infidelitate și conflicte cu statul
Beatrix a Țărilor de Jos a trebuit să facă față unui adevăr amar când tatăl ei, Prințul Bernard, a murit. Acesta avusese două fiice din afara căsătoriei și le menționase în testamentul său.

Cu patru zile înainte de moartea sa, în decembrie 2004, Prințul Berhnard de Lippe-Biesterfeld i-a mărturisit fiicei sale, Regina Beatrix a Țărilor de Jos, că este tatăl a două fiice născute în afara căsătoriei cu mama sa, Regina Juliana. Și i-a cerut permisiunea de a-și lua rămas bun de la una dintre ele, Alexia Grinda, pe atunci în vârstă de 37 de ani.
Beatrice și-a trecut peste mândrie și și-a sunat sora vitregă pentru a-i spune că tatăl lor era pe moarte și a autorizat-o pe ea și pe mama ei să meargă să-și ia rămas bun de la prinț. Beatrix știa de existența unei prime fiice nelegitime, dar atunci a cunoscut-o pe cea de-a doua.
Căsătoria dintre Juliana a Țărilor de Jos și Prințul Bernhard a fost afectată de infidelitățile acestuia. La început, Juliana a ales să privească în altă parte, dar la un moment dat s-a vorbit despre divorț, deși Juliana a decis în cele din urmă că rolul ei instituţional era mai presus de neînțelegerile lor conjugale.
Scandalul acelui mariaj a izbucnit atunci când, în 2004, a fost publicat un interviu postum al lui Bernardo în care acesta recunoștea că este tatăl a două fiice concepute în afara căsătoriei și că Regina Juliana știa despre acest lucru și le primise în casa ei. Era prima veste pe care olandezii o aveau despre această ciudată coabitare familială. Dezvăluirea a zguduit din temelii Casa de Orania.
Alocație lunară pentru sora lui Beatrix a Olandei
Cele două fiice extraconjugale erau Alicia Hala de Bielefeld (o deformare a numelui de familie al prințului), născută la San Francisco în 1952, și Alexia Grinda, născută la Paris în 1967, același an în care s-a născut actualul rege William. Identitatea mamei primului nu a fost niciodată cunoscută, dar Alice a devenit cunoscută pentru că, în anii 1970, s-a descoperit că primea o alocație de la stat. Era arhitectă și lucra ca decoratoare.







De asemenea, Alicia petrecea timp cu Regina Juliana și cu fiicele sale la reședința lor de vară, deși nu i s-a permis niciodată să îi spună tatălui ei „tată” în public. Alexia Grinda este fiica unui model francez, Hélène Grinda, cu care consoarta a avut o relație în anii 1960, dar nu a locuit cu Familia Regală, ci într-un apartament luxos din Paris, cumpărat de Prințul Bernhard.
Bernhard Leopold Friedrich von Lippe-Biesterfeld, născut la Jena, în Germania, în 1911, a ajuns la sfârșitul vieții plin de secrete pe care nici măcar propria familie nu le cunoștea și care au ieșit la iveală de-a lungul anilor, mult după moartea sa, la vârsta de 93 de ani. Testamentul său a devenit cunoscut la ani buni după moartea sa, în februarie 2021. Acesta fusese modificat cu șase zile înainte de moartea sa. Amanta sa, Hélène Grinda, a fost una dintre principalele beneficiare și a primit o cantitate mare de bijuterii valoroase.
Corupție și infidelitate
Bernhard și Juliana s-au căsătorit pe 7 ianuarie 1937. Bernardo își luase licența în drept la Lausanne și Berlin și aparținea uneia dintre cele mai importante familii aristocrate din Germania. Cuplul a avut patru fiice: Beatriz, Irene, Margarita și Cristina. În timpul războiului, Regina Juliana s-a mutat cu ei la Ottawa, în Canada - unde s-a născut Cristina - după invazia germană din 10 mai 1940.
Prinţul Bernhard a rămas în Marea Britanie cu mama Julianei, Regina Wilhelmina, deși își vizita familia frecvent. Juliana s-a întors în Țările de Jos în aprilie 1945 și s-a reunit cu soțul ei în august. Ea și-a cucerit viitorii supuși prin rolul său activ în eliberarea prizonierilor olandezi și a urcat pe tron la 6 septembrie 1948.
Prinţul Bernhard a făcut probleme încă de la începutul căsniciei. Era un om agitat, care se potrivea prost în viața rezervată unui consort. Pe lângă infidelități, a fost implicat în numeroase cazuri de corupție pentru că a luat mită pentru a facilita afacerile companiilor străine în Olanda și a fost acuzat de colaborare cu naziștii. În ultimii ani ai vieții sale a fost înstrăinat de familie. Regina Juliana a murit în martie 2004, cu câteva luni înainte de moartea soțului său. Ea renunțase la tron în favoarea fiicei sale Beatrix în 1980.
FOTO: Getty Images