Reunită la parastasul Regelui Mihai, Familia Regală l-a menționat pe Nicolae prima oară de la excludere
În formulă aproape completă, urmașii ultimului monarh al României au mers la mormântul acestuia pentru o ultimă mare slujbă oficiată în catedrala regilor. O mare premieră a fost menționarea lui Nicolae al României în comunicatul remis online.
Ieri, pe o ploaie rece de sfârșit de noiembrie, membrii Familiei Regale s-au reunit la cel de-al șaptelea parastas al Majestății Sale Regele Mihai, ultimul din seria slujbelor majore de pomenire, după ritul ortodox. La slujba de la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a avut loc o ceremonie religioasă și militară, iar la sosirea la catedrală, Custodele Coroanei și Principele Consort au fost întâmpinați de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”, distins cu Medalia Regală pentru Loialitate. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală s-au înclinat în fața Drapelului de Luptă al unității, iar Custodele Coroanei a trecut în revistă formațiunea militară compusă din 60 de Vânători de munte.
Îmbrăcați în haine negre de doliu, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu le-au avut alături și pe trei dintre cele patru surori ale Custodelui Coroanei, anume pe Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria, dintre ele lipsit sora lor mutată în Statele Unite, Principesa Irina. Totodată, Casa Regală menționează, în premieră de la excluderea sa, și nepotul Majestății Sale, Nicolae: „Au fost, de asemenea, prezenți fiul Principesei Elena, Nicolae, și familia lui.”
Deși au stat separat și nu apar în imaginile oficiale oferite public, Nicolae al României, soția sa, Alina-Maria de Roumanie, sosiți împreună cu cei doi copii ai lor, Alexandra Maria și Mihai, au participat la slujba religioasă oficiată de Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și de Preasfinția Sa Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, alături de un sobor de preoți de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Iar menționarea lor acum - deși ei au fost nelipsiți și de la celelalte parastase - este un pas important spre reconcilierea atât de dorită, dar și de necesară.
După încheierea slujbei, Familia Regală a participat, la mormântul Regelui Mihai I, la rugăciunea pentru Veşnica Pomenire. Membrii Familiei Regale au aşezat apoi coroane de flori pe lespezile mormintelor Regelui Mihai, Reginei Ana, Reginei-Mamă Elena, Regelui Carol al II-lea și Principelui Regent Nicoale.
Regele Mihai a trecut la Domnul în ziua de 5 decembrie 2017. În ziua de 11 decembrie 2017, Majestatea Sa Custodele Coroanei s-a adresat Parlamentului României, în ședința Camerelor reunite pentru omagierea suveranului. Funeraliile naționale au avut loc în ziua de 16 decembrie 2017, la București și la Curtea de Argeș.
FOTO: Daniel Angelescu/Casa Majestății Sale, Instagram