Revoltă în Japonia! Mulţi niponi regretă că Prinţesei Aiko nu îi este permis să acceadă la tron
În timp ce societatea japoneză continuă să aducă viitorul în zilele noastre, Curtea Imperială rămâne blocată în cutume medievale, care nu-i oferă soluţii pe termen lung.

Lipsa moștenitorilor de sex masculin este legată de șansa naturală, dar și de regulile care fac din Casa Imperială un univers închis. Există convingerea fermă, promovată de cercurile conservatoare, că linia de succesiune în Casa Imperială este neîntreruptă, în timp ce, în realitate, au existat rupturi. Consecința acestui fapt este că o prințesă nu mai participă la ordinea succesiunii odată ce s-a căsătorit. Acest lucru ar trebui schimbat, dar conservatorii se tem să nu încurajeze succesiunea matriliniară.
Temporar, criza dinastică provocată de lipsa unui moştenitor de sex masculin a fost rezolvată prin nașterea Prințului Hisahito, fiul fratelui Împăratului Naruhito, desemnat ca moştenitor la tronul Crizantemei, după ce ştafeta va fi dată tatălui său, Prinţul Fumihito (redenumit Prinţ Akishino). Însă nici această variantă nu pare să ofere o soluție durabilă la criza succesiunii. Şi asta pentru că, în continuare, se nasc mai multe fete decât băieţi în Familia Imperială, iar dintre fetele rămase, unele sunt excluse, precum Prinţesa Mako, în momentul în care îşi aleg drept soţi oameni de rând.
Cu tot mai puţini membri rămaşi activi în Casa Imperială, japonezii se tem că monarhia lor s-a subţiat prea mult şi că nu vor mai exista candidaţi reali care să rămână la conducere, în contextul acestor reguli mult prea stricte şi conservatoar, şi deja o compătimesc pe Prinţesa Aiko, fiica Împăratului Naruhito, căreia nu îi este permis să acceadă la tron. De fapt, şansa îi este negată de însuşi tatăl ei, care refuză modernizarea regulilor de succesiune, ceea ce ar alinia monarhia niponă cu celelalte case regale care au înţeles nevoia de a fi în pas cu timpurile.
Prinţesa Aiko are 23 de ani, o educaţie aleasă şi lucrează în sprijinul cauzelor umanitare cu Crucea Roşie. Recent, ea a încercat să fie mai vizibilă în spaţiul public, luând parte de la câteva evenimente, secondată fiind de verişoara sa, Prinţesa Kako - considerată mai frumoasă şi mai populară decât fiica Împăratului Naruhito, dar cu acelaşi destin de a fi prea puţin relevantă pentru monarhie.








„Mulți oameni din Japonia regretă că Prințesa Aiko nu îi va succeda tatălui său”, spune Franck Michelin, profesor de Istorie a Japoniei contemporane la Universitatea Tokyo, citat de "Point de Vue", insinuând că japonezii simt o revoltă faţă de deciziile Palatului Imperial. Profesorul Michelin şi-a mai expus opiniile pe contul său de X (fostul Twitter) şi în privinţa altor politici şi este foarte vocal în mediul online.
Cert e că niponii privesc cu îngrijorare spre deciziile (ne)luate de Împăratul Naruhito şi, chiar dacă acum Coroana Crizantemei are un candidat în Prinţul Hisahito, nu se ştie pe mai departe ce se va întâmpla cu viitorul monarhiei în Japonia.
FOTO: Profimedia