Rezervele la tron, atunci și acum. Harry, Margaret, Andrew și frustrările lor de prinți în rol secundar

16 martie, 2023

Să te naști după moștenitorul Coroanei este o poziție dificilă în casele regale, iar cei care s-au aflat în postura asta nu s-au împăcat niciodată cu ideea.

În memoriile sale, Spare/Rezerva, Prințul Harry vorbește cu insistență și frustrare despre viața sa ca rezervă la tron pentru fratele său mai mare, Prințul William, și prezice că cel puțin unul dintre cei doi copii mai mici ai fratelui său, Prințesa Charlotte sau Prințul Louis, va ajunge ca el, să se simtă doar un înlocuitor neînsemnat (și, la nevoie, un donator de organe) pentru primul născut cu destin măreț, și anume Prințul George.

„Am fost adus pe lume în cazul în care i s-ar întâmpla ceva lui Willy. Rolul meu era să ofer suport, diversiune și, dacă este necesar, un organ de rezervă. Rinichi, poate. Transfuzie de sânge. O bucată de măduvă osoasă. Toate acestea mi-au fost clarificate în mod explicit încă de la începutul vieții și au fost întărite în mod regulat ulterior”, spune Harry incredibil de frac în cartea sa de memorii.

O altă față regală căreia i-a venit greu să se împace cu rolul secundar a fost sora Reginei Elisabeta, extravaganta Prințesă Margaret, decedată în anul 2002.

Mezina Regelui George al VI-lea era foarte inteligentă, iubitoare de atenție și sigură pe ea, dar, în egală măsură, extrem de frustrată din cauza inegalității de la Palat, acolo unde toți roiau în jurul viitoarei suverane Elisabeta și-a nevoilor acesteia. Margaret s-a chinuit toată viața să se împace cu statutul ei și, la fel ca Prințul Harry, s-a răzvrătit prin viața ei sentimentală scandaloasă, dependența de alcool și de petreceri vicioase și, mai pe scurt, tot ce-o putea oripila pe mult mai serioasa ei soră. Cu toate acestea, spre deosebire de Prințul Harry, Margaret a rămas fidelă familiei și surorii sale, cele două redevenind apropriate ca-n copilărie după ce mezina a divorțat de primul și singurul ei soț.

„A fi... de rezervă este o poziție umană îngrozitor de dificilă”

Sunt și psihologi care susțin că poziția unei persoane în familie îi poate influența viața într-un mod profund. În mod tradițional, fratele cel mare are un control ierarhic asupra celorlalți frați, lucru adesea încurajat de părinți. Se presupune că ei sunt cei raționali, care emană o încredere naturală și oferă îndrumări fraților mai mici. Mai mult, statisticile arată că primii născuți se dovedesc a fi lideri naturali și în viața lor profesională și devin șefi de departament sau ajung în vârful ierarhiilor în diferite domenii. 

Regina și Prințul Philip, alături de Charles, Anne, Andrew și Edward
Regina și Prințul Philip, alături de Charles, Anne, Andrew și Edward

În generația de dinaintea Prințului Harry și a Prințului William, unchiul acestora, Prințul Andrew, a fost „rezervă” pentru fratele său cel mai mare, Charles. Deși Prințesa Anne a fost a doua născută a Reginei Elisabeta a II-a și a Prințului Philip, regulile succesorale de la acea vreme favorizau urmașii de sex masculin în linia de succesiune la tron. Ei bine, autorul regal Nigel Cawthorne a spus despre Prințul Andrew, considerat cel mai chipeș dintre copiii suveranei, că „a avut întotdeauna un rol care nu a însemnat nimic”. De aici și resentimentele ulterioare.

În toamna anului trecut, au ieșit în presă informații cum că Prințul Andrew și fosta sa soție, Sarah Ferguson, au complotat în anii ‘90 pentru a-l împiedica pe Charles să devină rege. Ideea incredibilă a fost lansată în cartea Angelei Levin Camilla: From Outcast to Queen Consort, în care se arată că Ducele de York a încercat să ocolească linia de succesiune, astfel încât, atunci când mama sa, Regina Elisabeta a II-a, moare, Prințul William să fie cel care urcă pe tron, cu el în rolul de prinț regent. „Andrew a făcut un lobby foarte insistent ca Charles să nu fie înscăunat rege când mama lui va muri și ca William să fie următorul care să poarte coroana”, scrie autoarea Angela Levin. „Comportamentul lui a fost foarte negativ și extrem de neplăcut pentru regină, care nu a fost de acord cu ideea fiului ei preferat.”

După cum vedem, să te naști al doilea copil în familia regală britanică lasă urme emoționale asupra destinului tău. S-a văzut și-n cazul lui Andrew și, pe deplin, în cel al lui Harry. „A fi... de rezervă este o poziție umană îngrozitor de dificilă. Nu ai niciun rol real, este enorm de frustrant”, a declarat într-un articol pentru The New York Times o sursă apropiată de familia regală britanică. Conform persoanei citate, cei mai de succes membri ai familiei regale „sunt cei care înțeleg pe deplin diferența dintre viața lor publică și cea privată, așa cum au făcut-o Regina Elisabeta și Prințesa Anne, dar și Prințul Philip.”

Foto: Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Kate Middleton, Regina Elisabeta  foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia, GettyImages jpg
Meghan Markle, Ducesa de Sussex, GettyImages (2) jpg
Kate Middleton Printesa Charlotte și Prințul Louis foto profimedia jpg
Împărăteasa Masako a Japoniei GettyImages 78633950 (4) jpg
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (1) jpg
Regina Mathilde și Regele Philippe al Belgiei, cu Prințul Gabriel, Prințesa Elisabeta, Prințesa Eleonore și Prințul Emmanuel în felicitarea de Sărbători   Casa Regală belgiană jpg
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta la seara Corpului Diplomatic   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpeg
William la  Bulford, Wiltshire, GettyImages (4) jpg
Regina Mary a Danemarcei cu noua tiara   profimedia 0943842969 jpg
Familia regală suedeză la Premiile Nobel profimedia 0945173162 jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia și tatăl său, Regele olandez, GettyImages jpg
Regina Letizia și Regele Felipe profimedia 0945368178 jpg