Rezervele la tron, atunci și acum. Harry, Margaret, Andrew și frustrările lor de prinți în rol secundar

16 martie, 2023

Să te naști după moștenitorul Coroanei este o poziție dificilă în casele regale, iar cei care s-au aflat în postura asta nu s-au împăcat niciodată cu ideea.

În memoriile sale, Spare/Rezerva, Prințul Harry vorbește cu insistență și frustrare despre viața sa ca rezervă la tron pentru fratele său mai mare, Prințul William, și prezice că cel puțin unul dintre cei doi copii mai mici ai fratelui său, Prințesa Charlotte sau Prințul Louis, va ajunge ca el, să se simtă doar un înlocuitor neînsemnat (și, la nevoie, un donator de organe) pentru primul născut cu destin măreț, și anume Prințul George.

„Am fost adus pe lume în cazul în care i s-ar întâmpla ceva lui Willy. Rolul meu era să ofer suport, diversiune și, dacă este necesar, un organ de rezervă. Rinichi, poate. Transfuzie de sânge. O bucată de măduvă osoasă. Toate acestea mi-au fost clarificate în mod explicit încă de la începutul vieții și au fost întărite în mod regulat ulterior”, spune Harry incredibil de frac în cartea sa de memorii.

O altă față regală căreia i-a venit greu să se împace cu rolul secundar a fost sora Reginei Elisabeta, extravaganta Prințesă Margaret, decedată în anul 2002.

Mezina Regelui George al VI-lea era foarte inteligentă, iubitoare de atenție și sigură pe ea, dar, în egală măsură, extrem de frustrată din cauza inegalității de la Palat, acolo unde toți roiau în jurul viitoarei suverane Elisabeta și-a nevoilor acesteia. Margaret s-a chinuit toată viața să se împace cu statutul ei și, la fel ca Prințul Harry, s-a răzvrătit prin viața ei sentimentală scandaloasă, dependența de alcool și de petreceri vicioase și, mai pe scurt, tot ce-o putea oripila pe mult mai serioasa ei soră. Cu toate acestea, spre deosebire de Prințul Harry, Margaret a rămas fidelă familiei și surorii sale, cele două redevenind apropriate ca-n copilărie după ce mezina a divorțat de primul și singurul ei soț.

„A fi... de rezervă este o poziție umană îngrozitor de dificilă”

Sunt și psihologi care susțin că poziția unei persoane în familie îi poate influența viața într-un mod profund. În mod tradițional, fratele cel mare are un control ierarhic asupra celorlalți frați, lucru adesea încurajat de părinți. Se presupune că ei sunt cei raționali, care emană o încredere naturală și oferă îndrumări fraților mai mici. Mai mult, statisticile arată că primii născuți se dovedesc a fi lideri naturali și în viața lor profesională și devin șefi de departament sau ajung în vârful ierarhiilor în diferite domenii. 

Regina și Prințul Philip, alături de Charles, Anne, Andrew și Edward
Regina și Prințul Philip, alături de Charles, Anne, Andrew și Edward

În generația de dinaintea Prințului Harry și a Prințului William, unchiul acestora, Prințul Andrew, a fost „rezervă” pentru fratele său cel mai mare, Charles. Deși Prințesa Anne a fost a doua născută a Reginei Elisabeta a II-a și a Prințului Philip, regulile succesorale de la acea vreme favorizau urmașii de sex masculin în linia de succesiune la tron. Ei bine, autorul regal Nigel Cawthorne a spus despre Prințul Andrew, considerat cel mai chipeș dintre copiii suveranei, că „a avut întotdeauna un rol care nu a însemnat nimic”. De aici și resentimentele ulterioare.

În toamna anului trecut, au ieșit în presă informații cum că Prințul Andrew și fosta sa soție, Sarah Ferguson, au complotat în anii ‘90 pentru a-l împiedica pe Charles să devină rege. Ideea incredibilă a fost lansată în cartea Angelei Levin Camilla: From Outcast to Queen Consort, în care se arată că Ducele de York a încercat să ocolească linia de succesiune, astfel încât, atunci când mama sa, Regina Elisabeta a II-a, moare, Prințul William să fie cel care urcă pe tron, cu el în rolul de prinț regent. „Andrew a făcut un lobby foarte insistent ca Charles să nu fie înscăunat rege când mama lui va muri și ca William să fie următorul care să poarte coroana”, scrie autoarea Angela Levin. „Comportamentul lui a fost foarte negativ și extrem de neplăcut pentru regină, care nu a fost de acord cu ideea fiului ei preferat.”

După cum vedem, să te naști al doilea copil în familia regală britanică lasă urme emoționale asupra destinului tău. S-a văzut și-n cazul lui Andrew și, pe deplin, în cel al lui Harry. „A fi... de rezervă este o poziție umană îngrozitor de dificilă. Nu ai niciun rol real, este enorm de frustrant”, a declarat într-un articol pentru The New York Times o sursă apropiată de familia regală britanică. Conform persoanei citate, cei mai de succes membri ai familiei regale „sunt cei care înțeleg pe deplin diferența dintre viața lor publică și cea privată, așa cum au făcut-o Regina Elisabeta și Prințesa Anne, dar și Prințul Philip.”

Foto: Profimedia, Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

kate-  william
Leti Letizia GettyImages 1463820452 jpg
Printesa Mary de Windsor, singura aliata a lui Wallis Simpson jpg
harry archie meghan markle jpeg
Seicul Mana al Maktoum si Seica Mahra, fiica emirului Dubaiului jpg
Charles, William și Harry jpg
Regina Margrethe a II a a Danemarcei trebuie sa treaca printr o operatie la coloana   pagina oficiala (6) jpg
Meghan Markle ca mămică, profimedia 0761419650 jpg
Charlotte Casiraghi Andrea Pierre GettyImages 1476278226 jpg
Meghan Markle 1  foto   GettyImages jpg
Regele Charles și Emmanuel Macron jpg
Harry și Meghan GettyImages 994638046 jpg
Caroline și Charlene de Monaco GettyImages 1063451102 jpg
Charles Spencer Amelia Kitty profimedia 0226074243 jpg
Printul Philip, Regina Elisabeta, Barack Obama, Michelle Obama   profimedia 0282411211 jpg
George, Charlotte și Louis, copiii Wales, Getty (3) jpg
Printesa Beatrice si fiul vitreg Wolfie   profimedia   0746682093 jpg
Charles și Camilla, Profimedia jpg